Lahti |

Taidelainaamosta ostetaan omalle seinälle

Lahden taidelainaamon asiakkaista valtaosa valitsee työt paikan päällä, vaikka lainaamo toimii myös verkossa. Eniten kysytään maalauksia tai grafiikkaa asiakkaan oman kodin seinälle.

Lahden taidelainaamon hoitaja Tiina Tanskanen
Lahden taidelainaamon yli 700 teoksen valikoimaa esittelee Tiina Tanskanen. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Lahden taidelainaamon perusasiakaskuntaa ovat monien muiden kulttuuritoimijoiden tapaan keski-ikäiset naiset. Suomen vanhimpiin kuuluvassa Lahden taidelainaamossa on tällä hetkellä yli 700 teosta yli yhdeksältäkymmeneltä taiteilijalta kolmesta lahtelaisesta taiteilijayhdistyksestä.

Lainaamoa hoitava Tiina Tanskanen kertoo, että taidelainaamo-nimitys on oikeastaan harhaanjohtava, sillä kaikki Suomen 25 taidelainaamoa toimivat saman periaatteen mukaisesti eli ne myyvät taidetta osamaksulla.

- Toki taideteoksen voi myös palauttaa laina-ajan jälkeen, mutta vain joka kymmenes teos palautuu lainaamoon. Kyllä ne jäävät koteihin, sanoo Tanskanen.

Lainaamo on galleria

Yritysten ja yhteisöjen osuus taidelainaamon asiakaskunnasta on pieni. Työt menevät yleensä yksityiskotien seinille, niinpä veistoksille on vähemmän kysyntää. Taiteilija voi olla tyytyväinen lainaamotoimintaan, vaikka hänen töitään ei olisi sitä kautta vielä löydetty. Kuvataiteilija Terhi Kaakinen pitää mielellään veistoksiaan taidelainaamolla.  

Vain joka kymmenes teos palautuu lainaamoon.

– Lahden taidelainaamon hoitaja Tiina Tanskanen

- Kyllä ne täältä helpommin joku löytää kuin kotoani. Toki maalauksia ja grafiikkaa menee helpommin, myöntää pieniä ja suuriakin puuveistoksia tekevä Kaakinen.

Kaikki modernit taidevirtaukset eivät ole vielä ulottuneet lainaamoon, mutta asiakkaita luvataan palvella kysynnän mukaan, sanoo taidelainaamon hoitaja Tiina Tanskanen.

- Ei meillä ole videotaidetta tai performansseja, mutta jos joku kysyy, niin etsitään, lupaa Tanskanen hymyillen.

Tuoreimmat aiheesta: Lahti

Pääuutiset

Kotimaa

Myräkkä alkaa purra: sähköttä jo noin 50 000 asiakasta, 3-tiellä puita Ilmajoella

Katkennutta sähkökaapelia Jyväskylän Laajavuoressa.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä