Tampere |

Tamperelainen avustustyöntekijä: Pakistanin katastrofi yksi pahimmista

Pakistanin tulvauhrien auttamiseen tarvittavasta rahasta on koossa noin puolet. Tavaraa olisi melko lähellä mutta rahaa kaivataan, sanoo tamperelainen SPR:n logistiikkakoordinaattori Ari Mäntyvaara. Hän palasi tuhoalueelta kotiin loppuviikolla.

Pikkupoika hakee vettä vesisäiliöstä pakolaisleirillä.
Pikkupoika hakee puhdasta juomavettä Risalpurin pakolaisleirillä Pakistanissa. Kuva: Arshaad Arbab / EPA

Arti Mäntyvaara on kokenut avustustyöntekijä, Pakistan oli hänelle kymmenes kerta. Hän kuvailee tilannetta tuhoalueella yhdeksi pahimmista näkemistään katastrofeista. Tulvavesi on runnellut koko Pakistanin niin pahasti, ettei apua ole saatavissa omasta maasta ja tilaa ihmisten evakuointeihin on vähän.

Toinen miehistö jatkaa

Ari Mäntyvaara oli pystyttämässä logistiikan katastrofiyksikköä Pohjois-Pakistaniin. Avustustarvikkeet ovat omassa varastossaan, elintarvikkeet omassaan. Tavarakuormia tulee ja lähtee jatkuvasti, ja apua on jo annettu sadoille tuhansille ihmisille.

Työtä logistiikkakeskuksessa jatkaa seuraava miehistö, ja Mäntyvaara arvioi että toiminintaa jatketaan kuukausia.

- Meitä oli siinä kolme suomalaista ja kaksi tanskalaista sitä aloittamassa ja nyt on toinen rotaatio menossa. Edelleen siellä jatketaan viiden hengen tiimillä, ja sen lisäksi on tietenkin paikallisia työntekijöitä. Tämä toiminta jatkuu ainakin kolme kuukautta, ellei pidempäänkin, Ari Mäntyvaara kertoo.

Suurin tarve katastrofialuella on majoitustarvikkeista kuten teltoista, huovista ja pressuista. Puhtaan juomaveden jakeluun tarvitaan vesikanistereita ja vedenpuhdistustabletteja, ja tietenkin tarvitaan myös ruokaa. Lisäksi alueella liikkuu useita kiertäviä klinikoita huolehtimassa ihmisetn terveydestä ja sairaanhoidosta.

Vasta puolet rahasta koossa

Ari Mäntyvaaran mukaan kansainvälinen Punainen Risti on arvioinut, että hätäapua tarvitaan yli 56:n miljoonan euron edestä. Tällä hetkellä summasta on koossa vähän yli puolet.

- Kansainvälisellä Punaisella Ristillä on varastot sekä Dubaissa että Kuala Lumpurissa. Etenkin Dubaista saadaan meritse nopeasti ja kustannustehokkaasti suuria määriä avustustarvikkeita sinne, mutta rahasta on pulaa. Suunnitelmat avustuksista on tehty, mutta kaikkia ihmisiä ei vielä voida auttaa, koska siihen ei yksinkertaisesti ole varoja, Ari Mäntyvaara sanoo.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Tampere

Pääuutiset

Kotimaa

Osallistu A2 Koulukiusaamis-illan käsikirjoituksen tekoon!

Ajankohtaisen kakkosen seuraavan keskusteluillan aiheena on koulukiusaaminen. Aihetta pohjustettiin avoimessa toimituskokous-chatissa ja nyt toimitus joukkoistaa myös käsikirjoituksen tekoa. Kaksituntisen suoran televisiokeskustelun tavoitteena on etsiä mahdollisimman konkreettisia keinoja kiusaamisen kuriin saamiseksi: Mitä itse kukin voi tehdä? Klikkaa keskustelut auki allaolevista palkeista ja vaikuta käsikirjoitukseen!

Ajankohtainen kakkonen

Jonnan koskettava tarina: Synnytin huoltsikan parkkipaikalle

Jonna Tuovinen oli matkalla Varkaudesta Savonlinnaan, kun lapsivesi tuli yllättäen ulos. Pakkasta oli 26 astetta. Santtu-poika syntyi matkalla huoltoaseman parkkipaikalle. Äidit ja kätilöt pelkäävät, että tien päälle syntyneiden vauvojen määrä kasvaa, kun synnytysosastoja vähennetään. Peruspalveluministeri Susanna Huovisen allekirjoittamassa asetuksessa edellytetään, että synnytysyksikössä pitää olla tuhat synnytystä vuodessa ja 24 tunnin valmius hätäleikkaukseen.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä