Osallistu |

Toimeentulotuki pois alle 25-vuotiailta - ratkaisu nuorisotyöttömyyteen?

Toimeentulotuella elää pysyvästi yhä useampi alle 25-vuotias, he saavat yhteiskunnalta niin sanotusti vastikkeetonta rahaa. Mitä pidempään nuori on poissa työmarkkinoilta, sen vaikeampaa on päästä töihin ja itsenäisen toimeentulon alkuun. Auttaako nuorisotyöttömyyden kitkemiseen keppi vai porkkana?

Nuoria tutkimassa listaa avoimista työpaikoista
Kuva: Sampsa Tervaharju / Yle

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo on ehdottanut toimeentulotuen poistamista lapsettomilta alle 25-vuotiailta, tuki kanavoitaisiin työnantajille, jotta nämä palkkaisivat nuoria töihin. Tätä ilmoitti kannattavansa myös keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.

Kansanedustaja Tarja Filatovin mukaan muutos ei saisi yrityksiä palkkaamaan nuoria töihin, hänen mukaansa Suomessa ollaan kateellisia köyhille: vaikean työllisyystilanteen aikana heiltä halutaan viedä loputkin tulot pois.

Auttaako toimeentulotuen lakkauttaminen nuorten työttömyyteen? Mitä haluat kysyä studiovierailta? Paras kysymys voi päätyä suoraan lähetykseen.

Studiossa keskustelemassa Juhani Rinnehovi, joka saa toimeentulotukea, sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo sekä kansanedustajat Tarja Filatov (sd.) ja Annika Saarikko (kesk.). Keskustelun vetää Jan Andersson

A-studio: Talk 24.10.  TV1 klo 21:05

Kommentoi aihetta (206 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Lorvari-Porvari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaksiteräinen miekka. Onhan se niinkin, että köyhänä ei ole helppo olla. Mutta ei se yhtään helpompaa ole, että tottuu rahan automaattiseen tuloon joka sitten loppuu. Automaattinen vastikeeton raha ei ole motivoivaa missään muodossa.

  • Seliseli

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Käsittääkseni kunnissa olisi paljonkin sellaisia hankkeita, joita ei ole voitu aikeista huolimatta toteuttaa, koska niiden tekemiseen ei ole osoittaa rahaa, eikä näitä töitä tee kukaan muukaan samasta syystä. Nyt olisi tarjolla käytännössä ilmaista työvoimaa yhteiskunnan käyttöön. Kuka vastustaa?

  • kyllä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   tarkoituksena on luoda nuorista ja sitten myös muista orjamarkkinat, joissa työnantajan palkkakustannukset siirretään veronmaksajien maksettaviksi ja samalla varmistetaan voittojen kasvattaminen. Syyllistämisen yhteiskunta on nyt otollinen tähän äärioikeistolaiseen ajattelutapaan ja sillä on tuloksena todella karmea tukevaisuudenkuva. Luuleeko joku luupää tosissaan, että nuorisomme jatkossa hyväksyy ilman yhteiskunnallista murrosta tämänkaltaisen orjuuttamisensa?

  • puhutaan

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   paljon syrjäytyneistä ja syrjäytymisvaarassa olevista nuorista. Väitän, että nuoret eivät syrjäydy omasta tahdostaan, vaan nykyinen yhteiskuntapolitiikkamme syrjäyttää heidät eli nuoret ovat syrjäytettyjä ja tällä ihkulla uudella oikeistoajatuksella toimeentulotuen vastikkeellisuudesta luodaan erityinen orja- ja paarialuokka, jolla ei ole mitään ihmisarvoa.

  • Minja

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mites se automaattinen vastikkeellinen työpaikka? Täällä huudetaan toimeentulosta, siis tuetusta, mutta kuulisinpa sen, että toimeentuloasiakkaille esimerkiksi kunta antaisi vakituisen työpaikan, kohtuukorvauksella.

  • toisaalta ja toisaalta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niin, yhtäällä toivotaan, että nuorille, vailla koulutusta oleville, kunta antaisi vakituisen työpaikan. Toisaalla taas määytään, että julkisella on liikaa työntekijöitä, joista pitäisi päästä eroon ja verovaroin kustannettavat palvelut ostaa firmoilta. Kummassakin ehdotuksessa on jotain pielessä, tosin vain jälkimmäinen ajaa Suomen varmaan perikatoon.

  • jep

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   ja se perikato odottaa jo oven takana. Nyt on oikeistolla kiire saada vielä muutama pöljyys läpi ennen seuraavia eduskuntavaaleja, teemanahan on ollut koko ajan repiä hajalle kaikki se, mikä on todettu toimivaksi ja kansalaisten kannalta yhdenvartaiseksi. Repimällä saadaan aikaan hajaannus ja mahdollisuus rikkaille rikastua entisestään, siis tuolle 1% suomalaisista.

  • Johan On

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mitä jos järjestettäisiin töitä nuorille, eikä vietäisiin viimeisiäkin ropoja heidän pussistaan? Millä nuoren pitäisi elää kun töitä ei ole ja yhteiskunnan tuki lopetetaan? Arvelisin nuorisorikollisuuden kasvavan.

   Suomessa ei ole säädetty minimipalkkaa, koska on ajateltu sosiaaliturvan ajavan saman asian. Jos sosiaaliturva poistetaan, eikä minimipalkkaa määrätä, nuorista tehdään työtätekeviä köyhiä säädyttömällä palkalla. Vähäarvoisessa fyysisessä työssä nälkäisenä ei kasvateta tulevaisuuden tekijöitä.

   Mitäpä jos joku ehdottaisi eläkkeen poistamista työkykyisiltä eläkeikäisiltä? Eikö eläkeläisiä saa potkia yhtä kovaa kuin nuoria?

  • Cayman Islands

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Automaattinen, vastikkeeton raha, tuntuu olevan kovinkin motivoivaa, kun kyse on Talvivaarasta, tai muista veropakolaisyrityksistä, joita rahoitetaan kansan selkänahoista, mutta voitot viedään lyhentämättöminä veroparatiiseihin. Äärioikeiston ahneudelle on laitettava raskas piste. Ei enää euroakaan yhdellekään veropakolaisyritykselle, vaan ne rahat kunnon perustulona kansalle, on parasta työllistämistä. Orjatyövoiman käyttö ja nälkäpalkka, asunnottomien pakottaminen on barbarismia, ei kuulu Suomeen.

  • Hantta Vaa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Juuri näin! Keppiä selkään vaan ja rahat pois -siinäpä suomalainen täsmälääke niin työttömyyteen, sairauteen kuin vanhenemiseenkin.

   Olisikohan tämä byrokraattinen pieksämistapa kelvollinen ihan vientituotteeksi? Sitä kyllä pikkasen epäilen, kun näin heikolla itsetunnolla varustettua kansakuntaa tuskin tältä pallolta löytyy.

  • I.N.Gengör

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Selvisi viime kesän etelän matkalla keskustelussa keskieurooppalaisten kanssa: suomalaiset oikeasti kurssittavat täällä EU-väkeä tähän taloudenpitoon ja leikkauksiin. Ihmettelevät suomalaisten logiikkaa. Niin minäkin. Ei siis suurikaan ihme, jos muuallakin menee huonosti.

 • Jarkko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Toimeentulotuen poistaminen edustaa toimenpiteenä työn tarjonnan lisäämistä.

  Odotetaanko tältä toimenpiteeltä siis myös työpaikkojen eli työn kysynnän vastaavaa lisääntymistä, jos panostuksena on toimeentulotuen suuruinen summa työnantajalle?

  Maksettaisiinko yhden kuukauden tuen suuruinen summa korvamerkityn suuruisena työnantajalle yhden työntekijän palkkaamista varten? Loppuisiko tuki jossain vaiheessa? Mitä sitten, kun työnantaja irtisanoo sopimuksen tukiajan päätyttyä jos todellista kysyntää ei olekaan?

  • Jokaisen pitää joskus alkaa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kysymys on siitä, että jokaisen on pästävä joskus jossain alkuun, myös omalla työllä hankitun leivän syrjään kiinni. Siitä alkaa oppiminen ja syntyy siitä itsekunnioitus.

   Toimeentulotuen tilalle kannattaa tarjota harjoittelupaikka tai oppisopimus koulutusta. Harjoittelupaikan kautta ovat kymmenet tuhannet nuoret tulleet tuntemaan työnantajansa ja työnantajat työn tekijänsä. Oppisopimuskoulutukselle on jo raamit olemassa ja niitä voisi laventaa koskemaan työharjoittelua, joka on sama asia vähemmän juhlallisessa muodossa.

  • joopa joo..

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mistä kummasta sen harjottelupaikan saa? Kaikki vaatii kokemusta. Jos sitä ei ole, niin ei pääse mihinkään.

 • AzA

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyseinen toimenpide voisi pahimmassa tapauksessa lisätä nuorisorikollisuutta ja lisätä radikaaliutta. Itse ennemmin kannustaisin valtionyhtiöihin vastikkeellisesti työtä , jos johonkin vastikkeellisesti työllistetään ja luulen tämän lisäävän yhteenkuuluvuuden tunnetta yhteiskuntaan. Valtion yhtiöiden curling seuran tukemisen sijaan ja vastuuttomasti asioista käsien pesun harrastamisen sijasta.

  • Mara

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Enemmän radikaalisuutta aiheuttaa se että saa ilmaista rahaa ja on aikaa tehdä kaikenlaista. Tekemisen puutteesta pikkulastenkin tuhotyöt yleensä alkavat.

   Entä miksi tämä esitys koskee vai lapsettomia alle 25 vuotiaita? Miksi lasten kanssa saa maata kotona tekemättä mitään? Huonoille tavoille lapset vielä oppivat.

  • AzA

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ihminen vaan sattuu olemaan peto kun alkaa raha huveta ruokaan jne perustarpeisiin. Niin no miten selität irtisanomiset ja työnsaannin paradoksin nykytilanteessa ? lapsinlisät myös sitte pois ja entäs maataloustuet ? ne vasta kalliiksi tulevat työstä joka ei muuten olisi kannattavaa ilman tukiaisia. Kilpailua vääristävää muutenkin.

 • jou

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielenkiintoista työnantajapolitiikkaa, tarkoituksena saada nuoret vitosen päiväpalkalla töihin?

  • Aye

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mitä ilmeisimmin. Ei se työttömyys nyt mitään rangaistavaa saa olla! Kaikki eivät lusmua: töitä ei yksinketaisesti ole tai sitten maksetaan vähemmän/saman verran, mitä työttömänä saa. Ei sillä paljoa juhlita.

  • Jappe

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ei! Tarkoitus on saada ihmisiä töihin palkalla jota voidaan maksaa sekä myös niihin töihin jotka eivät ole "mun juttu"-töitä. Kaikille ei riitä niitä kivoja ja suuripalkkaisia töitä.

   Nyt on liian helppo valita toisten kustantamat vapaapäivät työntekemisen sijasta.

  • Kaurapuuroa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Peruslähtökohta ja motivaatio on jokaisella kansalaisella,eli tulla toimeen omillaan.Kyse on ainoastaan ahneudesta.Suurin vääryys on palkkatuki sekä yritysten tuet.Jos yritys ei kykene maksamaan palkkaa jolla ihminen tulee riippumattomasti toimeen on jossain asiat laitettu vireille kyseenalaisin perustein.Kaivoipa ihminen vaikka ojaa 8/h pvä on sillä palkalla tultava toimeen ja säästääkin voida.Se On Tosi Porkkana.

  • ceterum censeo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nythän on päätetty maksaa työttömyyskorvauksia EU:n ulkopuolisista maista tulijoille. Jostakihan nekin rahat on saatava. Ilmeisesti tämä on kastsottu sopivaksi säästökohteeksi.

  • Pumpulipupu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jappe: Kyllä se nyt vaan on niin, että eivät nuoretkaan halua tehdä töitä, jotka eivät vastaa heidän koulutustaan - eli nimenomaan noita "ei mun juttu" -töitä. Tuntuu turhalta, että ensin opiskellaan monia vuosia tiettyä alaa ja päädytään sitten töihin, johon pystyisi hakemaan suoraan peruskoulusta. Toisekeen, kun ei noita "ei mun juttu" -töitäkään ole tarjolla tai sitten niihin liittyy vaatimuksia, joita ei pysty täyttämään. Viimeksi kun etsin töitä, niin jopa siivoojaan työhön vaadittiin oma auto. Muutupa siinä sitten autoksi, kun tili on koko ajan miinuksen puolella.

 • Keppiä myös eliitille

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomen perustuslaki takaa jokaiselle oikeuden välttämättömään toimeentuloon, joten jos toimeentulotuki otetaan sitä tarvitsevalta pois, se on korvattava jollakin muulla tuella. Sitä paitsi työttömien rankaisu ei auta ketään. Mikäli keppilinjalle lähdetään, niin sitten eduskunnasta pudonneiden pitäisi vuorostaan istua vankilassa muutama kuukausi rangaistukseksi siitä, etteivät enää jatkaneet tehtävissään.

 • MM

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Liika kepitys vain aiheuttaa lisää kapinamieltä ja katkeruutta päättäjiä kohtaan.Mieluiten porkkanaa ja kannustusta nuorille ja vaikka sitä vastikkeellisuutta.Kaikkilla on oltava mahdollista elää ihmisarvoista elämää tässä kalliissa maassa.Miksi halutaan lisätä tuloeroja entisestään?

  • Kepitystä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Aivan. Ja ongelmahan on jo nyt nimenomaan se että nuoret syrjäytyvät. He eivät edes hae työtä tai toimeentulotukea. Eikä se mikää ihme ole, en itsekään sinne menisi kepitettäväksi.

   Nyt sitten päätetään lisätä kepittelyä, ja vieläpä oikein olan takaa, joka johtaa vain siihen että lisää nuoria syrjaytyy. Miksi he hakeutuisivat edes soskun luukulle enää pahimman hädän hetkellä, kun on tiedossa ettei mitää apua ole tarjolla?

   Kyllä se on nuorille jo nyt tullut selväksi, että he ovat yhteiskunnan ulkopuolisia eikä mikää tukiverkosto, hyvinvointiyhteiskunnan palvelut tai muu koske heitä. Työtä ei ole, eikä heidän työpanostaan tarvita. Ei tällaisia lisäkepityksiä enää tarvita tätä viestiä nuorten päähän ajamaan.

   Ja sitten nimenomaan heiltä odotetaan, että he hyvillä mielin maksavat joskus veroja ja kustantavat niiden hoidon jotka epäsivät heiltä kaiken kun he olivat nuoria?

   Estäkää siinä sitten syrjäytymistä, ja lapatkaa miljoonia syrjäytymisenestoon...

  • työtön

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ongelman ydin on siinä,että työttömiä on rutkasti enemmän,kun tarjolla olevia työpaikkoja.Tätä ei haluta sanoa suoraan,vaan venkoillaan kaiken maailman muilla asioilla kiertäen ja hämäämällä,jotta kukaan ei vaan sano tätä ääneen. On totta,että muutamia lusmuja löytyy.Suurin osa on kuitenkin ihmisiä,jotka oikeasti haluavat työtä ja palkan jolla pystyy itsensä ja perheensä elättämään sekä elää ihmisarvoista elämää. Minusta voisi lopettaa jo tämän heikoimpien syyllistämisen ja alkaa keskustella vääristyneistä rakenteista,jotka osaltaan myös työttömyyttä aiheuttavat.

 • Vastikkeellisuus mutta varmuus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kannatan vastikkeellisuutta, mutta vain jos se on taattua. Kysymys: Miten vältetään tilanne, jossa yritysten rahallisesta kannustamisesta huolimatta osa nuorista jää syystä tai toisesta ilman työtä ja täten ilman mitään tuloja?

  Yrityksille ohjatun tuen täytyisi olla moninkertainen, jotta nuoren palkkaamisesta tulisi todellisesti erinomainen valinta. Palkkaushan tulee firmoille huomattavasti kalliimmaksi kuin yleisesti luullaan. Palkan lisäksi tulee maksaa erinäisiä maksuja ja vakuutuksia, mikä aiheuttaa palkkaan nähden moninkertaiset kulut matalapalkkaisilla aloilla.

  • ei yritystuille

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Siksi tukiaisia ei voikaan ohjata yrityksille, vaan voittoa tavoittelemattomille, hyödyllisille toimijoille. Kunnillakin olisi paljon töitä, joita pitäisi tehdä, mutta tekijät vain puuttuvat. Kai toimeentulotukea vastaan voisi muutaman tunnin päivässä töitäkin tehdä?

  • Staralainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ai niinkuin Helsingin kaupungille, joka maksaa mieluummin miljoonasakot kuin käyttää sille myönnetyt työllistämisrahat työttömien palkkaamiseen oikeisiin töihin.

  • juupajoki

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Maksetaan se tukiraha suoraan sille työntekijälle!!!!!!!!!!!!!!

   Se on ainoa oikea ratkaisu. Työnantaja kun maksaa niin pientä palkkaa ja sitten kaikki ulkomaille suunnattu työ ja tänne ulkomailta tilattu työ on nostettava kaliimmaksi kuin oman maan kansalaisilla eli on maksettava "tulliveroa" ulkomaisesta työvoimasta. Palkka tietenkin sama kuin kaikilla muillakin on.

   Tänne pakolaisina ottamisen sijaan palaisin takaisin sille linjalle että avustetaan sinne missä kotimaansa on. Tulisi olla vastuu joka valtiolla kansalaisistaan.

 • Äijä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eihän tuo Hiilamon ehdotus tuo mitään uutta keskusteluun: se olisi tulonsiirto työnantajille, jotka tuskin edelleenkään uskaltaisivat palkata paljonkaan nuoria. Näin valtio/kunnat joutuisi keksimään suojatöitä itse, joten kyse on viime kädessä siitä, ettei haluta maksaa työttömyyskorvauksia, ellei työtön suostu johonkin lumetoimeen.

 • Alex

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten tuo auttaa tilanteeseen että heti kun ikää on 25 vuotta niin eurot kilahtavat automaattisesti tilille kuin kansalaispalkka?

  Kunnille pitäisi antaa työllistämisvelvoite. Lyhyt osa-aikainen muutaman päivän viikossa kestävä työ maksaa vain saman mitä korvaukset ja karsii lorvijat. Työkokemus voi auttaa jatkossa työnhaussa, vaikka työ olisikin ollut vain puistojen siivoamista.

  • tyhjästä on paha nyhjäistä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mistäs kunnat taikoo lisää työpaikkoja? Työllistämisvelvoite ei takaa yhtään mitään, kun kunnilla ei ole resursseja.

  • tehtävää löytyy

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllähän tekemistä riittää, kun vain olisi maksaja. Ja kun toimeentulotuki muutettaisiin vastikkeelliseksi, nyt tekemättä jäävälle työlle löytyisi sekä tekijät että rahoitus (=sosiaalipuolen rahoista). Mitä pahaa siinä olisi, että kaikenikäiset toimeentulotukea tarvitsevat saisivat tuen lisäksi vielä työkokemustakin?

  • Staralainen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kunnat eivät nytkään käytä niille jo myönnettyjä työllisyysrahoja vaan mieluummin maksavat miljoonioen sakot näiden rahojen käyttämättä jättämisestä.

  • marjanen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niin, kokemusta on: nuorta ei oteta edes ilmaiseksi harjoittelijaksi, kun perehdyttäminen syö resursseja. Puhumattakaan, jos kunnan pitäisi työllistää kaikki työttömät. Kalliiksi sekin tulee.

 • Jappe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Toimeentulotuen poistaminen tai ainakin leikkaaminen lähes kaikilta olisi ratkaisu, joka edistäisi työn teon kiinnostavuutta. Nyt on liian helppoa vain jäädä vapaalle ja toiset joutuvat maksamaan vapaalla olijoiden elämisen.

  Samoin asumiostukea tulisi leikata. Verotus kevenisi ja yritysten kannattaisi työllistää ihmisiä. Syntyisi myös matalapalkkatöitä, joiden tekeminen kannattaisi kun saadulla palkalla pärjäisi eikä "ilmaista rahaa" olisi tarjolla. Nykyään kaikki on liian kallista liiallisen verotuksen vuoksi, joten nykytilanne on itse itseään ruokkiva syöksykierre.

  • Jeppa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jappe se puhuu ikään kuin yhteiskunnassa vallitsisi täystyöllisyys tai jopa työvoimapula. Jotkut vaan "jäävät mielummin vapaalle " kun työ ei ole "kiinnostavaa". - Tietysti näinkin voi olla; aina on porsaanreikien käyttäjiä. - Mutta japet ja muut palatkoot napisemaan vasta, kun työntarjontaa on kasvatettu.

  • Jappe

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Työpaikkatarjotaa ei voida kasvattaa "nupista kääntämällä". Jos verotus olisi keveämpää niin ihmisillä olisi rahaa ostaa palveluita ja tuoteita, tämä synnyttäisi työpaikkoja. Nyt ihmisten ansaitsema palkka menee veroina tukiin ja valtaisan julkisen sektorin pyörittämiseen. Palveluiden ja tuotteiden ostamiseen ei jää enää rahaa. Yritykset eivät enää pysty tarjoamaan riittävän hyvin palkattua työtä koska suuren verokuorman vuoksi työtekijälle työn tekeminen yritysten tarjoamalla palkalla ei ole enää kannattavaa.

  • Ann

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllähän sitä työtä tekevälle löytyy. Kyse on omista valinnoista. Ei valtion tarvitse jokaista yksilöä elättää.

  • Työttömät Valtion käsitöihin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Valtion pitäisi jokaisessa kunnassa kaikille työttömille taata paikka tehdä käsityötteita valtion metsän omistamasta puusta. Peilin kehyksiä, taulun kehyksiä, puurasioita kehtoja pinnasänkyjä tuoleja ja pöytiä ja rukkeja. Jos ei olisi muuta töitä, valtion antaisi niitä sillätavoin kaikille, valtiolla olisi myös joka kylässä oma putiikki keskustassa jossa niitä myytäisiin.Samalla saisimme oman kadonneen käsityökulttuurin takaisin ja ehkä turistitkin innostuisivat maastamme enemmän. Paikassa voisi tehdä myös entisaijaisi rauta/kalevala koruja ja myydä kauniita kansallisasuja, rahaa, turisatit kiinnostuu ja kaikki puukorut/tuotteet ovat sadan vuoden päästä kuitenkin antiikkkia, niillä on arvoa myöhemminkin, Valtio, päästä työläiset töihin!!!!

  • Mike'O

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Työtä löytyy niille, jotka ovat onnellisesti päässeet suhteilla ensimmäiseen työpaikkaan ja kartuttaneet näin työkokemustaan. Töitä ihmisille, joilla ei ole työkokemusta, ei ole paljonkaan tarjolla. Sen lisäksi esim. Asumislisä on tärkeä kenelle tahansa opiskelijalle, sillä osa-aikatyöstä maksettava palkka ei yleensä ole suuren suuri.

  • johnny

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Nyt ihmisten ansaitsema palkka menee veroina tukiin ja valtaisan julkisen sektorin pyörittämiseen. Palveluiden ja tuotteiden ostamiseen ei jää enää rahaa."

   Verot ovat palvelujen ja tuotteiden ostamista. Ja valtava julkinen sektori tuottaa niitä palveluja joita veronmaksajat ostavat verorahoillaan.

   Vero ei ole niin yksinkertainen asia, kuin se näyttää kun se on miinusmerkkinen lukema yrityksen tai kotitalouden tilinpidossa. Verotus on valtava väärinkäsitys, kun se on vaan miinusmerkkinen lukema jossain tilinpidossa.

 • Mitä ihmettä ?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tarja Filtatov ei taida olla ihan ajan tasalla. Mitä tarkoitatte sillä, että köyhiä kadehditaan ? Miksi kahdehditaan ja ketkä kadehtivat ? Tämä pitää nyt ehdottomasti avata ja perustella !

  • Mielestäni

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   kyse on ylemmyydentunteesta ja ahneudesta ei kateudesta, poliitikon sananvalinta ontuu. Ahneet hyväosaiset vertaavat itseään parempiosaisiin ja kadehtivat heitä ja olettavat huonompiosaisten tekevän samoin.

 • Maksaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tässä ollaan aika perimmäisten kysymysten äärellä. Ensin pitää keskustella, ihan yleisellä tasolla, ollaanko ylipäänsä jossain tilanteessa valmiita sanomaan kategorisesti ei, l. että millään syyllä ei enää anneta ainakaan rahallista tukea mistään suunnasta. Tietenkin siis siten, että ehtojen täyttyessä (esim. se ikä tai mikä muu täysin selkeä kriteeri) virkailijalla ei ole asiaan harkintavaltaa.

  Vasta tämän jälkeen on järkevää alkaa miettiä yksityiskohtia. Nykyiselläänhän käytäntö on sellainen, että loppujen lopuksi kuitenkin aina saa rahaa/rahallista tukea, jos vaikka ns. "maksimituet" on saanutkin, mutta kaikki rahansa jonnekin hävittänyt. Ei toki välttämättä helposti saa, mutta saa kuitenkin, esim. ruokaan. Kyseisen käytännön muuttaminen ja harkintavallan pois ottaminen ovat ne ydinkysymykset, jotka on käytävä ensin läpi.

 • Tsimma

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ainakin mainio keino nuorten masennuksen ja rikollisuuden lisäämiseen!

 • Nipsu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ehdottomasti pois.

  Miten ylipäätään voi olla alle 25-vuotiaita, jotka saavat toimeentulotukea? Eikö heidän pitäisi olla koulussa, opiskelemassa ja jos ei koulussa niin työttämänä?

  • No terve!

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Sattuukos nimim. Nipsu tietämään kuinka paljon euroina ovat opintotuki ja asumislisä tai työttömyyskorvaus ja asumistuki? Ja sitten voit tutkia asuntojen vuokria ja miettiä sitä, että jotain pitää joskus syödäkin.

  • Pikkukaupungin opiskelija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   ...Ja entäs kun on onneton nuori aikuinen uskonut tätä alueellistamisitkua ja mennyt pienen paikkakunnan oppilaitokseen opiskelemaan... opintoja ei tarjota kesäaikaan, mutta pienellä paikkakunnalla ei ole tarjolla kesätyötäkään. Millä siinä elät kolme kuukautta? Äidin ja isän rahoillako? Ei ole kuulkaa kaikille mahdollista se. En kyllä myöskään usko, että kukaan ihan ilokseen sitä toimeentulotukea koskaan hakee.

  • Isomman kaupungin opiskelija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Valitettava tosi-asia on, että opintotukea asumislisineen maksetaan vain tietyn aikaa vuodesta. Kesäloman tullessa ja kesäopintojen ollessa mahdotonta, opiskelija, joka ei ole onnistunut kesätyöpaikkaa yrityksistään huolimatta saamaan, jää tyhjän päälle. Yleistä asumistukea ei saa lyhytaikaiseen tarpeeseen, työmarkkinatukea et saa, koska olet päätoiminen opiskelija ja kuten sanottu, vanhempien rahoilla eläminen ei ole useimmille mahdollista. Silloin ainoa vaihtoehto on toimeentulotuki, jos haluaa pitää katon päänsä päällä ja syödäkkin jotain. Ei sillä rahalla todellakaan eletä leveästi, kokemuksesta voin sanoa. Raha riittää juuri ja juuri perustarpeisiin ja siihen tarkoitukseehan se onkin.

   Opiskelijakaupungeissa moni kohtaa tämän tilanteen JOKA KESÄ. Jokaista kesätyöpaikkaa kohtaan on monia hakijoita ja kun käytössä on vielä kesätyöseteli, joka sulkee ulos kaikki yli 18-vuotiaat, ei kesätyöpaikkoja vain yksinkertaisesti riitä kaikille asti. Elä siinä sitten pyhällä hengellä...

  • T

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ja vielä vaan pahenee..

   jotta opiskelija täyttäisi toimeentulotuen myöntämisen vaatimukset tulee hänellä olla ensin nostettuna opintoLAINA eikä tilillä saa olla säästöjä pahan päivän varalle.

 • Pieni yrittäjä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Työnantajan näkökulma on ainakin näin pienyrittäjänä se, että ei tehoa: emme voi rekrytoida edes ilmaiseksi ketään, joka ei sovi tarjoamaamme työhön. Epäonnistunut rekrytointi on liian kallis palkattakin, koska se nielee aikaa ja muita vähiä resursseja. Rahan voisi kenties käyttää oppisopimustyyppiseen koulutukseen niille aloille joilla sellainen toimii, ja lisäksi normaalit työelämän pelisäännöt pitäisi sisällyttää peruskoulun oppimäärään.

  Miettisin esimerkiksi työnantajamaksujen alentamista nuorten osalta ja pienyrittäjiltä ylipäätään, joilla usein olisi työtä tarjolla, jos olisi varaa palkata. Yksinyrittäminen pitäisi tehdä helpommaksi myös byrokratian puolesta, ja sen nivominen perustoimeentulon kanssa mahdollistaa siten, että myös pienemmät työrupemat kannattaisivat sekä työntekijää että yritystä.

  • Ei edes väärin sammutettu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Minkäänlaisia ikään sidonnaisia tukitoimia ei pidä edes harkita, sillä ne aiheuttavat vain sen, että siinä missä yhdestä päästä (ehkä) pääsee sisään, toisesta päästä joutuu ulos. Mitä hyötyä on siitä, jos nuori pääsee töihin, jos samaa työtä tehnyt tai tarvitseva, keinotekoisen ikärajan ylittänyt joutuu ulos tai ei saa sitä työpaikkaa, vaikka tarve olisi aivan yhtä suuri?

   Valtion tuet yrityksille tulisi poistaa kokonaan, ei järjestellä omalaatuiseksi tilkkutäkiksi sinne sun tänne, jolloin kokonaisuutta ja sen vaikusta yhteiskuntaan ei hallitse kukaan.

  • Pieni yrittäjä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kuten yritin yllä sanoa, ainakaan meillä ei ole mitenkään mahdollista jatkuvasti vaihtaa väkeä, ei vaikka työntekijä olisi meille ilmainen. Pienessä yrityksessä yrittäjällä ei ole sellaiseen aikaa eikä yritys pysty muutenkaan toimimaan ilman jatkuvuutta. Onkin kyllä erittäin vaikeaa keksiä tukimuotoa, joka varmuudella innostaisi nimenomaan työttömän ja mahdollisesti kouluttamattomankin nuoren palkkaamiseen.

 • matti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä toimeentulotuen poistamisen yhteydessä pitäisi ainakin parantaa opiskelu- ja työnsaantimahdollisuuksia. Muuten mennään ihan kohtuuttomuuksiin. Nuoret kaduille, leipäjonoihin ja yömajoihin! Ei hel**tissä!

  Eräs nuorten opiskeluun ja työhön sitoutumiseen auttava keino olisi oppisopimuskoulutuksen oleellinen tehostaminen. Katsokaa mallia vaikka Saksasta! Mutta siihen tarvittaisiin työanantajien, ammattiyhdisliikkeen ja julkishallinon kolmikantainen sitoutuminen. Mutta kun kaikki ovat syvällä poteroissaan.

 • maalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minkä takia on tarkoitus syrjiä lapsettomia?

  Tunnen sekä lapsellisia että lapsettomia alle 25 vuotiaita, ja yhtä vähän on työhaluja lapsellisilla kuin lapsettomilla. Eräskin lapsellinen (lähisukulainen) kertoi ettei aio ikinä mennä töihin, vaan tehtailee mieluummin lapsia.

  Mielestäni alle 25 vuotiaiden ei edes pitäisi tehdä vielä lapsia, ovat vielä liian nuoria, eivätkä omaa vielä tarpeeksi elämänkokemusta kasvattamista varten. Joten kyseisen ikäluokan kannustaminen lasten tekoon (sitä tämä esitys tarkoittaa käytännössä monen kohdalla), on vähintäänkin omituista.

  Vielä kun ottaa huomioon, että tuossa iässä olisi hyvä olla työelämässä kerryttämässä kokemusta ja varallisuutta, jotta ei sitten tarvitsisi niitä lapsia varten tukeutua yhteiskunnan almuihin.

  Täysin päälaellaan on kohdistus kaiken kaikkiaan.

 • Ei edes väärin sammutettu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos tuki kanavoitaisiin nuoria palkkaaville yrityksille, tarkoittaisi se sitä, että niihin töihin ei enää otettaisi yli 25-vuotiaita. Tämä on nähty jo Ruotsissa, jossa vastaava mekanismi on olemassa ja jossa tällaisiin tehtäviin jo 26-vuotias on yli-ikäinen. Nuorisotyöttömyys voisi siis vähentyä marginaalisesti, mutta kokonaistyöttömyyteen tällä ei olisi mitään vaikutusta.

  Nytkin tukityöllistettyjen paikat aniharvoin konkretisoituvat oikeiksi työpaikoiksi - pikemminkin oikeatkin työpaikat vähenevät kun yritys antaa potkuja tavanomaisessa työsuhteessa oleville ja hoitaa samat työt yhteiskunnan tuella tukityöllistettyjen avulla. Koko tukityöllistämisen idea on epäonnistunut ja pääosin vain aiheuttaa suurempaa kurjuutta - joitakin yksittäisiä onnistumisa on ehkä saavutettu, mutta kokonaisuutena tukityöllistämisen idea on yhteiskunnallisesti haitallinen.

  • Pieni yrittäjä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suomesta puuttuu joidenkin laskelmien perusteella pitkälle yli 200 000 työpaikkaa yksityiseltä sektorilta, mutta toisaalta on paljon tekemätöntä työtä, johon ei kannata palkata sivukulujen takia, ja lisäksi työtilaisuuksia joihin työnhakijan ei kannata tarttua tukien menettämisen takia. Ja sitten on vielä nuorisotyöttömyys. Ratkaisun pitäisi olla samalla avain kaikkiin näihin.

   Tosiasia on, ettei yritystukia täällä pienyrityksessä juuri nähdä. On poliittisen tahdon ja luovuuden puutetta, ettei todella toimivia tukimuotoja ole vielä edes olemassa. Moni työtön vanha tai nuori voisi työllistää itsensä yrittäjänä, jos se olisi helpompaa eikä riski jäädä kokonaan tyhjän päälle olisi niin huomattava. Toimeentulotukea voisi kyllä vaikkapa pienentää, mutta opiskelun ja varsinkin työnteon estävät kannustinloukut pitäisi purkaa viipymättä.

 • Emeriläinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vastikkeellista toimeentuloa kutsutaan työksi ja siitä pitää saada oikea palkka

 • Kateellinen T.Filatov

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mistä T.Filatov keksii nuorille töitä ?

 • Esko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Köyhyys periytyy ja en usko, että se köyhyys siitä paranee, että köyhät pakotetaan etsimään töitä. Jos töitä ei löydy, niin palkkiona on tipahtaminen toimeentulotuesta kokonaan. Tämä tarkoittaisi sitä, että entisestään pahennettaisiin köyhien ja työttömien nuorten tilannetta. Tässä on vain ajateltu rahan säästämistä, mutta ei sen maksumiehiä, eli inhimilliseen hätään ajautuvia nuoria. Typerä ajatus kaikenkaikkiaan.

 • Juuri näin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Leikataan eläkkeet pois, näin saadaan suurtenikäryhmien varallisuus käyttöön. Aktivointia niille, joilla ei ole varallisuutta, metsään keräämään ja elämään keräilytaloudessa(ei ulkolaisia marjanpoimijoita). Samalle viivalle nuoret ja suuretkin ikäryhmät.

  • Jappe

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Suuret ikäluokat ja heitä hiukan nuoremmatkin ovat aloittaneet työuransa ja varallisuuden keräämisen aika usein keräilytaloudessa. Eli he ovat työnteollaan ansainneet varallisuutensa ja eläkkeensä.

   Nuorten ja osan vanhemmistakin pitäisi nyt aloittaa omalla työllään itsensä elättäminen ja varallisuuden hankkiminen ei sosialisoimalla muiden työtuloa tai omaisuutta.

  • Nonnih

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kansalaisten eläkekatoksi 2500,- €/kk. Yhteiskunnan ei tarvitse velkaantua ylisuurten eläkkeiden vuoksi. Ja tällä summalla pärjää ahneempikin.

   Olen aloittanut työnteon 16 vuotiaana, samoin lasteni kasvattamisen ja huoltamisen, etupäässä yksin. Sivussa olen kouluttautunut (AMK- ja maisteritutkinto). Samalla työuraa on kertynyt yli 40 vuotta. Siitä huolimatta eläkkeeni tulee olemaan noin 1300,- €/kk, jos siihen asti pysyn hengissä, sillä tuloni ovat 0 €/kk ja työtä ei tämän ikäinen saa. En ole ollut ahne työtä tehdessäni, enkä sen jälkeen.

   Nuoret ja vähän vanhemmatkin eivät pysty aloittamaan itsensä elättämistä ja varallisuuden hankintaa, kun töitä ei ole/ei saa. Ja orjayhteiskuntaa ei ole syytä rakentaa.

 • Köyhistä nuorista orjia?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tarjotkaa nuorille töitä. Suurin osa on työttämiä, koska työtä ei ole.Työstä pitää myös maksaa elämiseen riittävä korvaus. Toimeentulo pitää taata kaikille. Työttömätkin ovat markkinatalouden ylläpidossa erittäin tärkeässä asemassa.

 • erittäin hyvä ehdotus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Toimeentulotuki pois kaikilta alle 25-vuotiailta, joilla ei ole ammatillista tai korkeakoulututkintoa ja joilla ei ole elätettäviä lapsia.

  On suorastaan edesvastuutonta kasvattaa nuorisostamme sosiaalitukien varassa eläjiä. Jokaisen tulee elättää itsensä ja kerätä itselleen myös eläkettä. Yhteiskunnan elätiks tai kuten ennen asia ilmaistiin: kunnan holhokiksi i ei kukaan saa ryhtyä heti peruskoulun jälkeen.

 • asiat suloisesti sekaisin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Työikäinen ei saa toimeentulotukea ilmoittautumatta te-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi. Eikö tämä ole selvä edes päättäjille? Kaikki halukkaat voidaan työllistää jakamalla ansiotyöt kaikkien kesken. Talouskasvu ei vaikuta työttömien määrään, vaan työttömien määrä päätetään tulopoliittisissa neuvotteluissa, missä sovitaan tulonjaosta.

  • Niin tai näin.

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   On tilanteita, jolloin sitä toimeentulotukea kyllä saa vaikkei olekaan ilmottautunut työttömäksi työnhakijaksi. Nämä asiakkaat ovat melko usein niitä, joiden tulisi olla eläkkeellä syystä tai toisesta, mutta kun se ei aina mene niin... Tavallaan surullista ja haaskausta, että esim. "rapajuopoista" yritetään vielä ajatella niin, että kyllähän tuo vielä tuosta tokenee ja menee töihin. Ja kyllä, olen työskennellyt sosiaalityössä.

  • asiat suloisesti sekaisin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tarkoitin työkuntoisia tai sellaisia, jotka hyväksytään te-toimiston asiakkaiksi. Te-asiakkaina on toisaalta niitäkin, joiden pitäisi olla eläkkeellä ja joille te-toimistoilla ei ole tarjota palveluja. Minusta kaikilla on oltava oikeus toimeentulotukeen taloudellisten ehtojen täyttyessä. Toimeentulotuen maksatus pitäisi siirtää kunnilta valtiolle ja Kelaan, jotta kaikki saisivat samoin ehdoin lakisääteisen perusturvansa ilman juoksemista luukulta toiselle. Töitä pitää teettää työehtosopimusten mukaan, mutta tästäkin on luistettu jo pitkään erinäisin keinoin.

 • julius ajk

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  pidemmän aikaa työttömänä olosta seuraa motivaation puute ja ottaisiko sitten tällä houkuttimella nuorisoa nurkkiin pyörimään jos heitä ei itseänsäkään kiinosta tämmöisessä pienessä pajassa on se pois myös muiden työtehosta kun joutuu päälle päsmäämään,toisaalta jos tukiraha viedään koittaa pikkurikollisuus ja näpistely kierre,Töihin tullaan omasta tahdosta ja töitä annetaan jos on.

 • aivan järkyttäväääää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Porkkanalla se hoituu.,ei ketään jätetä asunnottomaksi ja heitteille. Toimeentulotuki kuuluu köyhälle - heillä on oikeus elää tässä "hyvinvointi valtiossa".Ensin on hoidettava oman maan köyhien asiat sille tolalle että työstä saatava palkka riittää asumiseen ja elämiseen.Laittakaa sitten pakko myös yrittäjille palkata nuoria ( asiallinen palkka ja tilinauha

  ) - nyhän heitä vain hyväksikäytetään harjoittelijoina ja potkitaan pois . Eiköhän tähän viisaat voisi vaikuttaa.Palkka on porkkana/motivaatio ei tyhjän päälle jättäminen.

 • Leipäjonoon mars!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Entä jos tulot eivät riitä perustoimeentuloon työnteosta huolimatta? Tuntipalkka on palvelualoilla pieni, työ on useimmiten osa-aikaista ja erittäin epäsäännöllistä. On erittäin vaikeaa, jollei mahdotonta, ottaa toista epäsäännöllistä osa-aikatyötä vastaan tullakseen pelkällä työnteolla toimeen.

  "Melko tavallinen tarina kaupan alalla: Työntekijä tekee viikossa 30 tuntia töitä eikä saa lisää vaikka kuinka pyytää. Opiskelut ovat ohi, ja käsissä leipätyö, jolla pitäisi itsensä elättää. Pahimmillaan täytyy katsoa vierestä, kun työnantaja palkkaa uusia käsipareja tekemään 10–15 tunnin työviikkoa." (Taloussanomat 21.10.2013) http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2013/10/21/tyoura-vauhdissa-tienestit-eivat-1600-euroa-kuussa/201314530/137

 • törkeää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Millähän tavalla ihminen muuttuu niin oleellisesti 25-vuotta täytettyään, että häneltä voidaan sitä ennen evätä viimesijainen toimeentulotuki? Tällaiset ajatukset ovat vaarallista sukupolvirasismia kaikkein inhottavimmillaan.

 • Kivijalka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielestäni kestävä ratkaisu olisi kaikille yli 18-vuotiaille maksettava perustoimeentulon kattava rahamäärä esim. 600 euroa/kk. Miksi tästä ei haluta keskustella asiallisesti?

  • Ei keskustella koska

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jos tuohon 600€ lisätään vielä asumistuet, niin ihmisen ei yksinkertaisesti tarvitse tehdä töitä. Toimeen tulee todella niukasti kun jättää turhat ostot tekemättä. Ette uskoisikaan.

 • peppe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi työnantajia halutaan tukea yhteiskunnan varoin? Siitähän tässä on kysymys. Valtio maksaa työntekijälle pientä korvausta siitä, että tekee töitä työnantajalle, joka ei maksa siitä mitään.

 • Anna

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olisi hyvä, jos nuori voisi vaikka kouluttautua vastineeksi toimeentulotukeen..amiskoulu on helppo.

  mahdollisesti nuoret , jotka eivät jaksa käydä koulua heitä pitäisi auttaa...

  • Amiksen aikuisoppilas

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ei ammattikouluissa nykysin mitään ammattia opi.

   Koulut ovat täynnä niitä samoja puoluepoliittisia pölvästejä kuin virastomme.

   Jokainen opettaja on jonkun puolueen mandaatilla suojatyöpaikassaan, eikä osaa mitään edes omasta toimialastaan saati, että osaisi opettaa mitään.

   Kaikki ammattioppilaitokset pitäisi yksityistää välittömästi edes alkeellisen laadun takaamiseksi. Agitaattorit kyllä opettavat vasemmiston fraaseja ja vaatimuksia, mutta vastuista ja työnteosta kukaan ei puhu sanaakaan.

   Olen työnantajana myös kokenut, ettei ammattikoulun käyneellä tee työelämässä mitään ennenkuin tällä on 5v työkokemus. Hän aiheuttaa vain kuluja ja vahinkoa yritykselle, sillä asiakasvahingoista vastaa työnantaja ja maine menee.

  • Minttu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Monet työnantajat palkkaavat opiskelijoita tuntitöihin juuri siksi, että voivat näille vielä halvoille työntekijöille opettaa sitä käytäntöä, mitä koulussa ei opi. Valmistuessaan opiskelija on valmis jopa itsenäiseen työhön. Opiskelijasta näkee myös tämän asenteen, joten vakipalkkaus valmistumisen jälkeen on riskittömämpää kuin tuntemattoman palkkaaminen.

   Toinen keino saada "räätälöidympi" työntekijä on oppisopimuskoulutus.

 • Raindog

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Täysin järjetön veto. Nuoret eivät käy töissä, koska nuorille ei ole töitä. Yrittäjä ei tee nuoren toimeentulotuella yhtään työpaikkaa, se ei rahallisesti riitä mihinkään yrityksen pyörittämisessä. Yritykset saavat jo nyt aivan liikaa tukia, jotka eivät synnytä mitään hyödyllistä yhteiskuntaan.

 • pitkäaikaistyötön

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Luulen että tälläisillä leikkauksilla tulee katkeria aikuisia, kun nuorena annetaan keppiä niin se ei ole hyvä pitkällä tähtäimellä, nykyihmiset kun ovat paljon itsetietoisempia, ja tietoisempia oikeuksistaan, kuin vanhemmansukupolven ihmiset. miksi nuoret haluaisivat maksaa veroja, jos sillä ei makseta köyhille tukea. onko verot vain eduskunnan porsaiden tilipussi? ja onko ihmisillä mitään muuta arvoa, kuin verojen maksukyky, jos et tuota ja kuluta, niin et ole sopiva ihminen asumaan suomessa. nykypäivänä ei ole mahdollista metsästys/keräilyyn, pitää ihmisille maksaa riistamaiden menetyksestä. itse en halua olla missään tekemisissä yhteiskunnan kanssa, mutta se on tehty mahdottomaksi. minulle ei tarvitse maksaa tukia, jos saan metsästää ja kalastaa vapaasti.

 • aina jotain töitä saanut nuori

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voisiko (nuoria) työttömiä vaatia tukien vastineeksi tekemään töitä, joita muut eivät ehdi/halua tehdä? Suomi on täynnä seuraa, ulkoilutusta ja ruokintaa tarvitsevia vanhuksia, joita ei ehditä hoitaa, leipäjonoissa ei varmaan olisi liikaa auttavia käsiä ja yleishyödylliset seurat ja yhdistykset varmaan kiittäisivät työvoimasta, jota eivät pysty palkkaamaan. Yrityksille ei pidä antaa mahdollisuutta käyttää nuoria hyväksi muiden kustannuksella, mutta kyllä Suomessa tekemätöntä työtä riittää, sellaista johon ketään ei kuitenkaan haluta tai voida palkata. Työtä se on sekin, vaikka vain osa-aikaista paremman puutteessa.

  • Maari

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niinhän se on, että tekemätöntä työtä kyllä riittää! Toisaalta ei kannata luoda liian laajaa teennäistä työmarkkinaa, koska terve työmarkkina perustuu tarpeeseen, joka pystytään pitkällä aikajänteellä rahoittamaan muulla kuin verorahoituksella. Toisaalta juuri tässä taloustilanteessa, syrjäytymisen estämiseksi, on tosiaan järkevää ylläpitää työttömien työmarkkinakykyä vaikka hieman keinotekoisin työllistämiskeinoin.

  • Ajatellakin saa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niinkö paljon vanhuksia tosiaan halveksitaan, että heille taas ehdotetaan seuralaisiksi ihmisiä, jotka eivät ole pätkääkään kiinnostuneita, vaan jotka tulisivat vain pakon edessä? Minä ainakin olen mieluummin yksin kuin seurakseni pakotetun ihmisen kanssa, ihmisen, joka olisi mieluummin missä tahansa muualla, ja jolla ei ole kanssani mitään yhteistä.

  • Raindog

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mitäs järkeä tuossa nyt olisi? Mainitsemillesi töillehän olisi valtavasti tekijöitä, jos niiden tekemisellä pystyisi elättämään itsensä. Yrittäkää nyt suuret ikäluokat tajuta, että sosiaaliturvajärjestelmä ei nykyisellään enää toimi.

 • Mietintämyssy

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tilanne on se, että verokertymää ei ole takavuosien malliin hyvinvointivaltion ja toimeentulotuen ylläpitoon. Kuka yli päänsä odottaa, että työ tarjoillaan syliin? On aina mahdollista työllistyä yrittäjäksi ryhtymällä. Ellei olisi yrittäjiksi ryhtyneitä, ei työtä olisi monellekaan tarjolla. Kannattaa myös pikkuisen miettiä, mille koulutukselle on myöhemmin kysyntää: ihan kaikesta itsensä sivistämisestä mielitekojensa mukaan ei maailmassa makseta.

  Veronmaksajana ainakin lievästi ärsyttää, että on niitäkin elämäntaiteilijoita, jotka eivät ota vastaan tarjottua työtä vaan puuhailevat omiaan toimeentulotuen varassa. Tällaiseen ei nyky-Suomella, ainakaan velalla kustannettuna, ole mitenkään varaa.

  • Raindog

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Yrittäjyyteen kehottaminen on todella keinotekoista ja naiivia touhua. Todelliseen yrittämiseen edellytetään pääomaa ja jokin sellainen liikeidea, jota kukaan muu ei keksi. Toiminimellä kituuttaminen ei hyödytä ketään, se on vain hintojen polkemista.

   Minua taas veronmaksajana enemmän kuin lievästi ärsyttää nämä sankarit, jotka kuvittelevat tekevänsä suurenkin palveluksen ihmiskunnalle osoittamalla työttömiä sormella. Perusta itse yritys ja työllistä ihmisiä, jos kuvittelet että se on niin helppoa. Vaihtoehtoisesti voit ihan vapaasti ryhtyä työttömäksi, jos kuvittelet sen olevan jotain herkkua. Vakituisessa työsuhteessa olevana olet todella etuoikeutetussa asemassa, etkä itse edes tiedä sitä.

 • vastkkeeton

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Milloin toimeentulotuki on muuttunut vastikkeettomaksi? Ainakin tähän asti on pitänyt hakea töitä joka kuukausi ja olla valmis ottamaan vastaan mikä tahansa tarjottu työ tuen alentamisen uhalla.

 • Koijas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Parhaiten auttaisi, jos tietynsuuruisista palkoista ei tarvitsisi maksaa sosiaaliosuuksia. Tällöin aika mitättömillä osaamisilla voitaisiin palkata paljon väkeä, esimerkiksi kunnallisella puolella tekemään kaikenlaista julkisten alueiden siivoamisesta ja lumitöistä aina jonkinlaisiin kriisitöihin. Jos ei ole töissä niin voisi vaikka hakea johonkin kunnan valmiusryhmään tms. Toki palkkaa maksettaisiin vain tehdyistä töistä.

  Nykyinen sosiaalietuusjärjestelmä on onnistunut lähinnä eriarvoistumisessa ja on syytä muuttaa perusteellisesti.

 • Kaitsu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Vastikkeeton" sana ei kokemuksieni mukaan pidä paikkaansa. Minua ainakin jopa rangaistiin jos jäin pois työvoimatoimiston asiakkuudesta vähentämällä toimeentulotukea. Vastikkeena on siis olla työvoimatoimiston asiakas ja sitä kautta sen valtavan sekavan byrokratian orjana. Vastikkeena ehkä oli myös KELA:n työmarkkinatuen hakeminen minun kohdalla, selkeitä lakiin perustuvia todisteita en saanut miksi minua rangaistiin kun lopetin työvoimatoimiston asiakkuuden, jossa oikeuksista ja velvollisuuksista ei saanut tolkkua. Oikeuksistakin tehty velvollisuuksia joissain tapauksissa. Jonkun viranomaisen pitäisi nyt kiireesti varmistaa että toimeentulotuki ei ole vastikkeeton. Jos näin juridisesti on.

  Ongelma keskustelussa on että välillä puhutaan yleisesti sosiaalituista ja laitetaan mukaan KELA:n tuet jne ja välillä suoraan vain yhdestä eli toimeentulotuesta. Ikäsyrjinnällä ei saada laillista järkevää ihmisoikeuksia kunnioittavaa byrokratiaa. Ei sitä poliitikot edes tunnu haluavan.

 • Äly hoi älä jätä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen itsekin alle 25-vuotiaana joutunut toimeentulotukeen turvautumaan. Töitä vain ei ollut ja asumistukea ei myönnetty koska "On mahdollista, että tulevan vuoden aikana kenties ansaitset niin paljon ettei asumistukeen ole oikeutta". Olin siis edellisenä vuonna tehnyt osa-aikaisuuksia ja pätkiä mitä suinkin jostain olin vain saanut ja sen perusteella KELA katsoi etten ole oikeutettu asumistukeen seuraavana vuonna, huolimatta siitä ettei minulla ollut työsopimusta mihinkään eikä kukaan siis maksanut minulle palkkaa.

  Keppi ei ole se avain. Suurin osa nuorista työttömistä ja sosiaaliturvaan turvautuvista haluaisi töitä, jos niitä vaan jostain saisi! Ei voi olla niin, että kaikkia rangaistaan jos korissa on yksi mätä muna. ja tön pitää olla OIKEAA TYÖTÄ eikä mitään omituisia tekemällä tehtyjä mukatyöpaikkoja joita työkkäri harrastaa 9 e päiväkorvauksella.

 • I P U

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikös kuitenkin syynä ole työnpuutee eikä sosiaalituki ?

 • Anton

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei käy kateeksi nykynuorisoa.

  80-luvulla, jos lähdit pois ns. duunari hommasta, niin hesari käteen ja uusi homma, tarjolla työtä palstalta.

  Oli paikkoja joihinka pääsi aina, ja joissa sai olla haluttaessa eläkeikään asti.

  No tosin nekin valtion virkamieshommat yksityistettiin ja meno muuttui kireämmäksi, niissäkin.

  Osa nuorista on sujuvia, tarmokkaita, kielitaitoisia ja positiivisia ja ne käyvät jenkkejä myöten, kuin R-kiskalla.

  Osalla on sukurasitteena työttömyyttä, alkoholin väärinkäyttöä, ja pohjatonta saamattomuutta, mikä täytetään roskaruoalla.

  Sielä jos pääsee ponnistamaan, tulee olla donkkaajan koivet.

  Ei mahdoton juttu...tietenkään.

 • Stefan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Syy nuorisotyöttömyyteen on edelleenkin työpaikkojen puuta. Jos nuorilta otetaan tuki pois se on otettava pois myös yrityksiltä saman tien. Uskaltaako Hiilamo tai Sipilä ehdottaa yritystukien vähentämistä investointihalukkuuden, riskinoton ja oman sekä lainarahan käytön lisäämiseksi yrityksissä. Yritykset saavat tukea jo aivan tarpeeksi ja mitä enemmän saavat sitä enemmän vaativat. Se laiskistaa kun menee hyvin muutenkin niin miksi investoida ja työllistää.Yrityksen on helppo piilottaa todelliset tulonsa ja vaatia poliitikoilta tukia irtsanomisilla pelottelemalla. Poliitikot taas keräävät suosiota julkaisemalla tietoja työttömyyden vähentämiseksi myöntämistään yritystuista.Hiilamo ja Sipilä eivät esitä mitään konkreettista työpaikkojen lisäämiseksi. Sen sijaan he kyllä työllistävät itsensä esittelemällä kaikenlaisia keppi ja porkkanateorioita jotka ovat todellisuuden ulkopuolella. Tukea voisi lisätä nuorille koulutetuille yrittäjille jos työllistävät nuoria.

  • Papu

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ei pitäisi luoda tukimuotoja, joita voi väärinkäyttää. Pienyrittäjän saama starttiraha ei ole kummoinenkaan, ja pikkuruista eläkettä kerryttävän YELin maksaminen käy työstä. Parista vakituisesta työntekijästä pidetään kyllä kiinni, koska kunnollisia työntekijöitä ei kasva joka oksalla.

   Satunnaisesti voisimme tarjota töitä myös ammattitaidottomalle nuorelle, jos sivukulut eivät olisi niin kovat. Eipä tällaisten tilapäistöiden tekeminenkään liene nykysysteemissä kovin kannattavaa.

 • Paljonkohan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tällä kanavoinnilla vedettäisiin välistä? Eikö pitäisi nimenomaan poistaa tuki YLI 25-vuotiailta?

 • Mitäkukahäh????

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mites sitten kun ikää kertyy ja pitäis eläkettäkin jossain vaiheessa saada.Se ei kerry yhtään näillä 9€ pakkotyö/kokeilulla/harjoitteluilla ja millä nimikkeelä se milloinkin on?

  • Puhutko

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   9€ tuntipalkasta? Siitähän jää yli 1200€ verojen jälkeen käteen kuussa. Kyllä tuolla pitäisi elää...

  • valitettavasti

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Se on 9€ päivä, ei tunti. Tuntipalkaksi tuolla tulee 6h päivällä 1.5€, 8h päivällä rahtusen yli euron.

  • Voi Virtanen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Väärin laskettu, jälleen kerran: 9 euron lisäksi tulee tietysti se työmarkkinatuki myös, 25,74 euroa päivässä. Jätetään nyt asumistuki tästä pois, vaikka sitäkin moni työmarkkinatukilainen saa, ja vielä toimeentulotukeakin. Kuvitellaan, että kyseessä on ihminen, jolla puolison tulot vievät toimeentulotuen ja asumistuen kokonaan, eli ihminen, joka saa pienimmän mahdollisen summan työharjoittelupaikastaan: 34,74:6, joka on se yleisin työharjoittelun päivätuntimäärä = reilu 5 euroa tunti. Ei hääppöinen, ja väärinhän se on ihmisiä sillä tavalla hyväkseen käyttää, mutta joka tapauksessa kolminkertaisesti se, mitä väität.

   Toinen asia on tottakai se, että nuo harjoittelupaikat yms. tosiaan syövät oikeita työpaikkoja. Pitäisikin olla niin, että työntekijälle maksetaan aina vähintään työehtosopimuksen mukainen palkka, ja jos yritys tai kunnan toimiala (esim. päivähoito) katsoo, että se tarvitsee taloudellista apua työllistämiseen, se olisikin sen firman asia anoa sitä tukea, ei työntekijän

 • kanta hgistä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä nykyinen talouden rakenteiden muutos on kyllä ollut niin raju ettei edes kaikille irtisanotuillekaan ainakaan ilman uudelleen koulutusta löydy töitä ja kun on ikärasismiakin. Tämän pitkäaikaisen nuorten toimeentulotuen saantia en haluaisi tasoltaan heikentää mutta tässä huonossa taloustilanteessa olisi tukea vastaan houkuteltava nuoria aktiviteetteihin harrastuksiin ja soveltuvuuden myötä yrittäjyyteenkin ja vaikka sosiaalipoliittisena keinona lisäkouluttautumiseen, jotta aikojen ehkä parantuessa olisi mahdollisuuksia taas työelämään ilman puhuttuja ja pelättyjä syrjäytymisiä ja sairastumisia. Minään kiristyskeinona tukien vähentämisenä nuorilta pidän huonona negatiivisena keinona -pikemmin käytettävä sosiaalisena porkkanana lisäkouluttaumista ja itsensä kehittäviä harrastuksia ja aktiivisena elämässä pysymistä varten vaikka työnäkymät olisivat heikohkot.

 • suomen tulevaisuus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikö nuorilla ole jo nyt valmiiksi tarpeeksi vaikeaa? Monet nuoret ovat jo nyt taloudellisesti epätoivoisessa tilanteessa mm. opintotuen pienuuden takia, ja epävarmuus hengissä pysymisestä ei varmastikaan auta varsinkaan mielenterveysongelmista kärsiviä nuoria, joita on paljon. Auttaako viimeisenkin toimeentulon pois vieminen syrjäytyneitä nuoria, motivoiko tämä heitä tulevaisuudessa työskentelemään "hyvinvointiyhteiskunnan" hyväksi vai kannustaako vain kapinoimaan epäoikeudenmukaista systeemiä vastaan? Eikö nuorista ja heidän hyvinvoinnistaan pitäisi päinvastoin pitää huolta, tilastojen mukaan jo nyt toimeentulotuen ulkopuolelle jää paljon sellaisia, joilla ei ole voimia taistella saadakseen kaikkia tukia, jotka heille kuuluisivat.

 • Anonyymi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  1. Miten niin vastiiketonta rahaa? Vastike on siinä että sen saajan ei tarvitse ryöstää väkivalloin toisten omaisuutta selvitäkseen hengissä. Suomi on sellainen paikka että täällä ei taivasalla selvitä ensimmäistäkään vuorokautta talvella ilman nukkumapaikkaa.

  Ei se ole nuorten vika jos työpaikkoja ei ole. Suomessa yli puoli miljoonaa ihmistä ilman vakituista työpaikkaa.

  2. Tuntuva osa toimeentulotukeakin saavista nuorista myös opiskelee. Ilman toimeentulotukea omat opiskelut eivät olisi olleet mahdollisia ja olisin sitten nyt työtön ilman tutkintoa.

  3. Tämän ehdotuksen antaja ei kyllä yhtään ole vaivautunut selvittämään mitä vaikutuksia toimeentulotuen kieltämisellä alle 25v olisi.

  • Huolestunut

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Aina silloin, kun rikkaita pyydetään antamaan enemmän yhteiseen kassaan, tapahtuu sama juttu: kiinnitetään huomio köyhiin ja siihen, miten nämä käyttävät yhteiskunnan varoja. Ja katso: osa ihan tavallisista ihmisistä rientää kilvan syyttelemään niitä, jotka eivät ole saaneet vanhemmiltaan kannustusta eivätkä korkotuloja tai omaa asuntoa. Suomessa ei ole työpaikkoja, joihin otettaisiin epäonnistuneita. Meidän pitäisi luoda uudelleen Suomesta hyvinvointivaltio. Silloin ei olisi leipäjonoja, syrjäytyneitä tai asunnottomia nuoria. Esimerkiksi Tanskassa masennukseen sairastunut voi päästä joustotyöhön, jolloin osa tuloista tulee työnantajalta ja osa yhteiskunnalta. Sillä tavalla ihminen voisi päästä mukaan yhteiskuntaan, vaikka ei olisikaan ennestään työpaikkaa. En kannata vastikkeellista toimeentulotukea vaan oikeita työpaikkoja. Kuntien sosiaalityössä pitäisi keskittyä ihmisten auttamiseen eikä kunnan talouteen.

 • Peräsuolta päivää!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nuorisolle olisi töitä metsänhoidossa ja ympäristöalalla kohtuu palkkatuella vaikkapa entisten turvesoiden maisemoinnissa. Valtiolta löytyy kyllä rahaa turhempaankin, vaikkapa Kreikan pönkittämiseenkin. Arvokasta energiapuuta mätänee metsissä pilvin pimein. Saataisiin tämäkin varanto kansantalouden hyödyksi reippaan nuorisomme työpanoksella. Nuoriso tottuisi terveeseen työnteon tahtiin, ja päihteilykin saattaisi jäädä pois terveellisessä luonnossa askaroidessa. kun nuorena työnlaitaan tottuu sen vanhanakin taitaa!

 • Nuori työtön

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä se tuen poistaminen auttaa?

  Itsekin olen työtön työn hakija ja etsinyt töitäkin, mutta ei ole vielä löytynyt.

 • Anna

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Amis on ihan hyvä!Suomalaiset naiset eivät suinkaan ole vielä korkeemmin koulutettuja, koska muutos tapahtuu viiveellä.Nyt ollaan vasta menossa ohi miesten koulutuksessa.

 • Työtä pitäisi jakaa kaikille!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kunnissa on paljon töitä, joita nuoret työttömät voisivat tehdä työttömyyskorvausta vastaan muutaman tunnin päivässä. Tällaisia töitä voisivat olla esimerkiksi vanhusten ulkoiluttaminen, puutarhatöiden tekeminen tai siivoaminen.

  Tuttavani toimii yksinään pienen päiväkodin keittiössä. Hän on täysin uupunut työmääränsä alla, joka ulkopuolisesta vaikuttaa kohtuuttomalta. Hän valmistaa yksinään lapsille useat ateriat/välipalat päivässä, tiskaa ja siivoaa siinä välissä ja usein joutuu jäämään ylitöihin tiskaamaan astioita. Miksi töissä käyvät ihmiset tapetaan työn määrällä ja osa ihmisistä on vailla työtä? Tämäkin on kunnan päiväkodin keittiö. Miksi tällaiseen työpaikkaan ei palkata kahta henkilöä jakamaan valtavaa työmäärää? Voitaisiinko tällaiseen työpaikkaan palkata 2 henkilöä tekemään 70%:sta työaikaa? Rahaa tällaiseen järjestelyyn varmasti löytyisi, sillä yksi työtön henkilö saa noin 1100 euroa kuussa puhtaana käteen (toimeentulotuki ja asumistuki).

  • Seurannut

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kunnissa on tosiaan paljon sosiaalista työtä, mutta tuen siirto tuollaiseen toimintaan ei auta, koska ei ole olemassa tahoa joka organisoisi tämän työn. Nuorille ei ole olemassa järjestettyä valmista työtä valmiina. Viimevuosina tapahtunut työn organisointi, uudelleen järjestäminen on kohdistunut vain ja ainoastaan siihen, että yhä harvemmat tekevät useamman työt. Ei tätä kehitystä pikkutöihin siirretyillä toimeentulotuilla käännetä toiseen suuntaan. Ei muutama satanen kuussa motivoi työnantajaa järjestämää työtä tyhjästä. Varsinkin kun tähän taas varmasti kuuluu kauhea byrokratia (vrt. nuorisotakuu). Ainoa vaihtoehto nuorille on luoda itse omat työnsä.

   Jälleen kerran virkamiehet/politiikot osoittavat kuinka hyödyttömiä he ovat ratkaisemaan yhteiskunnan ongelmia. He kykenevät vain ja ainoastaan luomaan uusia hyödyttömiä byrokraattisia järjestelmiä, joista seuraa työtä vain ja ainoastaan virkamiehille itselleen.

 • kirvesvarsi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tarttis saada sellasia töitä, joista saisi lisäpisteitä esim. tulevaa koulutusta varten. Vähän kuin todistuksen lisäksi, jos opinnot ei pulpetissa oo sujuneet.

  Mut ehottomasti niin, et johonkin pitäis ryhtyy.

 • työeläkkeellä oleva

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei mitään tukia alle 25 v.

  Lapset jos kasvatetaan siihen uskoon,jotta he saavat ilmaista rahaa (elämiseen )

  niin miksi he menisivät töihin.Helpompihan on elellä tuomeentulo tuella( saa ruokaa ja kaljaakin.Mikä hätä tässä ,kun yhteiskunta maksaa kaiken. Senkun vaan

  elellään valmiilla.Eihän tälläinen voi käydä jatkossa.Kyllä jokaisen terveen, pitää itse tienata leipänsä.

 • Patrik

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos tuki loppuu nuorilta, voi käydä niinkin, että nuori ei enää luota yhteiskuntaan yhtään ja putoaa yhä syvemmälle ja ulommas yhteiskunnan ulkopuolelle, eikä sitä kai kukaan halua !

  Ainut ratkaisu ongelmaan olisi se, että työnanatajat luottaisivat nuorisoon ja antaisivat heille mahdollisuuden eli töitä.

  • Hmm

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Hyvä kysymys on, että onko meidän paiskittava töitä niin tolkuttoman pitkiä päiviä?

   Sillä jo saataisiin lisää työmahdollisuuksia kun puolitettaisiin esim. 8h päivät kahteen 4h päivään. Taitaa kyllä palkka olla tässä se kysymys. Lyhyempi pv -> pienempi palkka. Huoh.

   Työnlaatukin ja motivaatio paranisi huomattavasti, tästä on tehty lukemattomia tutkimuksiakin.

 • Ei-syrjäytynyt nuori

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nuorten syrjäytymisestä ja työttömyydestä keskustelun suuri epäkohta on se, että nuoria pidetään itseään syypäänä syrjäytymiseensä, vaikka ongelmat ovat syvällä yhteiskunnan rakenteissa. Monet syrjäytyneet nuoret ovat heitä, joista ei ole välitetty riittävästi: pitkään jatkuneen kiusaamisen uhreja, koulupudokkaita, joille ei ollut halua/varaa tarjota tehostettua tukea tai ongelmaa ei haluttu nähdä, päihdekierteeseen alaikäisenä joutuneita, heitä, jotka eivät tapeesta huolimatta saaneet hoitoa, koska byrokratian rattaat pyörivät hitaasti jos ollenkaan. Aikooko yhteiskunta jälleen unohtaa heidät ja jättää heidät vaille sitä tukea, jota he tarvitsevat elääkseen? On eettisesti väärin kohdentaa yhteiskunnan huono-osaisille tarkoitetut varat yritysmaailmaan! Nuoristotyöttömyyteen on paljon muitakin syitä kuin laiskuus.

  • Totta

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kun katsoo maailmaa niin en ihmettele miksi monet eivät halua olla tässä mukana.

   Mutta eihän se ole sallittua ajatella niin.

   Tuon syrjäytynyt-leiman kun saa otsaansa todella helposti, etenkin nyt kun se tuntuu olevan jonkinsortin muotisana kaikelle sille mikä poikkeaa "normaalista".

   Ehkäpä nuoret ajattelet erilailla asioista, kaikki eivät halua kilpailla kuin viimeistä päivää veren maku suussa ja siinä samassa katsoa kuinka toiset jäävät jalkoihin. Ehkäpä meidän olisi aika katsoa tätä systeemiä missä elämme, oikeaa lakien ja pykälien viidakkoa ja paperisadetta, onko siinä jotain vikaa.

   Maailma muuttuu ja me ihmiset, joten väistämättä on selvää että systeeminkin on muututtava. Se mikä toimi aikoinaan ei tarkoita että se toimisi loputtomiin.

   Itsekkin mieluusti olisin ahkerasti osa systeemiä joka palvelisi meitä kaikkia. Maailmassa on niin paljon turhia töitä joilla ei ole mitään merkitystä, muuta kuin työllistää ja tuottaa hyötyä tietylle taholle, miksi?

 • Yleissitovuus pois nuorisolta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Elämme yhteiskunnassa jossa oppiilaat eivät ole oppilaita, kisällit eivät ole kisällejä ja vain mestarit ovat mestareita. Tämä esimerkki kuvaa nuorison tilannetta ammattiyhdistyslikkeen määrittämillä työmarkkinoilla. Yleissitovuus on läsnä kaikkialla nuorison työmarkkinoilla. Myös oppisopimus järjestelmässämme joka poikkeaa merkittävästi Euroopan oppisopimus järjestelmästä.

  Suomessa oppisopimus on pitkälti työsopimus, kun se muualla on koulutussopimus koulutettavan, yrityksen ja oppilaitoksen kanssa. Suurimmilla yrityksillä on omat oppisopimus yksikkönä, jotka ovat merkittäviä työllistäjiä. Meillä nuorisotyöttömyys on reilusti yli 20%. Oppisopimus maissa reilusti alle 10%.

  Näin ammattiyhdistysliike on ideologisoinut nuorison työmarkkinat. Heidät on yksinkertaisesti hinnoiteltu työttömiksi.

  Olisi järkeä ottaa opiksi; miksi ja missä oppisopimusjärjestelmä toimii niin erinomaisesti. Päätökset tästä asiasta ovat tehneet aikanaan pitkälti Tarja Filatov ja Lauri Ihalainen ja liitot.

 • Mestari-65

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos muutettaisiin lakia siten, että saadakseen toimeentulotukea, tulee henkilön tehdä vaikka viikko töitä kuukaudessa yleishyödylliselle yhteisölle. Näin nuoretkin pysyisi joten kuten kiinni normaaliarjessa. Samalla saataisiin teetettyä samalla rahalla niitä töitä, joihin ei muuten ole varaa teettää. Tulisi liikuntapaikat ja ne kuuluisat vanhusten lumityöt laitettua kuntoon. Kun tällatavalla nuori sitten huomaisi, että ei se työnteko olekaan kuolemaksi, niin voisi sitten aktiivisesti etsiä muutakin työtä. Tähän vielä porkkanaksi, että jos muuta työtä löytyisi viikon lisäksi, niin ei heti siitä saatavaa rahaa vähennettäisi toimeentulotuesta.

 • Amurin Rypläke

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Täystyöllisyyskään ei kuulemma ole hyväksi talousliberaalien mielestä - palkat nousevat liikaa. Jos kuitenkin nälkäpalkalla saisi työttömät töihin. Siispä sosiaaliturva pitäisi saada vastikkeelliseksi ja työnvastaanottaminen ehdoilla kuin ehdoilla kaiken tuen ehdoksi. Näin tässä ratkeaisi kaksi talousliberaalien ongelmaksi kokemaa asiaa - veroastetta voitaisiin alentaa ja halpatyövoimaa ei tarvitsisi rahdata ulkomailta.

 • Just joo.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä pitäisi saada vastikkeelliseksi mutta ainoastaan kuntien, valtion ja yksinyrittäjien järjestämiin työharjoittelupaikkoihin, koska keskisuuret ja isot yritykset käyttäisivät järjestelmää pelkästään omaksi hyödykseen.

 • Vastikkeeton raha pois

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hiilamon lähestymistapa on ihan hyvä. Nykyinen vastikkeettoman rahan löyhä jakaminen ei ole hyväksi kenellekään. Ihmetyttää myös tuo nuorison asunnottomuudesta puhuminen, kun lähinnä kyse lienee sen ikäisestä porukasta että näiden pitäisi asua vielä vanhempiensa kotona, elleivät sitten ole jossakin toisella paikkakunnalla opiskelemassa. Vaikea sanoa kuinka paljon uusi systeemi vähentäisi nuorisotyöttömyyttä, mutta varmaa on, että se olisi tosi paljon nykysysteemiä parempi, huolimatta siitä, että joitain rahatta jääviä ja työhön joutuvia nuoria harmittaisikin.

 • töihin vaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On erittäin hyvä,kun alle 25-vuotisilta otetaan tuet pois.

  Töitä on jos haluaa tehdä.Ensin kouluun ja sitten töihin

  Monet nuoret sanovat,että työnteko ei kannata,kun saa tukia.

  Eri asia on ,jos on sairas ja lääkäri toteaa sen eikä voi siksi koskaan sijoittua kunnon töihin.

  Nyt pitää tehdä päätöksiä tässä asiassa heti.

  • osaava työtön

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nim. "töihin vaan" olisit voinut mainita suoraan montako työtöntä sinä tai työnantajasi voitte heti palkata? Täällä olisi myös monta ammattia osaavia yli 50 vuotiaita terveitä, työhaluisia ja - yllätys yllätys - raittiita ihmisiä työtä hakemassa. Kumma kun ei kelpaa nuori kouluttamaton eikä myöskään työkokemusta ja ammattitaitoa omaava vanhempi? Taidat valehdella niistä avoimista työpaikoista!

  • tiia

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jos tukia ei olisi, millä rahalla sinne kouluun mennään ja elätetään itsensä opiskelun ajan?

   Lisäksi töihin ei mennä, sinne päästään jos päästään.

 • Iloinen prekaari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Parantaako rahattomuudesta mainitseminen työttömän mahdollisuutta saada työpaikka, kun samaa paikkaa on samalla kertaa hakemassa kymmeniä tai satoja muitakin, ja tälläkin hetkellä avoimista työpaikoista 4/5 menee töissä jo oleville työpaikanvaihtajille eikä työttömille? Irtoaako työpaikka, kun hakemukseen kirjoittaa lisäksi, että kännykkä- ja nettilaskut ovat rästissä ja luottotiedot menneet, häätö uhkaa, ja joka päivä ei ole varaa edes syödä?

 • Ile

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomessa on 300 000 työtöntä ja 30 000 avointa työpaikkaa. Yhtä avointa työpaikkaa kohti on siis keskimäärin kymmenen hakijaa. Todellisuudessa yhtä asiallista työpaikkaa kohti hakijoita on enemmän kuin kymmenen, koska suuri osa avoimista työpaikoista on puhelinmyyntiä tai mainostenjakoa, joilla ei toimeen tule.

  Onko siis kyse nuorten laiskuudesta vai pikemminkin työpaikkojen riittämättömyydestä?

 • Roudan ajama

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sitähän sanotaan että routa porsaan kotiin ajaa. Kun ei ole rahaa on parempi motivaatio hakea ja tehdä töitä. Olen itsekin sen kokenut. Aivan varmasti löytyy työtäkin. Tarvitsee vaan katsoa avoimia paikkoja. Eri asia kelpaako työ.

  Ja ainahan on niitä jotka vaan jäävät ulkopuolelle. Tukien pitäisikin olla vain näitä varten. Laiskat ja nirsot on aiheuttanet ettei raha kaikille riitäkään. Edes niille ketkä sitä Oikeasti tarvitsee.

  Koittakaas nyt ihmiset ruokkia mielikuvitusta vähän muussakin kuin konsolipelien kilvankeksimisessä. Esim. työpaikan hakujen suhteen.

  ps. toissa vuonna irtisanottu keskikoulun käynyt nyt töissä.

  • dfndnmd

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Olen itsekin sen kokenut. Aivan varmasti löytyy työtäkin. Tarvitsee vaan katsoa avoimia paikkoja. Eri asia kelpaako työ"

   Oon kuule hakenut nyt ainkain 50 eri työpaikkaan. Mihkä tahansa näistä olisin mennyt jos olisn päässyt. ikävä kyllä en päässyt yhteenkään näistä. Niin en voinut mennä. Työnantaja valitsee ketkä se ottaa töihin. Ei voi mennä jos ei pääse tai työnantaja ei valitse.

 • nuori tottuu vastuuseenkin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  aivan oikeinkin, nuori työtön tai joka ei tiedä mihin töihin kelpaisi ei saisi edes tietää kunnasta vieläkään, välinpitämättömyys kasvaa työtä odotellessa tulothan

  on varmoja, tilalle voisi tulla ammattikoulutusta opintotuen ja halvan lainan myötä

 • Työttömyysloukusta selviytynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Työttömien sijaan saattaisi olla kohdallaan kohdistaa fokus yhteiskunnan tahtotilaan. Sitten kun yhteiskunnan ideaalina on tasapuolisemmin jaetut ja järjestetyt mahdollisuudet osallistua ja ansaita elantonsa voidaan ruveta vaille työtä jääneitä syyttelemään. Työttömyyteen joutuminen on vaikea kriisi ja luottamus yhteiskuntaan murenee, jos halukkuudesta huolimatta rankaistaan. Niin kauan kuin vapaan markkinatalouden hengessä yhteiskunnan varat pyritään keskittämään vain eliitille, tulee työttömyys ja kurjuus jatkamaan kasvuaan. Syyllistäkää työtöntä vasta sitten, kun on elannon takaavia työmahdollisuuksia järjestetty.

 • Kake

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos ei nuorelle pystytä, omaien yrittämiesensä lisäksi löydetä työelämään paikkaa on yhteiskunnallamme vastuu nuoren toimeentulosta. KIkävä kyllä ei edes Ruotsi pysty hyödyntämään tätä ryhmää työmarkkinoileen, 60- 70-lukujen tapaan, ja siksi ei ole vaihtoehtoja toimeentulotuelle. Kannaitsikohan Suomen kujitenkin yrittää kohottaa näiden nuorten mahdollissuksia tyäömarkkinoille, Ruotsi menetteli niin edellä mainittuna ajankohtana, myös suomesta tuleviin.

 • P.L

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olemmeko palanneet Neuvostoliitoon? Käsittääkseni nuoret menevät töihin, jos töitä löytyy ja palkka on sellainen, että sillä pärjää. Ollaanko Suomeen luomassa todellisia työn polkymyyntimarkkinoita? Pakkotyö ei myöskään edistä terveiden työmarkkinoiden kehittymistä.

 • Sirpale

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Keppiä ei ainakaan. Se aiheuttaa vaan vahinkoa. Joku voi esimerkiksi ruveta rikoksen teille tai alkaa käyttämään päihteitä. Porkkana on parempi keino. Tässä maassa rangaistaan jo muutenkin työttömiä tarpeeksi, vaikka kuinka yrittäisi olla aktiivinen ja hakea töihin ja koulutuksiin.

 • Ihmetyttää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikö tämä tarkoita periaattessa sitä että toimeentulotuki viedään nuorilta ja annetaan yrityksille. Yritykset voivat vähentää oikeita palkallisia, kun saavat ilmaista työvoimaa tilalle, oikean palkan työpaikat vähenee, moderniorjuus lisääntyy, ja kenelle meni valtion rahat, ei ihmisille, vaan osakkaiden voittoihin jaettavaksi. Nykyisinkin tuntuu että valtion tarjoamat tukityöllisyys sun muut, tukevat enemmänkin yrityksiä, kun itse nuorta. Ollaanko rehellisiä ja laitetaan otsikoksi "haluaisitko maasi nuorten toimeentulotuen menevän osakkaiden taskuun"

  • JesPe

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Median tehtävänä tuntunet olevan nuorten sekä työttömäksi joutuneiden syyllistäminen. Helppo täällä on toki raivota ja vaatia ihmisiä töihin joihin eivät suostu menemään niin saadaan todelliset ongelmat kuten työttömyys vaikuttamaan ihmisten omalta vialta.

   Toki pankkeja voidaan tukea vastiikkeettomasti, mutta omaa kansaa ei. Kannattaisi päättäjien miettiä kenen muroihin k*sevat, omien nuorten vai muutaman keinottelijan jotka eivät suostu hyväksymään sijoittajavastuuta.

 • mummo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lapsenlapseni on maisteri ja tekee väitöskirjaa. Aloittelevalle ei heru apurahoja. Onko väitöskirja riittävä vastike toimeentuloturvalle. Taiteilijat ovat varmaan samassa tilanteessa.

  • elättäjä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mikäs estää maisteria menemästä ihan oikeisiin töihin? Vai eikö vaan huvita? Ihmisen ei pidä elää almujen tai apurahojen varassa, vaan omalla työllään ja siitä saatavalla palkalla. Järkikin luistaisi väitöskirjan tekijällä paremmin, kun välillä olisi oikeasti tekemässä jotain hyödyllistä.

  • Sade

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tokihan näitä työssä olevia väikkärintekijöitä löytyy - kuitenkin enemmän ja enemmän halutaan myös tohtorikoulutettavien opiskelevan ja tutkivan täysipäiväisesti ja valmistuvan nopeasti. Ei se väikkärin kirjoittaminen ole mitään pientä puuhastelua, jota tehdään sitten "oikeiden töiden" lisäksi huvin vuoksi, vaan ihan oikeaa tutkimusta, joka vaatii helvetisti taustatyötä.

 • tappura55

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pelkään vain, että työnantajat alkavat käyttää näitä ihmisiä työvoimana, vaikka tarve olisi palkata työntekijöitä. Esimerkiksi opiskelijaharjoittelijoita käytetään työvoimana, vaikka heillä tulisi olla koko ajan ohjaaja.

 • Stojanow

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sanomalehden jakajista yli puolet on kotikaupungissani ulkomaisia. Kantaväestöä ovat vain vanhat tekijät. Nuoria suomalaisia tämä ei kiinnosta, koska tukia tulee niin paljon ettei tarvitse, sitäpaitsi joutuu heräämään aikaisin töihin jota ei haluta. Miksi?

  • Ei ole ihmisen työtä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Paljonkos lehdenjakelusta maksetaan? Minä olen aloittanut työurani ilmaisjakelulehtien jakelulla ja nimensä mukaisesti se oli ilmaisjakelua: työntekijälle tuli palkkaa ruhtinaalliset 38 markkaa + mainoksista 3,5 tai 5 penniä kappaleelta eli hyvänä päivänä ehkä jopa 50 markkaa iltapäivän aherruksesta. Tämä oli siis palkkataso vuosina 1991-95. Paljonkohan nykyään?

  • Cayman Islands

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Eihän sinuakaan jaksa huolettaa, satojen miljardien eurojen vuosittaiset veroparatiisivuodot, vain heikompien kimpussa oleminen, miksi ?

  • ...

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ajokortti maksaa yli 2000 euroa, kaikilla ei ole varaa sellaiseen ylellisyyteen. Varsinkaan niillä tuilla elävillä.

  • miksi pitäisikään?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Miksi tuilla elävällä pitäisi olla varaa ajokorttiin? Vai toimeentulotuellako ne autoajelutkin pitäisi kustantaa? Ei auto ole mikään välttämättömyys, jota ilman ei voi elää. Töihinkin pääsee ilmankin.

 • Hs

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos toimeentulotuki (ohjelmasta kuultua) on 477€/kk, lisäksi maksetaan vuokra ym, kannattaa kaikkien kotona lapsia hoitavien ruveta toimeentulotuelle! Kotihoidontuki 336€/kk + mahdollisesti MAX.180€/kk hoitolisää... Toimeentulotuki, työttömyyskorvaus, melkeinpä mikä tahansa muu on parempi. Turha siis mussuttaa!

 • 2000€/kk

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pienin Työmarkkinatuki ja Minimieläke pitäsi olla 1000€/kk ja Minimipalkan pitäisi olla 2000€/kk tämä on Hyvinvointivaltio eikä mikään Banaanitasavalta!!!

  • ´Banaanivaltio

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kyllä Suomi on banaanivaltio tyhmien vasemmistopöhelöitten takia ja pysyy sellaisena, ellei yrittäjyyttä aleta äkkiä suojelemaan ja turvaamaan.

   Ilman yritäjiä ei ole työpaikkoja ja ilman työpaikoja ei ole toimeentuloa ja verovaroja. Kaiken tämän estää ylisuuri vasemistovaltainen virkahallinto maassamme.

   Jos yrittäjä voi hyvin, niin työntekijät voivat hyvin ja koko yhteiskunta hyötyy seiitä.

  • Revolution

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Muuttakaa lakia siten, että valtio ja kunnat saavat toimia yrittäjinä. Yritykset pysyvät taatusti maassa ja syntyisi tervettä paikkakuntien välistä kilpailua. Tätä radikaalimmaksi ette pysty pistämään.

 • RP

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitenkäs toimeentulotuen varassa olevat opiskelijat? Koska nykyinen opintotuki on riittämätön, suurinosa opiskelijoista turvautuu ajoittain myös toimeentulotukeen. Jos velvoitettaisiin kokoaikatyöhön palkkatuella, opinnot hidastuisivat varmasti. Ja opintoihin käytettävää aikaahan koitetaan kokoajan lyhentää.

  • Opintolainansa maksanut

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Opiskelijallahan on mahdollisuus rahoittaa investointiaan omaan tulevaisuuteen siten, miten investointeja yleensäkin rahoitetaan: edullisella lainalla. Jos laina helpoilla ehdoilla ei kelpaa, pitää opiskelijan hankkia rahoitus niinkin ikävällä menetelmällä kuin työtä tekemällä. Toimeentulotuki ei ole tervettä, kunnossa olevaa ihmistä varten olemassa.

  • Sade

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Opintoraha+asumislisä+opintolaina riittää täysipäiväiselle opiskelijalle elämiseen joissain osissa Suomea, esimerkiksi kotikaupungissani Turussa ihan suht hyvin. Helsingissä (ja ymmärtääkseni enenevässä määrin myös esimerkiksi Joensuussa ja Tampereella) vuokrat ovat kuitenkin niin korkeita ja asuntopula niin suuri, että siitä vajaasta kahdeksastasadasta, mikä opintotuesta kokonaisuudessaan jää verojen jälkeen, hujahtaa tyypillisesti reippaasti yli kolme neljäsosaa vuokraan.

   Sitten siihen vielä joukkoliikenteen matkakortti, tarvittavat opiskelumateriaalit, sähkö ja netti päälle, niin johan jää kivasti käteen alle satanen kuussa, jolla pitäisi syödä. Aika paha väittää, että tämä ihminen ei tarvitsisi toimeentulotukea elääkseen. Toki osa-aikatöihin voi yrittää päästä, ja roskiksista saa ruokaa jos tietää mistä etsiä, mutta ne ovatkin heti sitten pois tehokkaasta opiskelu- ja nukkumisajasta. Mielenterveyden kannalta olisi hyvä, jos välillä ehtisi vaikka vähän vapaa-aikaakin viettää.

 • Maria Blomberg, Yle Uutiset

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hei, 115 kommenttia, kiitos keskustelijoille.

  A-studiossa käsiteltiin aihetta ja nyt keskustelu voi jatkua taas Yle Uutisten Suoran Linjan sivulla.

 • Niih

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ohjelman katottua teki mieli takoo puol tuntii nyrkkeilysäkkiä ja itkeä.

 • EI Orjatyövoimankäytölle

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nälkäpalkka ja orjatyövoiman käyttö, ei kuulu demokratiaan, eikä sivistykseen. Nämä nuoret, joitten kimpussa tässä nyt ollaan. Ovat täysin puolustuskyvyttömiä, usein perheittensä hylkäämiä, pahoinpideltyjä, asunnottomia, sairaita, turvattomia ja yksin maailmassa. Helppo heidän kimppuunsa on käydä. Todella lyhytnäköistä ja raukkamaista touhua. Seuraavissa eduskuntavaaleissa ihmiset, kiertäkää äärioikeiston populistiporvarit, KepuPersuKokoomuslaiset kaukaa. Bryssä on Äärioikealla. Ihmisistä välittäminen Vasemmalla.

 • päättäjillä hanskat hukassa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ennen mentiin töihin, ylioppilaat ilmoittautui yliopistoon johonkin kurssille.

  Nyt on hakuprosessit kumpaankin monimutkaisemmat kuin hallituksen budjettineuvottelut sotavuosina!

  Koskaan ei ole laitosapulainen tai perushoitaja sonnanpesu-urallaan joutunut elvyttämään yhtään vaativammin kuin mitä EA1-kurssi opettaa kenelle tahansa, mutta silti juuri linjattiin että noihinkin hommiin tarvitaan se pari vuotta amista, joka voi olla tekemätön paikka koulussaviihtymättömille. Oppisopimus on parasta lääkettä nuorisotyöttömyyteen, mutta sitä ennen pitäisi olla niitä työpaikkoja. Näitä olisi saatu esim. rahoittamalla ranskan mallilla muuan risteilijätilaus suomeen, mutta tehdäänkin suomi-tyyllin, eli annetaan keppiä nuorisolle. Julkinenkaan ei siivoa hallintoporrasta, vaan lakkauttaa kouluista kouluavustajien paikat! Kannattaisi jonkun psykologin käydä eduskunnassa kertomassa millainen tulee lapsesta tai koirasta jota kuritetaan syyttä, ennekuin menette tämmöisiä päätöksiä tekemään.

 • Muksis

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Muutenkin on vaikea työllisyys tilanne joten miksi vaikeuttaa nuorien tilannetta? Miksi työttömyys pitää laittaa työttömän niskoille ja syyksi? Se kun ei ole niin yksiselitteinen asia, tiedän muutaman henkilön jotak etsivät töitä kaikilla tavoin ja ei vaan nappaa. Ottakaa töihin ja antakaa nuorelle mahdollisuus, hakekaa töitä ja tarttukaa siihen.

 • vp

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä on vain yksi esimerkki siitä mihin erilaisten tukien viidakko on johtanut. Eräässä tilaisuudessa poliitikot paheksuivat sitä, että nuorisokin on hoksannut käyttämään lakisääteisiä tukiaan.

  Tolkuton tukiviidakko on syntynyt vaalilupauksista kautta vuosikymmenten. Nyt sitten paheksutaan niiden käyttöä, ja ihan julkisesti!

  Tukien käyttäjissä ei ole mitään vikaa, koska se ei ole heidän vikansa, vaan vika on ihan jossain muualla!

  Ruvetkaa nyt hyvät politrukit lopulta perkaamaan oikeita syitä ja lopettakaa tukien käyttäjien syyllistäminen!

 • entinen kuntatyöntekijä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tuet eivät saisi alkaa jo 16 vuotiaalle, joka ei halua edes opiskella.Peruskoulussa annetaan helposti hyviä numeroita myös heikoille oppilaille, ettei tarvitse ottaa kantaa luokalle jäämiseen tai ehtoihin.

  Pitäisi olla vaikka pakollinen kodinhoitokurssi. Ei ole oikein, että nuori saa vuokra-asunnon ilman mitään käsitystä vastuullisesta elämisestä kerrostalossa. Ei nykyajan nuorten tarvitse vastata asunnossa riehumisesta ja särkemisestä, kun kuluttajariitalautakunta rientää apuun.

  Pitäisi julkisesti tiedottaa räyhäämisen salliminen, niin taloyhtiöt voisivat etukäteen päättää sietokyvystään. Vastikkeellinen nuorisoturva olisi parempi kuin nykyinen holtiton tapa syytää rahaa. Ei esim. hautajaisavustusta nuoren tilille, vaan suoraan hautaustoimistolle laskua vastaan. Tolkuton rahan syytäminen pitäisi lopettaa!

 • Mr. Jamppa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nythän on niin, että toimeentulotukea saa vain nuori, joka ei viitsi tehdä mitään.

  Perheellinen korkeakouluopiskelija ei saa mitään vaan joutuu elämään köyhyydessä ILMAN TOIMEENTULOTUKEA.

  Tiedän tämän, koska elätin 4-henkistä perhettäni vuosikaudet alle 250€/kk. Samaan aikaan lusmut yksin asuvat kaverini saivat sossusta 1000€/kk.

  Käänteinen systeemi kannustaisi yrittämään jotain:

  Maksetaan opiskelijoille ja perheellisille nuorille tuo laiskojen ja perheettömien raha.

  Laiskat, jotka eivät ole kouluissa, pärjätköön opintotuella. Heillähän ei pitäisi olla niin paljon menojakaan.

  • tiia

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olisi mielenkiintoista kuulla tarkemmin, millainen tilanne oli, kuulostaa todella erikoiselta. Olettaen tietysti ettei sinulla ollut omaisuutta.

  • Mr. Jamppa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Tämä on ihan tavallista Suomessa.

   Saman karun kohtalon ovat kokeneet monet muutkin opiskelijat.

 • kolmikymppisen mielipide

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itse olen tällähetkellä töissä mutta olen ollut nuorena työttömänä toimeentulotuella alle 25 vuotiaana ja voin sanoa että en ollut passiivinen työnhakija. Nuorten työttömyys ei johdu siitä että he eivät haluaisi tehdä töitä vaan siitä että kukaan ei halua palkata heitä. Vaikka tämä on suurimmalle osalle väestöä tiedossa, politiikot ovat vieraantuneet asiasta täysin. Omasta mielestäni pitäisi keskittyä elinkeinorakenteiden parantamiseen ja uusien työpaikkojen lisäämiseen, sitä kautta asiaan saadaan ratkaisu. Niin kuin joku sanoi jossakin toisessa keskustelussa hienosti aikaisemmin, siteeraan häntä.. ei se kilo sokeria liukene puoleen desiin vettä vaikka kuinka yritettäisiin. Ja niille ihmisille joilla on työopaikat haluan sanoa että olkaa onnellisia siitä että teillä on töitä, lopettakaa ylimielinen muiden morkkaaminen ja velvollisuutenne on maksaa veroja jotta heikompiosaset eivät nääntyisi nälkään. Vaikka teillä on kovia puheita, kun omalle kohdalle käy vastaavasti, olette kuten me.

 • asiat suloisesti sekaisin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  A-talkin keskustelu on tyypillistä small-talkia, millä ei päästä puusta pitkään. Hiilamo esitti, että sosiaalinen tekijä ilmoitettaisiin valintaperusteeksi jo, kun kunta tekee tarjouspyynnön urakasta. Näin Hiilamon mukaan kaikki yritykset olisivat samalla viivalla eikä vaikutettaisi kilpailuasetelmaan niin kuin väistämättä käy, kun yritykset palkkaavat tukityöllistettyjä. Kun kolmikannan luomat järjettömät rakenteet ovat pyhiä, sorvataan aivan älyttömiä ehdotuksia.

  • Ollaan tosi lirissä

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   A-talk toi eilen asiat esiin kaikkien kannalta todella hyvin. Ylimääräisen papukaijamerkin antaisin toimeentuella olevalle Juhani Rinnehoville. Työttömänä olevissa ihmisissä on suurin osa fiksua porukkaa, joka peittoaa mennen tullen työelämässä vielä jäljellä olevia ihmisiä. Minusta Hiilamon kommentti, että "odotusaulassa on vaan yksinkertaisesti liikaa porukkaa ja lisää tulee" - osuu naulan kantaan. Yrittäjän lausahdus työttömistä "materiaalina ja että kultahippuja on vaikea löytää joukosta" - tuntui ja tuntuu edelleen tosi pahalta.

  • asiat suloisesti sekaisin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   En ole nähnyt yhtään varsinaiseen asiaan pureutuvaa talousjuttua maamme johtavilta viestimiltä. Työtön saa pian tienata 300 euroa kuukaudessa tukien leikkautumatta, on hallituksen mielestä merkittävä rakenteellinen uudistus, mikä menee viestimistämme läpi yhdenkään toimittajan kohottamatta kulmiaan saati irvistämättä. Mistä pa-työtön saa työpaikan tienatakseen edes euron? Nuori tai joku muukin järjestelmäämme huonosti tunteva saattaa hurrata tällekin uudistukselle, mikä on minusta mitä karkeinta pilaa.

   Em. sosnäpräilyt ovat alisteisia kolmikannan päättämille suurille tupolinjauksille. Jos suuriin linjoihin ei tehdä isoja rakenteellisia muutoksia, alakerran pikkusiirrot ovat yhtä tyhjän kanssa. Päättäjät eivät halua suin surminkaan puuttua suuriin linjoihin, koska köyhälistön aseman kohentaminen merkitsisi hyvien veljien etujen radikaalia leikkaamista. Koska suuriin tulonjakolinjoihin ei puututa, työttömien ja köyhien määrä tulee kasvamaan kauniista puheista huolimatta.

 • JesPe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Käsittääkseni isompi ongelma on työpaikkojen vähyys, ei laiskuus vaikka media niin haluaakin uskotella?

 • kansalaispalkka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Heti käyttöön kansalaispalkka n. 1200 kk jottei kukaan kärsisi. Ei ole nuorten syy jos lama on etenemisen esteenä. Ilman rahaa ei elä. Leikatkaa suurista eläkkeistä ym:sta niiltä joilla jo on asiat hyvin. Terveisin 62 v. sinnittelijä

 • väännettävä rautalangasta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lapsille ja nuorille on koulussa väännettävä rautalangasta, mitä tarkoittaa, jos jää heti koulun jälkeen toimeentulotuen varaan: Se tarkoittaa sitä, että olet köyhä ja viranomaisten valvonnan alainen koko täysi-ikäisyytesi ajan. Se voi tarkoittaa, että on köyhä ja viranomaisille tilivelvollinen jopa 70 vuotta. Tällaista kohtaloa ei toivoisi kenellekään.

  Samalla olisi kerrottava, että to8imeentulotuki on vihoviimeinen perälauta, jonka varassa ei ole tarkoitus kenenkään elää koko elämäänsä. Jokaisella terveellä aikuisella on hyvinvointiyhteiskunnassakin velvollisuus elättää itsensä ja läheisensä. Kaikki työ on arvokaampaa kuin tukien varassa oleminen.

  Vanhemmat eivät osaa kertoa asioita enää riittävän selkeästi. Kouluissa tuntuu olevan sama ongelma. Lapset uskovat edelleenkiin ómia vanhempia ja hieman etäämpänä olevia luotettavia opettajia.

 • Heikki Koivisto

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Työvoimatoimiston tehtävä on hoitaa nuoren asia niin et hän löytää työn tai kouluttautuu jotta kynnys työpaikan saamiseksi alenee.

 • Jari J.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämähän on mielenkiintoista, nyt on herra Hillamollekin selvinnyt syy sille miksi maailmassa on lama.

  Tottakai työttömyyden syy on ilman muuta se, että ihmiset on vaan niin laiskoja etteivät he mene töihin, kyllä sen näin täytyy olla kun kerran professori näin sanoo,

  Suomessakin olisi työttömyysprosentti tasan 0, mikäli ihmiset eivät olisi niin laiskoja. Nuorten vikahan se tottakai on, että ei ole työpaikkoja, tästä voidaan siis päätellä että maailmassa ei olisi lamaa mikäli ihmiset eivät olisi laiskoja.

  Olen seurannut erilaisissa tilanteissa olevia ihmisiä, olen seurannut läheltä työttömiä, mielenterveysongelmaisia kuin työntekijöitä. Hyvin harvoin on tullut vastaan ihminen, joka ei haluaisi tehdä töitä, jopa kokonaan masennuksesta eläkkeelle jääneeteet ovat haaveilleet opiskelusta ja työelämään palaamisesta.

  Uskon siihen että ne nuoret jotka ovat jättäytyneet työhaun ulkopuolelle ovat niitä, jotka ovat kyllästyneet työnantajien tapaan pompotella ihmisiä miten sattuu.

 • Pumpulipupu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itse olen tällä hetkellä opiskelija. Saan opintotuen lisäksi toimeentulotukea, ja silti eläminen on jatkuvaa senttien laskemista esim. kaupassa. Kaikkia laskuja saan harvoin maksettua ajallaan. Olen hakenut töitä, mutta työpaikkoja ei ole ollut tarjolla. Toissakesänä palkkani oli sen verran suuri, etten saanut toimeentulotukea kahteen kuukauteen, mutta liian pieni siihen, että olisin saanut nämä kahden kuukauden laskut ja vuokrat maksettua. Sen seurauksena olin pikavippiongelmissa, kunnes lopulta usean kuukauden päästä olin maksanut vippini osamaksuna pois. Ilman toimeentulotukea minulla ei ollut muuta mahdollisuutta, kuin turvautua tuohon pikavippiin, että sain vuokran, sähkölaskun jne maksettua. Muuten en olisi todellakaan ottanut sitä. Tähänkö nuoria halutaan kannustaa?

  Kiinnostaisikin tietää, koskeeko tuen poistaminen myös opiskelevia alle 25-vuotiaita? Opiskelijat eivät mielestäni ole näitä "vastikkeettomia", koska pyrkivät työelämään opiskelemalla ammattia.

 • Pumpulipupu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Edelliseen kommenttiini haluaisin vielä lisätä, että suurin osa nuorista ei todellakaan ole omasta halustaan "kotona lorvimassa". Eikä se, että on lapseton, ole mielestäni mikään peruste sille, että ei ole oikeutettu toimeentulotukeen. Ihan yhtä lailla niiden, jotka ovat pukanneet lapsia maailmaan, pitää hoitaa velvollisuutensa yhteiskuntaa kohtaan ja käydä töissä. Tai anteeksi korjaan, yrittää etsiä töitä, koska eihän niitä työpaikkoja ole. Eri juttu on, jos lapsi on vielä niin pieni, että saadaan vielä sitä vanhempainpäivärahaa vai mikä se nyt onkaan. Sekin summa on varmasti isompi kuin opintotuki.

  Omankin tulevaisuuteni kannalta vähän jännittää, että jos nuorisotakuu on 3kk ja toimeentulotuki viedään alle 25-vuotiailta, niin milläköhän rahalla sitä sitten pitäisi tuon 3kk tai mahdollisesti pidemmänkin työttömyyden aikana maksella vuokrat ja muut laskut, saati sitten hankkia murua rinnan alle? Pitääkö ruveta ehkä prostituoiduksi tai diakoniatoimiston asiakkaaksi?

 • Ilmari 34

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiintoisa oli keskustelu. Muutama kommentoija tällä palstalla on ollut toimeentulotuen suhteen lähellä ratkaisua, joka melkein liiteli ilmassa keskustelijain päiden yllä. Alle 25-vuotiaat nuoret pitäisi siis saada antamaan jonkinlainen vastike sille, että he saavat kuukausittain tukena summan, joka yhdessä työmarkkinatuen eli työttömyyskorvauksen kanssa turvaa toimeentulon. Ymmärsinkö oikein?

  Erään alueen keskuskaupungin julkaisemassa IKÄIHMISTEN PALVELUOPPAASSA 2013 on esitetty suuri joukko palveluyrityksiä, jotka auttavat ikääntyneitä päivittäisissä toimissa. Seuraava luettelo kertoo niistä, tässä vain esimerkkeinä. Muitakin voi keksiä helposti: lopussa on muuan erikoistapaus.

  Siis luettelo: Asiointi kaupassa. Asiointi viranomaisen luona tai asiakkaan saattaminen asioimaan. Pienet korjaustyöt asiakkaan kotona. Huonekalujen kokoaminen käyttökuntoon. Piha- ja lumityöt. Lumityöt katolla. Ulkoilu asiakkaan kanssa. Apuvälineiden haku tai korjauttaminen. Muutot, muuttolaatikoiden ha

 • tympiintynty

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Toimeentulotuen lakkauttaminen alle 25-vuotiailta ei auta nuoria, kun niitä työpaikkoja ei yksinkertaisesti ole. Kaikki työnantajatkaan eivät palkkaa puoli-ilmaiseksi työntekijöitä, jos heitä ei tarvita. Nuoret eivät ole tyhmiä eivätkä työtä vailla olevista saada rakentaa paarialuokkaa tekemään muka-töitä ilman palkkaa.

 • Ei missään nimessä poisteta.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itsehän kamppailin työttymyyden kanssa useita vuosia, nimenomaan alle 25-vuotiaana. Sain pelkkiä pätkätöitä, koska se tulee työnantajalle halvemmaksi kuin kokoaikainen. Ei tarvitse antaa täysiä tunteja ja voi itse säädellä sopimuksen keston työnantajalle sopivaksi. Yrittämisen puutetta ei ollut ja lopulta jouduin vaihtamaan paikkakuntaa kahteen otteeseen ennenkuin sain vakituisen paikan. Kahden muuton takia jouduin velkakierteeseen (takuuvuokra, muuttoauto, ensimmäisen kuukauden rahattomuus). Muuttaessani vein paikkakunnalta yhden työkykyisen veronmaksajan. Toinen vaihtoehto olisi ollut muutto takaisin kotiin tai kouluun palaaminen. Isäpuoleni oli agressiivinen alkoholisti, joten ei. Kuinka monesta ammatista minun olisi pitänyt valmistua tekemään lisää pätkätöitä ja toivomaan että viimeinkin pärjäisin omillani? Ilman toimeentulotuen lisätuomaa apua pieneen palkkaan ja työttömyysjaksoihin en olisi selvinnyt.

 • Joskus nuori ei ole ongelma.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Toimeentulotuen poistaminen nuorilta ei ole ratkaisu. Silloin saattaa muutto jäädä ainoaksi vaihtoehdoksi ja sen myötä pienemmiltä paikkakunnilta alkaa muuttovirta isompiin kaupunkeihin, koska ajatellaan että sieltä on helpompi saada töitä. Samalla eläminen muuttuu paljon kalliimmaksi ja sen kokee ensimmäisenä vuokran kohdalla. Jos haluatte poistaa nuorten työttömyyttä niin tutkikaa jokaisen paikkakunnan työn- ja vuokranantajia. Sieltä voisi löytyä ongelmakohdat ja mahdollisesti myös apua tilanteen paranemiseen.

 • khyyyyylll!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämähän on hyvä idea! Valtio voisi nämäki rahat pistää kreikan tukipakettii. Sielä sitä rahaa tarvitaan. Kyllä suomen nuoret pärjää Illman ilmaista rahaa

 • köyhä opiskelija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Opiskelijat pitäisi saada pois toimeentulotuen piiristä. Opintotuen pitää riittää perusmenoihin. Kukaan ei halua jokakuukautista paperirumbaa ja stressiä siitä, saako nyt tässä kuussa vuokran maksettua ja jääkö jotain käteenkin. Lisäksi toimeentulotuella elävillä nuorilla pitäisi olla mahdollisuus hiukan tienata ekstraakin toimeentulotuen päälle, sillä monilla olisi töitä esimerkiksi se muutama tunti viikossa, mutta sitä ei voi ottaa vastaan, koska siitä tulot jäisivät alle toimeentulotuen perusosan tai olisivat vain hiukan sen yli.

  Myös oikeista työkokeilupaikoista pitäisi alle 25-vuotiaan hyötyä enemmän. Moni ei saa työkokeilusta edes ylläpitokorvausta, eli työmarkkinatuki on vain hiukan parempi kuin toimeentulotuki. Siitä vain joutuukin itse kustantamaan kaiken. Samalla rahalla osa on "työpajoilla" askartelemassa, saa ilmaisen ruoan ja retkiä ja osa onkin oikeissa töissä ilman palkkaa.

 • Hä?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Otetaanko alle 25-vuotiailta huumeidenkäyttäjiltä toimeentulotuki pois ja sitten ihmetellään äkkilistä kasvua rikollisuudessa?

 • MasaE

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos toimeentulotuen vaihtoehtona on työn tarjoaminen, eli käytännössä tuen vastikkeellistaminen, niin ei se mahdottomalta kuulosta. Sen sijaan tuen lakkauttaminen ja työpaikkojen tarjonnan lisääminen tulee väistämättä jättämään ison osan porukasta väliinputoajiksi.

  Entäpä ne, jotka saavat toimeentulotukea vaikka ovat töissä? Yhä enemmän on työpaikkoja, joista saatu palkka ei mitenkään riitä elämiseen.

 • TeppaTee

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tässä kirjoittelee syrjäytynyt nuori, joka tekisi ihan mielellänsä töitä... Koulutusta ei minulla ole ja sen hankkiminen on minun tilanteessani vaikeata... (Traumoja koulusta entisen koulukiusaamisen takia, jatkuvasti pistetään sairaslomaa, koska en kykene koulussa käymään... Siitäkin huolimatta katsoisin olevani työkykyinen, mutta en kouluunmeno kykyinen) Ainoat paikat, jotka ottaisivat minut töihin on puhelinmyynti firmat. Vuosi sitten olin ja sain 4e tuntipalkkaa, jolla maksettaisiin korkeintaan vuokra. Työnantajan ohjeita noudatin täysin 100% ja sain vielä moitteita. Eropaperit laitoin, koska palkka oli paskaa ja työsopimusta ei noudatettu työnantajan päässä. Käskivät tehdä ylimääräisiä tunteja, joita ihan mielelläni tekisin, jos palkka olisi edes puolet isompi tuosta summasta.

  Olisin mielummin ottamatta ainuttakaan tukea... Tällä hetkellä yritän laittaa pystyyn kulttuurialan yritystä, mutta ei sekään välttämättä tuo paskaakaan. Kaikkeni minä teen pärjätäkseni ilman tukia.

 • huolestunut äiti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Haluaisin kysyä keskustelijoilta mitä tässä järjestelmässä tapahtuu niille vammaisille nuorille, jotka eivät pääse työmarkkinoille vaikka haluaisivat ja heidän vammansa ei ole niin vakava, että se edellyttäisi eläkettä tai vastaavaa. Käsitykseni on että heidän mahdollisuuksiaan yhteiskunnassa kavennettaisiin entisestään, sillä monella on isot sairaskulut, joihin ei yhteiskunta juurikaan tuossakohtaa elämää osallistu.

 • vanhan näkemys

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Työnantajat ovat tehneet nuorista riistotyövoimaa, koska nykyään ei enää saa ns. vakituista paikkaa vaan työt kestävät vain niin kauan kun henkilön voi irtisanoa ilman irtisanomisaikaa ja sitten tulee uusi nuori tilalle ja sama peli jatkuu. Tällainen on nuorisotaakuu työnantajan mielestä, kuinka moni nuori uupuu ja väsyy tähän menoon ja jää kotiin työttömyyspäivärahoille kun se tuo paremman turvan kuin jatkuva 3-4 kuukauden välein tapahtuva työpaikanvaihtorumba, jota ei hallitse työvoimaviranomaiset sen paremmin kuin työmarkkinoille ensimmäisiä kertoja tuleva nuori. Selkeyttä ja suoraselkäisyyttä tähän peliin, niin kyllä nuoret töihin menevät ilman patistelua ja kiristystä.

 • asiat suloisesti sekaisin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Köyhälistön aseman kohentamiseksi on tehtävä merkittäviä rakenteellisia uudistuksia. Verotusta on yksinkertaistettava, jotta verosuunnittelulla ei pääse kiertämään veroja. Verovähennyksistä on luovuttava. Sos-turvan (työttömyysturva, eläkkeet, toimeentulotuki, opintotuet) maksatus on siirrettävä yhdelle Kela-luukulle ja sadat tukinimikkeet on karsittava kahteen, menneistä ansioista riippumattomiin perusturvaan ja asumistukeen. Tuponeuvottelut on käytävä pohjalta, kaikki työkykyiset töihin tasapuolisin ehdoin. Nythän kolmikanta tekee kaikkensa pienen piirin etujen kasvattamiseksi, mikä on yhteiskunnallisesti tuhoisaa.

 • sossupummi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Se raha ei tule mitenkään automaattisesti, kuten palkat. Toimeentulotuki tulee joka kk anoa eriksen, ja joka kk on mahdollista, ettei sitä jostain syystä maksetakaan, tai siitä maksetaan vain osa. Kun yksi kodinkone menee rikki ja pitää hankkia uusi, heittää talous häränpyllyä moneksi kuukaudeksi eteenpäin. Kaikkiin vaate-, huonekalu- ym. menoihin pitää rahat anella erikseen. Eikä niitä yleensä myönnetä. Köyhänä ei siis todellakaan ole mitenkään "helppo olla", vaan toimeentulotukiasiakkaana oleminen on jo itsessään todella kova motivaattori töihin menemiselle!

 • Jake

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  kolmesta työpaikasta kieltätymnen - 20 % ja edelleen kieltätyminen -10 %......

  koskien kaikkia.....ja ammatteja koskematta, työtä on....jos viitsii tehdä, siivousta, lähihoitajan työtä, ensin koulutus,,, perus duunia....ei kaikki työ kivaa ole .....

  ei minuakaan huvita aamuisin pimeällä ja sateella lähteä ojaa kaivamaan...

  mutta mentävä on jos mielii ruokaa saada....sen toivoisin muidenkin huomaavan ei tää aina niin kivaa ole ......

 • _Thinker

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Työttömänä nuorena muuttaisin ulkomaille sinne, missä töitä on, mikäli ei ole tukea, tuloja tai yrittäjän geenit.

  Pitkän ajan kuluessa tämä on huono homma. Menetetään potentiaalisia veronmaksajia ja korkeasti koulutetut häipyvät ensimmäisenä.

  • not wise

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Köyhänä et muuta ulkomaille vaikka olisit miten koulutettu. Muuttaminen vaatii aina rahaa ja lainaakaan et saa ilman takuita

 • mimma

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikö näitä asioita miettiessä ole tullut mieleen että nämä nuoret eivät haluaisi sitä toimeentulotukea, vaan töitä, mutta hakevat sitä siksi kun töitä ei löydy? Mielestäni eläke ikää ei pitäisi nostaa vaan päin vastoin laskea jotta saataisiin nuorille rutkasti enemmän työpaikkoja ja tilaisuus näyttää että emme me mitään laiskoja ole vaikka siltä se tässä tilanteessa saattaa näyttää.

 • Mietinpähän vain

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Että onko tämä uusi tapa saada valtiolle työvoimaa paljon halvemmalla ettei tarvitse maksaa palkkaa vaan saa ihmiset tekemään kovaa työtä 500€/kk jolla kukaan elä.

  • kannattaa

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   tehdä työtä vaikka saisit vaan 100€ kuussa. työ kuin työ. ihminen ei ole mitään ilman tarkoitusta. työllä saa ajan kulumaan ja sisältöä elämään. unelmoida voi, mutta kannattaa herätä todellisuuteen ennen 40 ikävuotta. aina ei ole kivaa. deal with it!

 • Herätkää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä jos sen sijaan sitoisimme Suomen kansan_edustajien palkat Suomen kansan keskiarvoon?

  Johan rupeaisi matalapalkkaisuudelle ja köyhyydelle tapahtumaan jotakin. Ja nuorten katastrofaalisen heikolle työmarkkinatilanteelle alkaisi ehkä löytymään oikeita lääkkeitäkin?

  Päättäjät eivät tunnu tajuavat sitä todellisuutta, että nuoret eivät useinkaan nykyään pääse koulutustaan vastaaviin töihin, moni nuori on hyvin velkaantunut opintovelan ja yhteiskunnan älyttömien "kuluta, kuluta, kuluta" mantrojen kannustavama vastuuttomien kulutuslainojen sallimisen ansassa.

  Nuori menee pätkätyöstä pätkätyöhön, töitä ei tunnu riittävän ja usein vakituisesta hyväpalkkaisesta työpaista on aivan täysin turha unelmoida. Samaan aikaan hallitus syytää rahaa mielettömiä summia Euroopan keskuspankeille ja elää siinä utopiassa, että suuryritykset pelastavat talouden ja laittavat siten kaikki pelimerkkinsä rulettipelin yhdelle ainoalle numerolle ja pelaavat erittäin vaarallista peliä kansakunnan tulevaisuudella

 • opiskelija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kerran yksi yritysjohtaja sanoi ajankohtaisohjelmassa, että nuoren ihmisen köyhyys voi olla hyvä asia koska se johtaa kouluttautumaan ja työntekoon. Ehkä se jossakin määrin voi pitääkin paikkansa, mutta entä jos joku olisi sanonut että seniorin köyhyys on hyvä asia koska silloin hän ei luultavasti esim. saastuta niin paljoa kuin rikkaampana? En tällä ota kantaa näihin asioihin. Ja toivon, että kasvihuoneilmiö ei pilaisi ilmastoamme ja elämäntapaamme. Enkä haluaisi että seniorit olisivat köyhiä.

  • Pätkätyökin olisi kuin unelma

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ongelma ei liene pelkästään kouluttamattomien työttömyys vaan käytännön orjatyömarkkinat ihan koulutettujenkin kohdalla. Silpputyöläisen arjessa parin tunnin keikat siellä täällä tarkoittavat 8h työpäivän venymistä eri pätkien välisien palkattomien työmatkojen vuoksi noin 12-13 tuntiin, jos siis onnistuu sumplimaan usean eri työnantajan parituntiset samalle päivälle. Vapaapäivistä on turha haaveilla, sillä työstä ei ole varaa kieltäytyä. Niitä on kuussa ehkä yksi, jos sitäkään ja silloinkin on se parin tunnin keikka. Mitään tulevaisuudensuunnitelmia ei voi olla viikkoa pidemmälle, tulot heittelevät 100-1500 euron välilä kuukaudessa. Niin ja tietysti voi unohtaa asumistuen yms. koska tulot heittelevät niin paljon että joka kuukausi pitäisi täyttää uudet paperit. Tulevaisuudessa tämänkin työn mielekkyyttä lisättäisiin ilmeisesti sillä, että tekisin sen täysin ilmaiseksi, kun työttömät värvättäisiin näihinkin töihin ansaitsemaan sosiaaliturvaansa?

 • Järjetöntä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nuorten syrjäytymiseen pitäisi puuttua, mutta ehkäpä se paras tapa olisi yrittää auttaa ennen kun se nuori ensimmäiset toimeentulotukihakemuksensa täyttelee eli enemmän opinto-ohjausta jne. jo yläasteille jolloin voitaisiin ajoissa puuttua asioihin yksilötasolla.

  Toki on hyvä pitää nuoriso työkykyisenä, mutta kun se ei yksistään hyödytä mitään. Vaikka ihmisiä saataisiin motivoitua hakemaan töitä niin mitä merkitystä sillä on, jos työpaikat ovat edelleenkin kiven alla? Jos töitä löytyisi kaikille haluaville niin siinä vaiheessahan tukien leikkaamisessa olisi edes jotain järkeä, mutta toisaalta silloin siihen ei olisi enää välttämättä mitään syytä sillä toimeentulotuen saajien määrä laskisi merkittävästi.

  Nuorten työttömyyttä laskisi ihan se, että oikeita työpaikkoja olisi enemmän tarjolla. Miksi siis niitä resursseja ei laiteta työpaikkojen luomiseen vaan aina vaan yritetään siirrellä määrärahoja sinne ja tänne vaikka sillä vain siirretään samat ongelmat ensi vuodelle?

 • Sven Tuuba

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Valitettavasti tuolla saadaan vain nuorisorikollisuus kasvuun. Mistä näitä päättömiä ideoita oikein sikiää? Katsoisitte välillä muualle maailmaan, mitä nuorille joilla ei ole mitään turvaa, oikein tapahtuu.

 • Huhhuh

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihme asenne tuntuu kommenttien perusteella ihmisillä olevan rahan jakamiseen. Nykysuomessa lähes kaikki huolitaan työttömiksi työnhakijoiksi (joitakin karensseja lukuunottamatta) jolloin vähimmäisraha mitä saa on 32,46e/arkipäivä->arkipäiviä keskimäärin 21,5 kuukaudessa eli rahaa tulee n. 700e/kk. Tähän päälle asumisen tuki, joka voi tällaisilla tuloilla olla useita satoja euroja. Nämä siis jos VIITSII ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi.

  Toimeentulotukikin käsittääkseni lähemmäs 500e/kk ja tällä luulisi pärjäävän. Ihmiset tulisi todellakin pakottaa työnhakuun ja rangaista passiivisuudesta. Tietysti aivan välttämätön selviytyminen on pakko turvata. Kaikki säästetyt rahat tulisi käyttää sen tukemiseen, että kaikki jotka todella haluavat tehdä töitä pääsisivät niitä tekemään! Nuorille edes muutaman viikon kokeilujaksoja jne. että saavat jotain kokemusta CV:n ja eivät täysin passivoidu. Itse elän opintotuella ja olen kiitollinen jokaisesta eurosta! Ne on kaikki joku toinen ansainnut

 • just joo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  itse olin jäämässä työttömäksi ja olisin hakenut koiluun ennen kun minua olisi irti sanottu, mutta työkkärissä sanottii koska en ole 25v vanha niin en voi suorittaa oma ehtoista opiskelua...mitäköhän sitte pitäisi tehä

Tuoreimmat aiheesta: Osallistu

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä