Rovaniemi |

Thaimaalaiset marjanpoimijat lähtevät tiistaina

Thaimaalaisilla marjanpoimijoilla on maanantaina palkkapäivä. Kemijärven Luusuassa kaksi kuukautta asuneet satakunta marjanpoimijaa lähtevät tiistaina kotiin.

Thaimaalainen marjanpoimija.
Kuva: YLE

Parhaat poimijat ovat tienanneet tuhansia euroja. Riitan Herkku maksoi poimijoille kahden kuukauden työstä niin, että heille jäi keskimäärin käteen 800 euroa lentolippujen maksamisen jälkeen.

Edestakaiset lennot Thaimaasta Suomeen maksavat noin 1 200 euroa.

Riitan Herkun mukaan osa thaimaalaisista on tehnyt työtä hyvin vähän, mikä laskee tulojen keskiarvoa. Jotkut ovat jääneet jopa 1 000 euroa tappiolle.

Riitan Herkku ei ollut ainoa yritys, jolta poimijat palkkaa saivat. Moni poimija möi hillaa muillekin yrityksille.

Suomalaiset myyvät vähän marjaa

Ensi vuonna Riitan Herkku haluaa tänne Suomeen lisää thaimaalaisia tai ulkomaisia poimijoita, koska muuten he eivät saa riittävästi raaka-ainetta toimintaansa varten. Erityisesti Suomeen halutaan jo aiemmin täällä työskennelleitä.

Riitan Herkku Oy:n toimitusjohtaja Tommy Gustafsson sanoo, että esimerkiksi mustikan osalta heillä olisi ollut kapasiteettia yli kaksi kertaa enempään kuin mitä he tänä vuonna saivat.

Suomalaisten poimijoiden osuus Riitan Herkun ostamasta mustikasta oli vain kahdeksan prosenttia. Puolukasta vajaa kolmannes tuli suomalaisilta.

Kommentoi aihetta (6 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • suomalainen marjastaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mistähän se suomalainen marjastaja sitä marjaa ottaa, kun kylän alueet on kaikki poimittu. Eipä tee mieli näillä hinnoilla kilpailla thaiden kanssa. Ne selittänevät suomalaisten alhaista prosenttiosuutta. Marjayrittäjien röyhkeys on tyrmistyttävää, orjatyövoiman käyttö itsestään selvää.

 • Realisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Osa thaimaalaisista on tehnyt työtä hyvin vähän". Eihän turistiviisumilla saa töitä tehdäkkään vaan lomailla. Maksaisivat nämä "herkut" sun muut edes matkat näille riistetyille. Joku tolkku tähän hommaan tulisi saada. Kotomaastakin poimijoita löytyisi, kunhan vaan hinta on kohdallaan.

 • säälin poimijoita

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Riitan Herkulla olisi ollut kapasiteettia ottaa enemmänkin vastaan marjoja, sanovat, mutta mistä otat, kun tämä vuosi oli huono esimerkiksi mustikoista, eihän se poimijoitten vika ole, menköön nämä orjapiiskurit itse metsään, niin nähtäisiin mikä on saalis, Kriston Armaskin kerran tuumasi, että hehän saavat heti palkan, kun tuovat marjoja, että sellaista.

 • Entinen marjastaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jaa-a, tuollainen keskimääräraportointi ei oikeastaan kerro yhtään mitään. Riitan Herkku olisi voinut porrastaa kerätyt tuhansin kiloin ja samoin tienat tuhansien eurojen ryppäissä. Kukahan suomalainen riehkasis kaukomaiden metsissä 400 euron nettotulolla/kk.

  Kyllä tähän marjahommaan pitäisi joku kohtuullinen ratkaisu löytää. Miten niin tässäkin taas jotkut harjoittavat ihmisen riistoa jokamiehen oikeuden nimissä yhteisillä ja yksityisillä mailla. Joku tässä kaihertaa eikä ainakaan kateus näitä poimijoita kohtaan.

 • Edesvastuuttomuus vain jatkuu!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mikä ihmeen palkkapäivä ja palkka? Sittenhän palkat jäävät laittomasti alle minimitason! "Osa thaimaalaisista on tehnyt työtä hyvin vähän". Voihan sen huonon marjasadon noinkin selittää.

 • tarkkana

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Edestakaiset lennot Thaimaasta Suomeen saa muuten 590 eurolla China Airlinesin kautta - enpä usko että thaikut 1200 ekeä ovat tuosta maksaneet.

Tuoreimmat aiheesta: Rovaniemi

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä