Talous |

Svenska Dagbladet: Yhdysvallat vaatinee Telia-Soneralta jättikorvausta

Ruotsalaislehti arvelee, että Euraasian toiminnot aiheuttavat Telia-Soneralle vielä valtavan päänsäryn entisten kivistysten lisäksi.

Teleoperaattoriyritys TeliaSoneran logo Tukholmassa 17. lokakuuta 2012.
Kuva: Taneli Männikkö / Lehtikuva

Teleyritys Telia-Sonera saattaa pian ilmoittaa Keski-Aasian toimintoihin liittyvistä suurkorvauksista.

Svenska Dagbladet -lehti kirjoittaa, että sen lähteiden mukaan teleyhtiö Telia-Sonera neuvottelee Yhdysvaltain oikeusministeriön kanssa jopa kahdeksan miljardin kruunun (noin 860 miljoonan euron) sovittelukorvauksista. Ne liittyvät Telia-Soneran korruptioksi epäiltyihin toimiin Uzbekistanissa.

Yhdysvaltain oikeusministeriö on nostanut siviilikanteen sekä kahta venäläisoperaattoria että Telia-Soneraa vastaan. Kanne koskee lahjusluonteisiksi epäiltyjä 800 miljoonan dollarin maksuja, jotka menivät peiteyhtiöille, joilla on yhteys Uzbekistanin hallitukseen.

Venäläiset yritykset ovat pörssinoteerattuja Yhdysvalloissa, Telia-Sonera ei ole. Yhdysvaltain viranomaiset tutkivat pohjoismaisen teleyrityksen toimintaa, koska sen Uzbekistaniin laajentumiseen liittyi amerikkalaisen yrityksen osto ja epäillyt lahjukset maksettiin dollareina.

Svenska Dagbladet arvioi, että tähänastiset hankaluudet Euraasiassa saattavat jäädä pieniksi tulossa olevien rinnalla. Telia-Sonera ilmoitti syyskuussa jättävänsä Keski-Aasian markkinat. Vuosien ajan on tutkittu yhtiön ja paikallisten kumppaneiden korruptioepäilyksiä muun muassa Uzbekistanissa.

Suomessa asiasta kertoi ensin Arvopaperi-lehti. Sen mukaan Nordean analyytikko Stefan Gaulin arvioi, että Telia-Soneralle sovittelu voi tulla kalliimmaksi kuin venäläiselle operaattorille Vimpelcomille, joka sekin joutuu maksamaan 722 miljoonan euron sakot.

Tuoreimmat aiheesta: Talous

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä