Kotimaa |

Torniossa kuollut tyttö menehtyi sikainfluenssaan

Maanantaina Torniossa kuolleen 8-vuotiaan tytön laboratorionäytteestä on löydetty sikainfluenssavirus. Lapsella ei ollut perussairauksia. Tytön vanhemmat olivat käyneet lapsen kanssa Tornion terveyskeskuksessa päivystyksessä. Tyttö palautettiin kuitenkin kotihoitoon. Kyseessä on toinen sikainfluenssaan liittyvä kuolemantapaus Suomessa.

Laboratoriolöydöksestä kertoivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja sosiaali- ja terveysministeriö.

Menehtynyt tyttö oli saanut sikainfluenssan myötä keuhkokuumeen ja sairastanut alle viikon. THL:n tutkimusprofessori Petri Ruutu sanoo, että keuhkokuume on ylivoimaisesti tavallisin kuolemansyy sikainfluenssatapauksissa.

Yli 1 200 tartuntaa varmistettu

THL:n ja ministeriön mukaan varmistettujen sikainfluenssan löydösten määrä on yli tuplaantunut viime viikkoina. Tartunnat lähtivät lisääntymään viime kuun alusta. Suurin osa tuoreista löydöksistä on Pohjois-Suomesta, mutta niitä on ilmaantunut lisää myös muualle Suomea.

Suomessa on varmistettu kaikkiaan 1 213 sikainfluenssatartuntaa. Todellinen sairastuneiden määrä on moninkertainen, sillä murto-osassa otetaan laboratoriokoe. Epidemia on alkanut useissa Euroopan maissa.

Valitettava, mutta odotettu tapaus

Tornion kuolemantapaus ei ole muuttamassa viranomaisille suunnattuja ohjeita.

- Viranomaisille ei tule uusia ohjeistuksia, sillä nämä ovat valitettavia, mutta odotettuja tapauksia. Valitettavaa on, että yksittäisiä aivan terveiden työikäisten ja lasten vakavia infektioita ja kuolemia tulee olemaan. Ei paljon, mutta yksittäisiä kyllä, sanoo tutkimusprofessori Ruutu.

Ruutu kertoo, että vastaavia perusterveiden ihmisten sikainfluenssakuolemia on ollut jo muissa maissa.

Ruutu kehottaa kansalaisia perehtymään seikkaperäisiin kotihoito-ohjeisiin, joita löytyy muun muassa THL:n ja kuntien internetsivuilta. Ohjeissa kerrotaan, mitkä ovat vakavan infektion merkkejä ja milloin tulee ottaa yhteyttä terveyspalveluihin.

Influenssan itämisaika on muutamia päiviä ja oireet alkavat viikon sisällä tartunnasta. Sikainfluenssan oireet ovat kuten muissa influenssaviruksissa. Tavallisimmat oireet ovat äkillinen kuume, kurkkukipu, yskä ja nuha. Muita mahdollisia oireita ovat jäsenten särky, päänsärky, vilunväristykset ja väsymys. Lapsilla voi esiintyä vatsakipua. Jotkut ovat kärsineet myös oksentelusta ja ripulista. Sikainfluenssaa voi kantaa myös oireettomana.

Kommentoi aihetta (30 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • vartiomies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Terveyskeskus lähetti kotiin eikä seurannut tytön vointia! Käsittämätöntä viranomaisen toimintaa! Mihin terveydenhoidonhenkilökuntaa oikein tarvitaan, jos he eivät pysty auttamaan edes tervettä lasta, joka on jo käynyt heidän luonaan..olisi luullut että sairaanhoitopiiri olisi edes voinut pitää yllä seurantaa..pitääkö vanhempien kouluttautua sairaanhoitajiksikin..ilmeisesti ja silloin lakkautetaan koko terveydenhoitojärjestelmä, ensin THL, sitten Valvira..eihän niillä teem mitään kun todellisuus iskee.

 • Meh

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Noh.. Eipä tässä muuta sanottavaa ole kuin, Voimia tytön perheille..

  Itse sain rokotteen eilen.. Sain kyllä sellaiset oireet rokotteesta että mielummin ottaisin itse taudin kuin rokotteen..

 • Jaska

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Monta ihmistä tulee vielä myös menehtymään sen vuoksi koska potilaitten oireita ei oteta vakavasti vaan pitää suunnilleen olla henkihieverissä, että edes suunnitellaan avun antamista.

 • Rokotusrekisteri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Erittäin valitettavaa.

  Nyt kantaa noin yleisesti ja ehdotus ministeriöön:

  Mielestäni olisi ehdottomasti perustettava suomeen rokoterekisteri. Rekisteriin tulisi rekisteröidä tieto, että haluaako jatkossa yhteiskunnan tarjoamat rokotukset. Näin varmistettaisiin se, että kaikki halukkaat saisivat rokotukset.

  Yhteiskunnan on turha varautua rokottamaan kaikki kansalaiset jos on olemassa joukko ihmisiä jotka ilman lääketieteellisiä perusteita jättävät rokotukset ottamatta.

  Se on verorahojen haskaamista jos joudutaan varautumaan turhaan.

  Siinäkin olisi miettimistä, että jos joku on selkeästi kieltäytynyt rokotuksesta ja sairastuu, niin onko yhteiskunnan silloin osallistuttava täysimääräisesti sairaanhoidon kustannuksiin.

 • Huolestunut mummu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi tämä pikkutyttö lähetettiin kotiin sairastamaan eikä otettu sairaalan hoitoon?

 • z.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ruudun kommentit sysäävät jotenkin vastuun tytön kuolemasta vanhemmille - perehtykää seikkaperäisesti kotihoito-ohjeisiin... aika paksua ja törkeää. Missä on vika ja vastuu kun potilas on viety lääkäriin kuten ohjeistettu. Ilmiselvästi hoitohenkilökunnan vakavaa tunarointia jos lähettää noin vakavasti sairaan potilaan kotihoitoon!! Syvä osanottoni vanhemmille ja sukulaisille - älkää syyttäkö itseänne.

 • N.N.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "- Viranomaisille ei tule uusia ohjeistuksia, sillä nämä ovat valitettavia, mutta odotettuja tapauksia. Valitettavaa on, että yksittäisiä aivan terveiden työikäisten ja lasten vakavia infektioita ja kuolemia tulee olemaan. Ei paljon, mutta yksittäisiä kyllä, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Petri Ruutu."

  Todella valitettava tapaus. Kyllähän näitä valitettavasti varmasti tulee, mutta tässä tapauksessa tytön kanssa oli käyty arvauskeskuksessa, josta oli sitten "palautettu kotihoitoon", eli tyttö oli lähetetty kotia "höyryhengittelemään" vaikka tämä olisi tarvinnut ilmiselvästi oikeaa hoitoa...

 • Elämä on parempi kuin rokote

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Uutisessa lukee: "Suomessa on varmistettu kaikkiaan 1 213 sikainfluenssatartuntaa". Ok no tarkistetaan kuinka monta suomalaista kuoli vuonna 2008 normaaliin kausiflunssaan. Vastaus on noin 1500. Eli meillä ei ole edes tartunnan saaneita tänä vuonna sitä määrää mitä viime vuonna kuoli normaaliin flunssaan. Jäljelle jää vain yksi kysymys ja se on se, että miksi eliitti haluaa ruiskuttaa noin epätoivoisesti tuon kemikaalin meihin ihmisiin? Mitä tuo aine itseasiassa sisältää? Ei ole normaalia, että hallitukset osallistuvat meidän terveyden huoltamiseen. Nyt on jokin pahasti vialla.

 • kiinnostunut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  #1 Miten monta perustervettä kahdeksanvuotiasta kuolee vuosittain kausi-influenssaan? Tasan nolla = 0. Jos rokote on 'eliitin kemikaalia' niin sopii vain testata sikainfluenssaa itse ja oman perheen toimesta. Tän possun kanssa kannattaa olla vähän varpaillaan.

 • Ajattele

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Jäljelle jää vain yksi kysymys ja se on se, että miksi eliitti haluaa ruiskuttaa noin epätoivoisesti tuon kemikaalin meihin ihmisiin?"

  Mietipä mitä eroa on normaalin influenssan kuolemanuhreilla sikainfluenssan tappamiin? Edellisessä ollaan valmiiksi sairaita tai heikkoja, jotka flunssa nitistää viimeistään. Jälkimmäiset ovat *terveitä* ja *nuoria* ihmisiä joita flunssan ei pitäisi hetkauttaa.

 • äiti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Rokotusrekisterin kommentti:

  Siinäkin olisi miettimistä, että jos joku on selkeästi kieltäytynyt rokotuksesta ja sairastuu, niin onko yhteiskunnan silloin osallistuttava täysimääräisesti sairaanhoidon kustannuksiin.

  MInun kommentti tähän:

  Saman tien ne, jotka tupakoinnilla, alkoholilla, epäterveellisellä ruokavaliolla, yms. aiheuttavat sairautensa niin tarvitseeko yhteiskunnan näihin kustannuksiin osallistua.

  Kritiisille näkökulmille on aina sijaa. Minä toivon todella tilastoja siitä, miten paljon nyt rokotetut tulevat sairastamaan flunssatyyppisiä tauteja noin vuoden aikana ja kuinka pajon ne, jotka eivät ole saaneet tai ottaneet rokotetta. Niin moni on sanonut sairastaneensa juuri sinä talvena, jona otti rokotteen tavalliseen influenssaan. No on yksi päivänvastainen kommenttiki osunut silmiin.

  Ymmärrän perhettä, jos on kerran käynyt jo terveyskeskuksessa, sinne on tosi vaikea mennä uudestaan, kun tuntuu siltä, että eipä ne siellä mitään oikein tee, tai muuta vastaavaa. Olen pahoillani puolestanne.

 • Ärsyyntynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  " Elämä parempi kuin rokote"-tyyppien kannattais käyttää jo nuppiaan. Aika tajuta, että tämä "kulkija" on todellakin ihan eri laatua, kuin vanhat tuttavamme....se tappaa randomilla....kukaan ei voi miettiä olevansa turvassa, koska on hyvässä kunnossa. Päinvastoin, ne normi lusikan nurkkaan heittäjät ovat tällä kertaa paremmassa turvassa, kuin terveet nuoret ja lapset. Luetun ymmärtämisessä hiukka toivomisen varaa tällä salaliittoteoriapoppoolla.

 • kiukkuinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itsekin ihmettelen tätä, etteikö ketään kiinnosta se fakta, että tytön vanhemmat etsivät apua terveyskeskuksesta ja tyttö lähetettiin kotiin?! kaikki vain toteavat, että olipa valitettavaa! VALITETTAVAA? ajatelkaa vanhempien hätää ja nyt kärsimystä! ei terveyskeskukseen lähdetä huvikseen, sinne mennään vasta kun on oikeasti hätä. Mutta Tornion terveyskeskukseen kun ei pääse mitenkään, eikä puhelimella varsinkaan. Lehtien palstat ovat täynnä ihmisten viestejä, että miksi TK ei vastaa ja kun menee paikanpäälle, ei siellä mitään ruuhkaa olekaan. Uutisoinnissakaan ei ole ihmetelty tätä ollenkaan, että tuo tyttö pantiin kotiin sairastamaan, eikä häntä otettu sairaalaan. Olisko pelastunut, jos olisi otettu sairaalaan?

 • on sairaita ja "sairaita"

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Siinäkin olisi miettimistä, että jos joku on selkeästi kieltäytynyt rokotuksesta ja sairastuu, niin onko yhteiskunnan silloin osallistuttava täysimääräisesti sairaanhoidon kustannuksiin."

  Vastaus sinulle: Kyllä...sairaat on hoidettava aina!! _Ei kait tälläistä kukaan tosissaan mieti?

 • Alusta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  " kiinnostunut, tänään klo 21:44

  #1 Miten monta perustervettä kahdeksanvuotiasta kuolee vuosittain kausi-influenssaan? Tasan nolla = 0. Jos rokote on 'eliitin kemikaalia' niin sopii vain testata sikainfluenssaa itse ja oman perheen toimesta. Tän possun kanssa kannattaa olla vähän varpaillaan."

  Jospas nyt puhutaan faktoja. Perusterve on käsite. Suomessa kuolee "perusterveitä" ihmisiä kausi-influenssaan joka vuosi. Se on seurausta näistä: keuhkokuume, aivokalvontulehdus, sydänlihas yms tulevat hoitamatta taudiksi johon kuolee. Näin ollen tämä nuori tyttö olisi kuollut jokatapauksessa minkä vaan flunssan saatuaan sillä keuhkokuume on muodustunut todennäköisesti flunssan jälkitautina jota tässä ei nyt voida/haluta kertoa syystä että THL on laittanut arvovallan tähän kiinni/valtion rahat. Tarina kertoo että keuhkokuumetta on sairastettu viikon mutta ei sitä kuinka kauan on flunssa oireet ollut. Influenssa on tauti joka hoitamatta aiheuttaa jälkitauteja ja niihin on suomessa kuollut myös 8 vuotiaita että vanhempia. Rokote siis ei tee kuolemattomaksi. Tavallinen kausi-influenssa tekee myös kuoleman taudin heikkokuntoisille ja niille jotka sitä ei hoida.

  Rokotetta ei tarvitse ottaa jos hoitaa "terveyttä" silloinkin kun on kipeä. Muutama riskiryhmä kuten pitkäaikaissairaat, niiden olisi hyvä ottaa sekä kausi että sikainfluenssa rokotus...

 • Sverige

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onko kukaan kuullut, että ruotsissa ainakin 5 ihmistä on kuollut päivien sisällä siitä kun on saanut rokotteen, ja melkein kaikki, jotka ovat saaneet rokotteen tulevat hyvin kipeiksi jo samana päivänä.. Kumma juttu että ruotsin lehdet ei halunnu enää julkasta kuolintapauksia 4:nen kuoleman jälkeen..

 • doutorK

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Arvon arvauskeskusta parjaavat,

  Onko missään kerrottu missä vaiheessa tautia tyttö kävi terveyskeskuksessa? Kuinka pian terveyskeskusvisiitin jälkeen tyttö kuoli? Missä kunnossa tyttö oli terveyskeskuksessa käydessä?

  Potilaan ja erityisesti lapsipotilaan vointi saattaa huonontua nopeastikin. Valitettavasti kaikkia sairaita ei millään voida ottaa varmuuden vuoksi sairaalaan.

  Yksi päivystyksen henkilökunnan tärkeä tehtävä on yrittää välittää kotiutettaville potilaille ja heidän vanhemmilleen sellaista viestiä, että oireiden/voinnin muuttuessa/huonontuessa on toivottavaa ja OK hakeutua herkästikin uudestaan päivystykseen. Ilman syyllistämistä, vähättelyä ja näsäviisastelua. Toivon, että kaikessa kiireessä tälläiseen viestintään kiinnitetään tässä tilanteessa erityistä huomiota.

 • LL

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Käsittääkseni jutussa ei käy ilmi, että minkä kuntoisena ja kuinka kauan sitten lapsi on terveyskeskuksessa käynyt, joten ehkä nettikommentoijat voisivat hieman hillitä arvostelun tarvettaan. Jokaista sairasta lasta tai aikuista kun ei voi petipaikalle seurantaan ottaa saati sairaalaan lähettää. Todella valitettava tapaus, mutta ei ollenkaan yllättävä, jos taudin etenemistä maailmalla on yhtään seurannut.

 • Pate

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyseessä on selvästi törkeä kuolemaan johtanut hoitovirhe. Olen erittäin pahoillani, että näin voidaan toimia Suomessa vuonna 2009 !

 • Space Ace

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi keuhkokuumeeseen sairastunutta 8-vuotiasta potilasta ei siirretty saamaan asianmukaista erikoissairaanhoitoa?

  Onko päätetty, että sikainfluenssasta seuraaviin keuhkokuumeisiin ei säästösyistä annetakaan erikoissairaanhoitoa? Näinhän menetellään yleisesti vanhuksien ja pitkäaikaissairaiden keuhkokuumeiden osalta, varsinkin jos potilas tai omaiset eivät oma-aloitteisesti osaa vaatia asianmukaista hoitoa ja uhata hoidosta päättäviä jatkotoimenpiteillä mikäli hoito laiminlyödään.

  Normaalisti keuhkokuumeesta paranemiseen riittää sairaalahoidossa suonensisäisesti tiputettu antibioottikuuri. Jos antibioottia ei anneta, ovat henkiinjäämismahdollisuudet samaa luokkaa kuin joskus 1920-luvulla jolloin antibiootteja ei ollut vielä keksitty. Onko suomalainen terveydenhuolto tällä tasolla ja voidaanko tilannetta pitää hyväksyttävänä?

 • Huolestunut äiti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onko tapahtunut hoitovirhe? Ei kai Suomessa terveet ihmiset kuole keuhkokuumeeseen? Onko todella niin, että sikainfluessan aiheuttamaan keuhkokuumeeseen eivät antibiootit pure? Sittenhän kyseessä ei ole "tavallisen" vaarallinen influenssa. Viranomaiset puhuvat aivan ristiin, olisiko mahdollista saada oikeita tietoja.

  Nykyaikana tietoa on saatavilla vaikka kuinka: ei tuollainen riitä, että kerrotaan tytön kuolleen sikainfluenssaan.

  On suorastaan groteskia, että Terhi Kilpi toteaa vain: valitettavaa.

 • O tempora

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Luin aamun lehdet ja taas "tietoa" siitä, miten tauti tappaa, nyt kerrottiin vanhempien ihmisten "varmemmasta" kuolemasta. Onko tämä suomalainen tautiversio jotenkin erilainen kuin muissa maissa? Olen syksyn mittaan oleskellut niin Saksassa, Ranskassa kuin Italiassa, eikä tällaista online-hysteriaa ole siellä lainkaan - eivät edes tiedä mitä käsihuuhde on, puhumattakaan siitä että media pitäisi väestöä pelossa ja ahdistuksessa muka odotettavissa olevan tautikuoleman vuoksi. Tätä hullunmyllyä on jatkunut yli puoli vuotta. Moraalitonta ja vastuutonta - jos taudista selviää, saattaa tulla toimintakyvyttömäksi pelkästä ahdistuksesta ja huolesta. Media hoi - miten ne promilleluvut menivätkään tavallisen flunssaepidemian iskiessä?

 • Suomalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tytön vanhemmat olivat käyneet lapsen kanssa Tornion terveyskeskuksessa päivystyksessä. Tyttö palautettiin kuitenkin kotihoitoon.

  Järkyttävää kuulla jotain tälläista, sairaslapsi vaan passitetaan kotihoitoon ja sitten kuolee ja ketään ei laiteta vastuuseen ei edes pohdita että mikä meni vikaan kuka ottaa vastuun, lääkärit/sairaanhoitajat vaan voi tehdä vissiin isojakin mokia ilman seurauksia,elämä vaan jatkuu Tornion terveyskeskuksessa

  TODELLA SURULLISTA JA HUOLESTUTTAVAA!

 • Huolestunut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Viranomaiset kehottavat seuraamaan oireita ja hakeutumaan herkästi hoitoon; näin on tässä surullisessa tapauksessa toimittu mutta terveysviranomaiset passittavat kotiin. Jos omat lapset sairastuvat aion käyttää yksityisen lääkäriaseman palveluja enkä luota arvauskeskuksiin; sieltä ei entuudestaankaan ole hyviä kokemuksia. Toivottavasti terveysviranomaiset ottavat tästä opiksi ja suhtauvat asioihin niin kuin niihin pitää. Jokainen äiti tuntee oman lapsensa parhaiten ja tietää milloin hän on siinä kunnossa että tarvitsee apua. Osanottoni Torniolaisen tytön vanhemmille tässä suuressa surussa.

 • lekuri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kohu stop! Viranomaiset Haloo !!! älkää lietsoko kansaan pelkoa... joka vuosi kuolee infulenssaan kansalaisia, eikä niistä nosteta mitään kohua. Kansalaisia pitää rauhotella ja estää pelkotilojen syntyminen.

 • Riski peliä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On tunaroitu todella pahasti kun terve lapsi kuolee keuhkokuumeeseen kuin tuttavani lapsi v.1940.Tietenkin ellei saa asianmukaista hoitoa.Miksi jotkut pääsevät tehohoitoon?Otan osaa suruun.

 • Rita

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hei herätkää.

  Ei tämä "kotiuttaminen" terveyskeskuksesta ole uusi juttu!

  Minut ja poika (oltiin molemmat keuhkokuumeessa vuonna 1997) kotiutettiin miehen kanssa, joka oli ensin 150 km:n päästä käsketty tulemaan kotiin.

  Anoppi sentään katsoi meidän perään, kun pojan kanssa makasimme kaksi päivää puolikuolleena sängyssä.

  Sen jälkeen olen aina VAATINUT kaikki tutkimukset pojalle, enkä ole lähtenyt terveyskeskuksesta ennen kuin jotain lääkettä on saatu. Vielä ollaan hengissä!

 • Järkyttävää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mietin itsekin eilen illalla, onko tapahtunut peruuttamaton virhe, mutta toivottavasti tämä asia selvitetään perinpohjin. Vanhemmat tuskin jaksavat tällä hetkellä edes ajatella tällaisia asioita. Kyllä tää välillä on menossa jo ihan hysterian puolelle,toivoisin medialta asiallisempaa viestintää taudista. Keuhkokuume on tänä päivänä hoidettavissa oleva tauti, jos ja kun se todetaan.Näin ei ole tässä tapauksessa kuitenkaan käynyt. Miksi, sen tietävät vain asianosaiset itse. Surullista.

 • ghtth

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ns. riskiryhmiin kuuluvat kaikki.

 • Nestori

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No oon kuullu että ruotsissa on ainakin 10 ihmistä kuollut päivien sisällä siitä kun on syöneet aamupuuronsa eikä lehdissä ole ollut muuta kuin kuolinilmoitukset.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä