Helsinki |

Tekniikan kova hinta estää aurinkoenergian lisäämistä

Helsingin Energia aikoo tuottaa osan Östersundomin tulevan asuinalueen sähköstä aurinkoenergialla. Aurinkoenergia ei ole kuitenkaan nykyisillä hinnoilla kannattavaa.

Järvenpääläisen nollaenergiatalon aurinkopaneelit tuottava kolmanneksen koko vuoden sähköntarpeesta. Ostamisen välttämisestä jää enemmän euroja, kuin sähkön myymisestä.
Kuva: Yle / Petteri Juuti

Verkkovirtaan kytkettyä aurinkoenergiaa käytetään vielä lähinnä kokeilumielessä Helsingissä. Aurinkosähkön verkkoliityntöjä on vain kymmenessä talossa esimerkiksi Viikissä ja Pitäjänmäellä.

Aurinkoa riittäisi laajaan energiantuotantoon Suomen oloissa, mutta teknologian hintalappu muualla kuin pienkiinteistöissä on toistaiseksi liian korkea, sanoo Helsingin Energian ympäristöjohtaja Martti Hyvönen.

- Tekniset ratkaisut eivät ole taloudellisesti kannattavia, varsinkaan suuressa mittakaavassa. Esimerkiksi saaristossa ja liikennemerkeissä se on ihan varteenotettava energiamuoto, mutta ei nykyisessä sähköverkossa.

Hyvösen mukaan merkkejä hinnan halpenemisesta on jo näkyvissä esimerkiksi Etelä-Euroopassa.

Yhtiö suunnittelee Sipoolta Helsingille siirtyneeseen Östersundomiin laajamittaista aurinkosähkön ja aurinkolämmön tuotantoa yhdessä kaupunkisuunnitteluviraston ja maanomistajien kanssa.

- Kun Östersundomin rakentaminen alkaa isommin kymmenen vuoden päästä, on aurinkosähkön hinta toivottavasti jo kilpailukykyisempi.

Tuoreimmat aiheesta: Helsinki

Pääuutiset

Eduskuntavaalit 2015

Ylen ennuste ennakkoäänten perusteella: kakkossija erittäin täpärällä

Ennuste ennakkoäänten perusteella klo 20.20 -grafiikka

Tapahtumat hetki hetkeltä

Kello 20.33

Neljä suurta paikalla, Juha Sipilä ei vielä halua ottaa vastaan onnitteluja voitosta. Hän muistuttaa, että tilanne voi vielä muuttua. "Lasketaan nyt vielä ainakin tunnin verran ääniä". Mutta jo tässä vaiheessa olen ylpeä oman joukkueen työsttä ja tekemisestä.

Kello 20.31

Ylen tulosennuste julkaistaan noin tunnin kuluttua. Se kertoo jo paljon enemmän tulevasta eduskunnasta.

Kello 20.28

Vaalimatematiikka ratkaiseen tällä kerralla paljon, totesi keskusten entinen puoluesihteeri Pekka Perttula Ylen vaalistudiossa. Myös vihreiden entinen puheenjohtaja Osmo Soininvaara muistutti laskennan tämän hetken vajavuudesta. Hänen mukaansa vihreät tulevat tästä nousemaan vielä dramaattisesti.

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä