Ulkomaat |

Tammikuu löi maailman lämpötilaennätykset rikki

Tämän vuoden tammikuu oli yli 130-vuotisen mittaushistorian lämpimin.

Jäämeri Hammerfestissa
Ilmavirrat ja merivirrat kuljettavat saasteita kaukaa Arktiselle alueelle. Jäämerta Pohjois-Norjassa Hammerfestin lähellä huhtikuussa 2015. Kuva: Tapani Leisti / Yle

Tammikuun keskilämpötila on rikkonut jälleen maailman lämpötilaennätykset.

Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA kertoo, että tämän vuoden tammikuun keskilämpötila oli mittaushistorian korkein, 1,04 celsiusastetta yli 1900-luvun keskiarvon. Maailman lämpötilatilastoja on pidetty vuodesta 1880.

Tähän asti mitatuista lämpimin tammikuu oli vuonna 2007. Vuoden 2016 tammikuu oli 2007 tammikuuta 0,16 astetta lämpimämpi.

Niin ikään tammikuun muut lämpötilatilastot ovat synkkää luettavaa: NOAA:n mukaan myös merenpinnan lämpötila oli 0,86 astetta keskiarvon yläpuolella, eli korkeammalla kuin koskaan aiemmin tammikuussa mitatun historian aikana.

Etelämantereen jääpeite puolestaan oli yli neljä prosenttia pienempi ja Pohjoisen jäämeren jääpeite yli seitsemän prosenttia pienempi kuin 35:n viime vuoden keskiarvo.

Tammikuu oli yhdeksäs perättäinen kuukausi, joka on rikkonut maailman lämpötilaennätykset. Viime vuosi tilastoitiin kaikkien aikojen lämpimimmäksi.

18.2.2016 kello 7.30: Juttua korjattu kauttaaltaan.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Ulkomaat

Maanjäristys aiheutti laajoja tuhoja Keski-Italian vuoristoalueella – Yle seuraa hetki hetkeltä

Pelastustyöntekijät auttoivat maanjäristyksen uhreja Amatricessa keskiviikkona.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä