Helsinki |

Susijahti päättyi – Uudellamaalla kaadettiin yksi hukka

Suden kannanhoidollisilla poikkeusluvilla kaadettiin 43 sutta. Kolme lupaa jäi käyttämättä. Samalla päättyi kaksivuotinen kokeilu, jonka pohjalta arvioidaan metsästyksen vaikutukset kantaan ja susien käyttäytymiseen.

Sudenpennut juoksevat tiellä.
Uudenmaan susilauma ikuistettiin viime kesänä myös riistakameraan. Kuva: Suomen Metsästäjäliitto

Suden kannanhoidollinen metsästys on päättynyt. Kannanhoidollisilla poikkeusluvilla kaadettiin 43 sutta. Yksi susi kaadettiin myös läntisellä Uudellamaalla. Kolme poikkeuslupaa jäi käyttämättä Pohjois-Karjalassa.

Kannanhoidollisia poikkeuslupia haettiin 27 hakemuksella yhteensä 116 suden metsästämiseen. Suomen riistakeskus myönsi poikkeusluvan 46 suden kaatamiseen.

Kaikista myönteisistä päätöksistä valitettiin alueellisiin hallinto-oikeuksiin. Valituksista ei kuitenkaan aiheutunut tänä vuonna täytäntöönpanokieltoja.

Kokeilun vaikutukset arvioidaan

Kaksivuotisella kokeilulla on kerätty tietoa kannanhoidollisen metsästyksen vaikutuksista suden käyttäytymiseen ja lauman elinvoimaisuuteen sekä kansalaisten asenteisiin. Suomen riistakeskus ja Luonnonvarakeskus arvioivat ensi syksyyn mennessä muun muassa metsästyksen käytännön toteutusta.

Maa- ja metsätalousministeriö linjaa myöhemmin kannanhoidollisen metsästyksen jatkon.

Suomessa kannanhoidollista metsästystä on jo aiemmin toteutettu ilveksellä ja karhulla, mikä on selkeästi vähentänyt niiden aiheuttamia konflikteja. Kannanhoidollinen metsästys on luonut suurpetolajeille riista-arvoa ja lisännyt lajien hyväksyntää paikallisten keskuudessa.

Tuoreimmat aiheesta: Helsinki

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä