Lahti |

Täydellistä rikosta ei kannata suunnitella

Rikoslaissa rikoksen valmistelu on säädetty rangaistavaksi vain poikkeustapauksissa. Nykyiset valmistelua koskevat rangaistussäännökset koskevat oikeusjärjestyksen vakavimpia rikoksia. Näin on hyvä, arvioi lahtelainen rikoskomisario.

Kuva tietokoneen näytöstä, jossa lain symboli.
Kuva: YLE Uutiset Grafiikka

Mahdollisuuksiin puuttua rikoksen tekemistä edeltäviin toimiin vaikuttavat myös rikosten ennalta estämistä koskevat poliisin toimivaltuudet, joita on lisätty viime vuosina merkittävästi. Oikeusministeri Tuija Braxin mukaan rikosten valmisteluun liittyvien tekojen säätämiseen rangaistavaksi tulee jatkossakin suhtautua pidättyväisesti.

- Poliisilla on pääsääntöisesti hyvät työkalut ehkäistä rikoksia ennalta, mutta toki ongelmatilanteitakin pääsee syntymään, vastaa rikoskomisario Esko Heinonen Lahden poliisilaitokselta.

Tällainen ongelmatilanne syntyi Heinosen mukaan muun muassa Liedon tapauksen yhteydessä, kun poliisi pysäytti ryöstöä varten organisoituneen ryhmän, jolla oli mukanaan räjähteitä ja aseita. Tekijät eivät päässeet toteuttamaan aikeitaan arvokuljetuksen ryöstämiseksi.

- Kyseessä oli ennaltaehkäisevä toiminta, johon ryhdyttiin yleisen turvallisuuden nimissä. Tekijät eivät kuitenkaan syyllistyneet rikokseen, sillä moinen teko ei valmisteluna ollut rikos, kertoo Heinonen.

Siirryttäessä rikoksen suunnittelusta valmisteluun on ongelmana rajanveto. Missä vaiheessa rikollisen toimet täyttävät rikoksen määritelmän?

- Tähän toivoisin kyllä selkeää rajanvetoa. Suunnittelun rangaistavuus pitäisi rajata todella vakaviin rikoksiin. Varsinkin todella kovien rikosten, kuten valtion turvallisuuteen liittyvien tekojen tai törkeiden vapauden riistojen -jos pohditaan vaikka sellaista tapausta, on esimerkiksi jo rakennettu bunkkereita, joissa aiotaan pitää ihmisiä suljettuna, olisi syytä tarkastella, onko jo valmistelu rikos, aprikoi Heinonen.

- Jos on menty niin pitkälle, että on rakennettu vankila ja sinne aiotaan kidnapattu laittaa, kyllä se minun näkemykseni mukaan on rikos.

Nettikirjoittelut otetaan vakavasti

Vaikeita päätöksiä sisältyy myös paljon huomiota herättäneisiin koulu-uhkauksiin, joissa mahdolliset tekijät rehentelevät aikeillaan nettikeskustelupalstoilla.

- Kirjoittajathan eivät välttämättä ole aina tosissaan, vaan heittävät kevyttä skeidaa ymmärtämättä tekonsa seurauksia. Poliisi ottaa nämä tapaukset kuitenkin hyvin vakavasti ja puuttuu peliin jo aikaisessa vaiheessa, muistuttaa Heinonen.

Päätöksen teko tekijöiden pysäyttämiseksi rikoksen suunnittelu- ja valmisteluasioissa on kuitenkin hyvin vaikeaa, sillä poliisi joutuu aina ottamaan huomioon sen, että kenenkään oikeuksia ei voi loukata ilman riittäviä perusteita.

Kommentoi aihetta (5 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Cayman saaret

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Talousrikolliset, eli eliitti, joka ei maksa veroja tähän maahan, mutta määräilee täällä, on virkavallan suojeluksessa vaikka rikkoo Suomen Perustuslakia monin tavoin, kuten valtiovaltakin, esim. maan itsenäisyyden myynti, laiton omaisuuksien maastavienti jne Nämähän ovat suunniteltuja rikoksia ja toteutettuja, miksi poliisi ei puutu näihin ?

  Miksi poliisi suojelee suunniteltuja ja toteutettuja valtion verorahoihin kohdistettuja talousrikoksia ? Onko talousrikostutkijoitten korruptoituneisuutta ja kytköksiä talousrikollisten eliittiin tutkittu ?

  Tavallisten ihmisten kimpussa kyllä ollaan aiheettakin, mutta tosi rikolliset näyttävät voivan jatkaa tekojaan ilman puuttumista.

 • Hemmo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos kerran laki on säädetty noudatettavaksi niin miksi sen rikkomisen suunnittelua ei kriminalisoitaisi? Vai onko tämä maan tapa että laeista ei oikeasti tarvitsekaan välittää pätkääkään?

 • Jassoo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitenkäs Kirjailijoitten juonet dekkarikirjallisuudessa, eikös siitäkin sais kiskottua mafiatyyliin verovaroja, jotta "ohitettaisiin" syytteet hypoteettisen rikoksen suunnittelusta? Oikeuslaitoksen työllistäminen on kuin käärme söisi omaa häntäänsä, tarkoittaa,siis tuokin lakipykälä jäisi käyttämättä.

 • JP

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Periaatteessa rikoselokuvien tekeminen on laitonta, koska luultavasti käsikirjoittaja joutuu keksimään ns. "täydellisen" rikoksen.

 • AnttiR

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Tekijät eivät kuitenkaan syyllistyneet rikokseen, "

  Yleensä ottaen aseiden mukanapitäminen on laitonta, sanoi poliisi mitä tahansa Liedon ihmisten syyttömyydestä. Usein aseet ovat vielä sarjatuliaseita ja muita kuin metsästyskiväärejä joihin ei edes saa lupia.

  Ennakoivuutta pitäisi entisestään vähentää ja keskittyä tapahtuneiden rikosten selvittämiseen. Heinosella itsellä ainakin on aika persoonalliset näkemykset rikoksen tunnusmerkistöistä ja mitä niiden pitäisi olla ja mitä ne nyt eivät ole. Pitäisiköhän tilalle vaihtaa joku toinen joka osaa selvittää tapahtuneita rikoksia ja jättää kadullakulkijat rauhaan? Smash Asemissa ohikävelijöitä ei päästetty pois, lukittiin linja-autoon kunnes virtsasivat alleen ja nolattiin täydellisesti vertaistensa edessä. Suomessa käyneen Yhdysvaltalaisprofessorin mukaan mikään ei ole psyykelle vahingollisempaa kuin vertaistensa edessä nöyryyttäminen - hyvä poliisi, pääsit taas oikein esimerkiksi miten EI PIDÄ TOIMIA.

Tuoreimmat aiheesta: Lahti

Pääuutiset

Kotimaa

Jo yli 150 000 asiakasta ilman sähköä

Video: Uutisvideot: Tuuli yltyy Vaasassa – tuhot vielä pieniä
Video

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä