Tekniikka |

Tablettitietokoneet pakottavat uusimaan koulujen langattomat verkot

Koulut hankkivat tablettitietokoneitaan oppilailleen ja verkossa liikkuu yhä enemmän raskaita videotiedostoja. Langattomilta yhteyksiltä vaaditaankin yhä enemmän. Kokkolassa pienimmät koulut ovat vielä johtojen varassa.

Oppilas työskentelee iPadilla.
Kuva: Sanna Kähkönen / Yle

Koulujen langattomilta yhteyksiltä vaaditaan paljon, kun opetus on siirtynyt digiaikaan. Tablettitietokoneiden käyttö vaatii langattomia verkkoja, joihin kunnissa onkin parina viime vuotena satsattu. Esimerkiksi Kokkolassa langaton verkko toimii moitteetta melkein kaikilla kouluilla, paitsi aivan pienimillä ala-asteilla. Kälviän kirkonkylän koululta ja Lohtajan alakoululta puuttuu vielä kattava langaton verkko, sen sijaan Ullavan molemmilla kouluilla sellainen on. 

– Vielä ei olla saatu kaikkia valmiiksi, muutamista kouluista langaton verkko puutuu ja joissain se voi olla alimitoitettu. Sitä mukaan kuin ilmoituksia tulee, niin niitä hankitaan lisää. Tarvitsemme kouluilla sekä kaupungin sisäistä verkkoa ja avointa, vapaata KokkoLan-verkkoa, kertoo it-suunnittelija Olli Pokela.

Kaustisen seutukunnan kouluihin ensimmäiset langattomat verkot tulivat kymmenisen vuotta sitten. Kaustisen musiikkilukiolla on ollut jo kymmenen vuotta koko koulun kattava langaton verkko.  Vuodenvaihteen tienoilla se päivitettiin uuden sukupolven laitteisiin, jotka eivät kompuroi multimediatiedostojen kanssa.

– Parin viime vuoden aikana vauhti on kiihtynyt. Kyselyitä tulee kouluilta verkkojen parantamisesta. Tabletteja ollaan ottamassa kouluissa käyttöön entistä enemmän, kertoo alueen kuntien omistaman KaseNetin tietoliikenneasiantuntija Marko Muhonen.

Pienellä koululla pärjää yhdellä tai kahdella tukiasemalla, joihin kuuluu noin tuhat euroa. Isommalla koululla rahaa voi kulua jo kymppitonni kun tukiasemia tarvitaan useampia.

– Aivan kaikkein viimeisintä tekniikkaa ei aina kannata hankkia, koska ne maksavat tuoreena paljon enemmän. Pikku päivityksillä laitteistoon pärjää usein kymmenisen vuotta, kertoo Muhonen.

Tuoreimmat aiheesta: Tekniikka

Pääuutiset

Kotimaa

Osallistu A2 Koulukiusaamis-illan käsikirjoituksen tekoon!

Ajankohtaisen kakkosen seuraavan keskusteluillan aiheena on koulukiusaaminen. Aihetta pohjustettiin avoimessa toimituskokous-chatissa ja nyt toimitus joukkoistaa myös käsikirjoituksen tekoa. Kaksituntisen suoran televisiokeskustelun tavoitteena on etsiä mahdollisimman konkreettisia keinoja kiusaamisen kuriin saamiseksi: Mitä itse kukin voi tehdä? Klikkaa keskustelut auki allaolevista palkeista ja vaikuta käsikirjoitukseen!

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä