Rovaniemi |

Tarkastuslautakunta: Rovaniemellä liian pienet vesimaksut

Rovaniemen kaupungin tarkastuslautakunnan mukaan vesilaitos on perinyt asiakkailta liian pieniä maksuja. Lautakunta toteaa arviointiraportissaan, että Napapiirin Veden asiakasmaksut eivät ole riittäneet kattamaan laitoksen kuluja eivätkä investointeja.

vesihana
Kuva: YLE / Juha-Petri Koponen
Rovaniemi

Liian pienten tulojen ja tehtyjen investointien takia vesilaitoksen velkataakka on kasvanut.

Kaupunki korottaa rovaniemeläisten vesimaksuja ensi vuoden alussa. Veden ja jäteveden perusmaksu nousee 30 prosenttia ja käyttövesimaksu kuusi prosenttia.

Edellisen kerran taksoja nostettiin vuoden 2007 alussa. Silloin veden käyttömaksu nousi 6,5 prosenttia ja perusmaksu 25 prosenttia.

Keskimääräistä hintavampi vesi

Rovaniemeläiset maksavat jo nyt vedestä keskimääräistä enemmän. Vesi- ja viemärilaitosyhdistyksen helmikuussa 2009 tekemän vertailun mukaan Napapiirin Veden omakotitaloasiakkaille veden vertailuhinta on 1,82 euroa ja kerrostaloasiakkaille 1,48 euroa kuutiometriltä. Vertailun mukaan veden hinta on Suomessa keskimäärin omakotitaloissa 1,68 euroa ja kerrostaloissa 1,34 euroa kuutiolta. Napapiirin Vesi on vertailun 50 kalleimman vesilaitoksen, -yhtiön ja -osuuskunnan joukossa.

Moni lappilainen maksaa vedestä vieläkin kovempaa hintaa kuin rovaniemeläiset. Esimerkiksi Tornion Vesi Oy:n vertailuhinta omakotitaloasujalle on 2,45 euroa, Kemin Vesi Oy:n 1,94 euroa ja Keminmaan Vesi Oy:n 1,94 euroa kuutiolta.

Vertailuhintaan on laskettu käyttömaksun lisäksi perusmaksun, mittarivuokran sekä liittymämaksun vaikutus asiakkaalta perittävään veden ja jäteveden hintaan.

Napapiirin Veden asiakasmaksujen korkeutta on selitetty osaltaan toimialueen laajuudella ja sillä, että maksut pitää harmonisoida koko toiminta-alueella samansuuruisiksi. Rovaniemen vesilaitoksen vesijohtoverkosto on maan pisin. Sitä lähimmäksi pääsee Tornion Vesi Oy:n verkosto.

Napapiirin Vesi maksaa joka vuosi tuloistaan osan omistajalle, Rovaniemen kaupungille. Lautakunta toteaa, että toisin kuin kaupungin peruspääomasta tuloutettavan koron mukaan olettaisi, vesilaitoksen toiminta ei ole vahvistanut kaupungin taloutta. Tämä johtuu juuri siitä, että tulot eivät ole riittäneet toimintamenoihin ja investointeihin.

Lautakunta toteaa, että laitokselle asetettu positiivinen tulostavoite on ollut epärealistista saavuttaa ilman ulkopuolista rahoitusta. Tavoitteena vuosina 2006-2008 oli , että Napapiirin Vesi maksaisi kaupungille korkoa peruspääomasta runsaat kaksi miljoonaa euroa ja liki 0,4 miljoonaa euroa omistajalainasta per tilikausi. Kaupunki korotti vesilaitoksen peruspääoman korkoa vuodelle 2009 vajaaseen 2,3 miljoonaan euroon.

Vikatilanteiden hoitaminen ontuu

Tarkastuslautakunta perehtyi talouden lisäksi myös muuhun vesilaitoksen toimintaan. Lautakunta toteaa, että esimerkiksi vikatilanteiden hoitaminen ei ole aina sujuvaa.

- Tämä ei ole yksinomaan "katukuvaan" perustuva, vaan samoja piirteitä on löydettävistä haastattelusta, jossa kuultiin esimiehiä ja asiakaspalveluun osallistuvia, lautakunta toteaa.

Haastateltavien enemmistö arvioi johtamisen heikoksi ja tekemisten kokonaishallinnan huonuodesta oli yhteinen näkemys.

Lautakunnan havaintojen mukaan muun muassa työmailla ja vikatilanteissa tehtäviä on hoidettu turhan monivaiheisesti. Tästä totutusta tavasta on seurannut usein tietokatkoksia ja viivästymisiä, jotka voivat lautakunnan mukaan osaltaan selittää tuottavuuden ja taloudellisuuden heikentymistä.

Nettisivuissa parantamista

Lautakunta toteaa arviossaan, että kaupunki ei ole selkiyttänyt riittävästi taloudellisen ja toiminnallisen ohjauksen tahto- ja tavoitetilaa vesilaitoksen tehtävien ja talouden hoitamiseksi. Peruspääoman korko on noussut liian ohjaavaan asemaan. Lautakunta arvioikin, että ehkä juuri tämän takia tulojen ja kustannusten ohjauskeinot ovat jääneet sivummalle eikä todellisia ohjauskeinoja ole suunnitelmallisesti pohdittu.

Lautakunnan arvioinnin tulokset osoittavat, että Napapiirin Veden investoinnit on sovitettava paremmin yhteen kaupungin muuhun rakentamiseen.

Lautakunta toteaa, että kaupunki viranomaisena voisi arvioida 13 vesiosuuskunnan toimintamahdollisuudet muun muassa sen suhteen, miten vesiosuuskunnat pystyvät vastaamaan laitostensa käyttäjien turvallisuudesta.

Lautakunta huomauttaa myös lopuksi, että asiakassuhteiden hoitamisen kannalta on tärkeää, että laitoksen nettisivut ovat ajan tasalla ja että sivuilta löytyvät ajankohtaiset tiedotteet ja selkeät ohjeet ongelmatilanteisiin.

Kommentoi aihetta (6 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • maksaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Paljonko Napapiirin Vesi tulouttaa kaupungille ns. piiloverona? Vesihuoltolain uudistus on parasta aikaa työn alla ja olen itse toiveikas sen suhteen, että tuloutukset omistajakunnille kieltää uusi laki mikäli se johtaa kohtuuttomiin maksuihin tai muutoin vaarantaa laitoksen toimintavarmuutta. Vesilaitoskentän ja viranomaisten kanta asiaan lienee täysin yksimielinen. Vesilaitokset ovat käytännössä monopoliyhtiöitä ja vettä ihmisten on pakko juoda. Kunnallisveron kerääminen tätä kautta on moraalisesti erittäin arveluttavaa.

 • Kyllä kansa tietää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Esa osui osittain naulan kantaan Revontuli arviossaan. Napapiirin Veden suurin ongelma kuntien yhdistymisen jälkeen on ollut tuplaantunut ja siten ylipaisunut tehoton ja kallis päällikköorganisaatio. Kuka tarvitsee esim. kehittämispäällikköä, hänestä eivät ole hyötyneet niin veronmaksajat kuin työntekijätkään. Lisäksi tämä päällikkötaso käyttää kalliita vesimaksuja turhiin investoihin sekä kurssimatkoihin pitikin Suomenmaata. Jopa muutama on kuulemma lähdössä Pietariin tänä syksynä johonkin tutustumismatkalle!!

 • kolibakteeri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Heh heh..pitäisköhän Napapiirin veden tuottaa ensin juomakelpoista vettä ennen kuin nostaa hintoja? Joka päivä uusia alueita, joissa vettä pitää keittää. Ihan kuin jossain Ambomaalla.

 • Jari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ehdottomasti samaa mieltä, ei mitään korotuksia!

 • AK

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä voisi vedestä maksaa enemmän, jos olisi juomakelpoista.

 • Esa Tikkala

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Älkäämme hyväksykö yhtään kalliimpaa veden hintaa esittäköön tarkastuslautakunta mitä tahansa. Ennenkuin Napapiirin Vesi on muuttanut edullisempiin tiloihin kallisvuokraisesta Revontulikolossista, jonne sen Rovaniemen johdon strategiavisionäärit työnsivät, ei ole mitään syytä puhua hinnankorotuksista. Oheisen uutisen mukaan Rovaniemellä maksetaan jo nyt keskimääräistä enemmän vedestä.

  Sama koskee myös Rovaniemen Energiaa.

  Esa Tikkala

  musiikinopettaja

Tuoreimmat aiheesta: Rovaniemi

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä