Terveys |

Syöpäpotilaan mieli jää hoitamatta

Syövän hoito on parantunut pitkin harppauksin, mutta potilaan psyykkinen hyvinvointi on jäänyt vähemmälle huomiolle.

Syöpään sairastunut on altis mielialan laskulle ja jopa masennukselle varsinkin sairauden käännekohdissa. Erityisen alttiita masentumaan ovat nuoret vasta itsenäiseen elämään opettelevat aikuiset sekä pienten lasten vanhemmat.

Kun potilas on saanut uuvuttavan sarjan lääkäri- ja hoitokäyntejä päätökseen, säännöllinen yhteys syövänhoitotiimiin päättyy samalla. Myös ympäristö voi odottaa sairastuneelta nopeaa paluuta normaalielämään.

Pitkät jälkiseurauksetVielä vuosien jälkeen masennus, ahdistus ja traumaperäinen stressi saattavat häiritä jokapäiväistä elämää. Mieltä voi kalvaa uusiutumisen pelko tai kaikkinainen uupumus.HYKS:n Syöpätautien klinikan yhteydessä toimii syöpäpotilaille tarkoitettu psykososiaalisen tuen yksikkö – maan ainoa. Yksikössä toimii kaksi ihmistä, joista toinen on psykiatri Irja Idman.– Kansainvälisten tutkimusten mukaan 10–20 prosenttia potilaista tarvitsee erityistukea. Ja sitä me emme pysty kaikille näille järjestämään, pahoittelee Idman resurssien puutetta.– Syöpään itseensä liittyy sellaisia oireita, jotka ovat tyypillisiä masennukselle: väsymystä, ruokahaluttomuutta ja vireystilan muutoksia. Ehkä keskeinen tekijä, joka fyysisistä oireista riippumatta auttaa tunnistamaan syöpäpotilaan masennuksen, on mielihyväkokemusten lamaantuminen, ilottomuus ja mielenkiinnon menettäminen ja jopa toivottomuuden tunne, listaa Idman masennuksen tuntomerkkejä.Naiset ahdistuvat, miehet masentuvatVarsinainen masennussairaus eli vakavammat masennustilat eivät ole kuitenkaan kovin yleisiä syöpäpotilailla. Kun väestössä esiintyy kliinisesti merkittävää, toimintakykyä heikentävää masennussairautta keskimäärin 5 prosentilla, niin syöpäpotilailla vastaava luku on 6–7 prosenttia. Sen sijaan lievempiasteinen masentuneisuus ja ahdistuneisuus on yleistä sairauden jossain vaiheessa.– Psyykkisesti kuormittavimpia näyttävät olevan keuhkon, pään ja kaulan alueen syövät, haimasyöpä, mahasyöpä ja aivosyöpä. Naisilla on enemmän ahdistuneisuusoireilua, miehillä taas vaikeampaa masennusta ja sekamuotoista masennus- ja ahdistusoireilua. Pienten lasten vanhemmat ja nuoret, juuri lapsuudenkotinsa jättäneet oireilevat enemmän, kertoo psykiatri Irja Idman.Nuoret, vasta elämänsä alussa olevat kaipaisivat erityistä psyykkistä tukea sairauteensa. Naiset vaikuttavat tunnistavan tuen tarpeensa miehiä paremmin.Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Terveys

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä