Terveys |

Syöpäkeskustelu: Sairaus yleistyy, mutta hoito ja tutkimus kehittyvät

Syöpähoito ja -tutkimus voidaan kokea riittämättömäksi, kun vakava sairaus tulee omalle kohdalle. Yle Savon Tieteen tunnin asiantuntijat vastasivat kysymyksiin kertoen, että lääkitys kehittyy yksilöllisemmäksi. Ihmisillä on myös mahdollisuus auttaa syöpätutkimusta.

Video: Kolesterolin ja eturauhassyövän yhteyttä tutkitaan Tampereen yliopistossa
50:14
Yle Savo Tieteen tunti -ohjelma keskusteli syövästä 50 min. Asiantuntijoina olivat professori Veli-Matti Kosma, dosentti Arto Mannermaa ja sairaanhoitaja Virpi Nissinen. Kuulijat osallistuivat lähettämällä kysymyksiä ja kommentteja. Erikoislähetyksen toimitti Heidi Törnroos ja nettitoimittajana oli Jouni Pilto. Ohjelmassa kuullun potilashaastattelun toimitti Anne Heikkinen.

Syöpään sairastuu noin neljännes suomalaisista. Paineet syöpätutkimuksen ja -hoidon kehittämiseen ovat voimakkaat. Kun ihmisten keski-ikä kasvaa, syöpäkin yleistyy.

- Koko ajan syöpähoidot parantuvat ja potilaiden elinaika paranee, sanoo professori Veli-Matti Kosma Itä-Suomen yliopistosta.

Yle Savon syöpäaiheisessa erikoislähetyksessä kuulltiin syöpää sairastaneen naisen myönteinen tarina.  Kuulijoiden kysymykset toisaalta kertoivat, että hoito, tarkastukset ja yliopistollinen tutkimus voivat tuntua riittämättömiltä, kun sairaus tulee lähelle.

- Yksilölliset lääkehoidot kehittyvät ja paranevat. Nyt hoidot ovat monesti sellaisia, että hoidetaan liikaa, kun ei tunneta syöpäkasvaimen luonnetta, sanoo dosentti Arto Mannermaa Itä-Suomen yliopistosta.

Ihmiset ovat pääsemässä auttamaan syöpätutkimusta uudella tavalla, kun Suomi ja muut maat edistävät biopankki-toimintaa.

- Ihmiset voivat luovuttaa näytteen biopankkiin, Arto Mannermaa kertoo.

Erikoislähetyksessä keskustelee myös Virpi Nissinen Pohjois-Savon syöpäyhdistyksestä.

Koko ohjelma on kuunneltavissa äänitallenteena. Ohjelma kuultiin Yle Savon suorassa lähetyksessä 20. marraskuuta.

Keskustele uutisesta 34 kommenttia

Vieläkö syöpädiagnoosi on sama kuin kuoleman tuomio? Viekö sädehoito edelleen hiukset päästä ja ihon jalkapohjista? Mitä kuuluu syöpätutkimukselle, onko tiedossa uusia, entistä tehokkaampia hoitomuotoja? Entä periytyykö rintasyöpä ja ovatko geenitestit todella hyödyllisiä?

Siirry keskusteluun

Tuoreimmat aiheesta: Terveys

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Mikko Hyppönen.

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

USA:n vaalit

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä