Tiede

Tuoreimmat

Maakunta-arkeologi Tanja Tenhunen tutkii Juankoskelta, Muuruveden Putaansaaresta löytynyttä rautakauden muinasjäännöstä.

Juankoskelta löytyi harvinainen muinaisjäännös – kaupankäynti ja skandinaavien uskomukset saattoivat levitä Pohjois-Savoon jo rautakaudella

Pohjois-Savosta Juankoskelta on paljastunut harvinainen muinaisjäännös. Muuruveden Putaansaaresta löydettiin sattumalta Suomen seitsemäs miekanhiontakivi. Aiemmat löydöt ovat Kanta-Hämeestä ja ne viittaavat kiinteän asumukseen. Vastaavia löytöjä ei Pohjois-Savosta ole aiemmin tehty. Löytö antaa viitteitä kiinteästä asumuksesta jo vuosina 800–1000.

Matkapuhelin auton lattialla, Instagramissa Lamborghinin kuva.

Käytätkö kännykkää autoillessasi? – Sinua tarvitaan liikenneturvallisuutta parantavaan tutkimukseen

Ajaessa älypuhelimia käyttäviä autoilijoita etsitään laajaan kenttätutkimukseen. Jyväskylän yliopiston tutkimus kestää puoli vuotta ja siinä seurataan älypuhelimien käyttöä ajon aikana. Samalla testataan uutta järjestelmää, joka muistuttaa kuskia tarkkaavaisuudesta. Koehenkilöksi voi hakeutua, jos ajaa autolla lähes päivittäin ja käyttää usein älypuhelinta ajaessa. Tutkimusvälineet autoilija saa palkkioksi tutkimuksen jälkeen.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä