Turku |

Tanssikummi herättää kropan ja muistot vuodeosastolla

Kunpa Kaisa olisi täällä joka päivä, huokaisee Kaarinan terveyskeskuksen potilas Elsa Ackman. Tanssitaiteilija Kaisa Koulu tuo viikon ajan tanssin vuodeosaston arkeen. Fyysisen liikkeen lisäksi tanssi aktivoi potilaita palamaan takaisin lapsuuden mielikuviin.

Tanssikummi Kaisa Koulu ja potilas Helmi tanssivat Kaarinan terveyskeskuksen vuodeosastolla.
86-vuotias Helmi Paananen nautti Kaisa Koulun tanssihetkestä. Kuva: Yle / Suvi Puukangas

Kaarinan terveyskeskuksessa potilaita on tanssittanut tämän viikon ajan oma tanssikummi. Läntinen tanssin aluekeskus mahdollisti tanssitaiteilija Kaisa Koulun vierailut syyskuun aikana terveyskeskuksen lisäksi Kaarina-kodissa ja monitoimikeskus Tiklissä.

Toiminta on uutta Kaarinassa, mutta sekä potilaat että henkilökunta ovat ottaneet tanssin ilolla vastaan. Jopa soittokellot ovat soineet vähemmän Kaisa Koulun vierailun aikana, kertoo osastonhoitaja Tarja Kansanen.

- Kaisan myötä potilaat saavat erityistä huomiota, joka näkyy levollisuutena ja rauhallisuutena myös meidän työssämme, Kansanen kuvailee.

Mielikuvitusmatka muistoihin

Joskus kohtaamiset potilaiden kanssa tuovat liiikutuksen kyyneleet Kaisa Koulun silmiin. Välillä taas tanssituokio saattaa luoda huoneeseen juhlan tuntua. Hetki tanssikummin kanssa saattaakin olla terapeuttinen.

Elsa Ackmanin jalka taipuu kevyesti.
Kuva: Yle / Suvi Puukangas
- Kehomuistin kautta avautuu myös sanallisia keskusteluja, jotka saattavat venyä pitkiksikin muisteloiksi, Koulu kertoo tanssihetken tapahtumista.

Osat voivat kääntyä myös toisinpäin. Välillä potilaat innostuvat opettamaan tanssijaa.

- Oli aivan uskomatonta, kun eräs kepin kanssa kävelevä naishenkilö alkoi opettaa minulle vanhoja voimisteluliikkeitään, Koulu muistelee.

Kommentoi aihetta (3 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

  • ö

    Ilmoita asiattomasta kommentista

    Herranen aika: ei yhtään kommenttia. Kylläpä Suomen kansa onkin tervettä, vai ei vammoistaan poisyrittävillä ole nettiä? Sillälailla! Kukas niin sanoikaan ja hankki poliiseille autoja! Voi ei.

  • hattula

    Ilmoita asiattomasta kommentista

    Onpa hieno asia. Vanhusten huoltoon tarvitaan hoitajien lisäksi muitakin ammattilaisia, jotka ideoivat ja toimivat aivan uudenlaisella näkökulmalla vanhusten kanssa. Tässä siis yksi esimerkki siitä.

Tuoreimmat aiheesta: Turku

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä