Ulkomaat |

Toulousen piiritys - tapahtumat hetki hetkeltä

Yle Uutiset seurasi Toulousessa yli vuorokauden jatkunutta piiritystilannetta hetki hetkeltä. Poliisi piiritti 33 tunnin ajan seitsemän ihmisen murhaamisesta epäiltyä miestä, joka oli linnoittautunut pienkerrostalon pohjakerrokseen. Tilanne päättyi torstaina poliisin rynnäköityä asuntoon. Näin tapahtumat etenivät:

Toimittajia ja kuvaajia poliisin piiritysrenkaan reunalla Toulousessa.
Toimittajia ja kuvaajia poliisin piiritysrenkaan reunalla Toulousessa. Kuva: ITV

13.00 Piiritystilanne Toulousessa kesti 33 tuntia.

13.00 Sisäministeri Claude Guéant vahvistaa piiritetyn miehen kuolleen. Poliisi oli ministerin mukaan yrittänyt paikantaa epäillyn kameran avulla, muttei löytänyt häntä. Hänen mukaansa kylpyhuoneessa piileskellyt mies ampui sisään ovesta ja ikkunoista rynnäköineitä poliiseja ja poliisi vastasi tuleen. Mies yritti paeta ikkunasta ja ampui vielä ulos hypätessään, mutta kuoli itse.

12.46 Reuters: Ranskalaismedian mukaan Toulousen ampuja on kuollut. Virallista vahvistusta ei ole.

12.41 AFP:n poliisilähde: Kolme poliisia haavoittunut, yksi vakavasti.

12.37 AFP:n poliisilähde: Ampujaksi epäilty on kuollut. Le Monde: Sisäministeriö ei ole vahvistanut tietoa.

12:34 Merahin kerrotaan tekevän vastarintaa.

12:28 Alueelta kuuluu laukausten ja räjähdysten ääniä. Tietävästi poliisi on käyttänyt kaasua piiritetyn tainnuttamiseksi.

12:23 TF1-kanavan mukaan piiritetty olisi asunnon kylpyhuoneessa.

12.00 Poliisi sanoo, että toista vuorokautta kestänyt piiritys on loppumassa. Ranskalaisviestimien mukaan poliisi on tunkeutunut asuntoon, johon seitsemän ihmisen ampujaksi epäilty mies on linnoittautunut.

11.51 Le Monde: Poliisi valmistautuu rynnäkköön.

11.41 AFP: Eristetylle alueelle on ajanut ambulanssi.

11.36 France Info -radiokanavan mukaan räjähdykset olivat selvästi voimakkaampia kuin yön aikana kuullut.

11.33 Sky Newsin toimittaja: Alueelta kuului kolme uutta räjähdystä.

11.24 Le Monde: Poliisilähteen mukaan kaikki on valmiina rynnäkköä varten. Rynnäköitä tekevien erikoisjoukkojen on kerrottu olevan piiritetyn asunnon lähellä.

11.10 Kriminologi Sebastian Roche Sky Newsin haastattelussa: Poliisi pystyy kuuntelemaan piiritettyä asuntoa, muttei pysty näkemään asunnon sisälle.

11.08 Le Monde: Sisäministeri valmistautuu antamaan piiritystilannetta koskevan lausunnon.

11.05 Sky Newsin toimittaja: Alueelle on saapunut lisää poliiseja, muun muassa erikoisjoukkojen jäseniä. Paikalle on tullut myös ambulanssi ja piiritetyn rakennuksen luo on kuljetettu paarit.

11.00 Piiritys on jatkunut 31 tuntia.

10.37 Le Figaro -lehti kertoo piirityspaikalla olevan poliisijohdon neuvottelevan sisäministerin kanssa.

10.35 Le Monde -lehden mukaan piiritysalueen läheisyydessä on valmiudessa useita paloautoja.

10.17 Sisäministeri Claude Guéant on saapunut Toulousen piiritysalueen tuntumassa olevaan poliisin komentokeskukseen.

10.05 BBC:n Richard Galbin: Ranskassa ihmetellään, kuinka epäilty sai haltuunsa useita aseita ja miten ilmeisesti aiemmin viranomaisseurannassa ollut mies pystyi toteuttamaan verityönsä.

09.31 Europe 1 -radiokanavan mukaan Toulousen piiritys on Ranskan pisin piiritystilanne vuoden 1993 jälkeen. Ranskan RAID-erikoisjoukkojen entinen neuvottelija kertoo radiokanavalle, että yöllä kuultujen räjähdysten tarkoituksena on hermostuttaa piiritettyä. Neuvottelijan mukaan ei ole hyvä merkki, että piiritetty on sanonut olevansa ekstremisti.

09.15 Sisäministeri Guéant RTL-radiolle: On outoa, ettei Merahin asunnossa ole havaittu liikettä, eikä poliisi ole saanut epäiltyyn yhteyttä kymmeneen tuntiin. Ministerin mukaan yöllä kuultiin kaksi laukausta, joiden ampujaa ei tiedetä. Guéant sanoo viranomaisten toivovan Merahin olevan elossa, jotta hänet saataisiin oikeuteen vastaamaan teoistaan.

09.02 Piiritetyn Mohamed Merahin äiti saapuu Toulousen poliisiasemalle.

08.56 Sisäministeri Claude Guéant: Ampuja sanoi haluavansa kuolla ase kädessä. Emme ole varmoja, onko hän edelleen elossa, sillä häneen ei ole saatu yhteyttä koko yön aikana.

08.33 BBC:n toimittajan Richard Galpinin poliisi on siirtänyt toimittajat kauemmaksi piiritetystä rakennuksesta.

08.02 Ylen Ranskassa oleva toimittaja Raine Tiessalo: Neuvotteluyhteys on ilmeisesti katkennut. Piiritys on jatkunut yli 28 tuntia, eikä poliisilla ole painetta lopettaa sitä pikaisesti, sillä epäillyllä ei ole panttivankeja tai räjähteitä. - Poliisi haluaa epäillyn elävänä ulos, Tiessalo sanoo.

07.55 Uutistoimisto Reuters kertoo poliisin ampuneen laukauksia ja laukaisseen räjähteitä piiritetyn rakennuksen lähistöllä yön aikana lähes tunneittain pakottaakseen epäillyn ulos asunnostaan.

02.54 Poliisin eristämältä alueelta kuuluu jälleen useita laukauksia sekä räjähdyksiä.

01.30 Ranskan sisäministeriö kiistää tiedot, että poliisi olisi aloittanut rynnäkön piiritettyyn asuntoon.

00.36 Piiritysalueelta kuuluu räjähdyksiä.

00:06 Piiritys on kestänyt noin 21 tuntia.

23:48 Uutistoimisto AFP:n mukaan rakennuksen ympärille ryhmittyy kypärin ja luotiliivein varustautuneita joukkoja.

23:18 Sisäministeri Guéant sanoi LCI-televisiokanavalle, että epäilty aikoi ampua maanantaina sotilaan. Hän ei kuitenkaan onnistunut löytämään yhtään, joten hän hyökkäsi sen sijaan juutalaiskouluun.

22:56 Piiritysalue on pysynyt rauhallisena - mutta yhä pimeänä. Paikalla olevat toimittajat kertoivat kaikkien tietoliikenneyhteyksien katkenneen hetkeksi.

22:21 Uutistoimisto AFP:n mukaan neuvottelut Merahin antautumiseksi olisivat katkenneet hetkeä ennen kuin valot sammutettiin. AFP:n lähteen mukaan neuvotteluja hoidettiin jonkun Merahin tutun kautta.

22:15 Paikalla olevien toimittajien sekä Twitter-viestien mukaan asunnon ympärillä tapahtuu liikehdintää. Valot ovat yhä sammutettuina. Monet arvelevat, että kyse olisi hyökkäysvalmisteluista, mutta varmuutta tästä ei ole.

21:54 Sisäministeri sanoo piiritysoperaation olevan vaikean. Ampuja olisi sisäministerin mukaan suostunut antautumaan yöllä.

21:49 Twitter-viestien mukaan kaikki katuvalot on sammutettu Merahin asunnon lähistöltä.

21:44 Sisäministeri Guéant sanoo TF1-televisiokanavalla, että Merah on saanut sanojensa mukaan al-Qaidalta määräyksen tehdä iskun Ranskassa. Merah oli kuitenkin kieltäytynyt itsemurhaiskusta.

21:40 Entinen FBI-agentti arvioi France24-kanavalle, että poliisin erikoisjoukot odottavat Merahin väsyvän ja toimivan sitten. Piiritystä on kestänyt jo noin 17 tuntia.

20:56 Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on soittanut Sarkozylle ja välittänyt surunvalittelunsa.

20:30 Ranskan poliisin viivyttely piirityksessä ihmetyttää sosiaalisessa mediassa asiaa kommentoivia. Piiritys on kestänyt aamuyöstä. Ranskan tiedotusvälineiden mukaan poliisi on yrittänyt piirityksen kestäessä useaa rynnäkköä asuntoon, mutta kohdannut aina laukauksia.

19:58 Piiritys ampujan asunnon ulkopuolella jatkuu yhä. Tilanteessa ei ole muutoksia. Erikoisjoukot odottavat ulkona.

19:12 Ampuja soitti France24-televisiokanavalle vain kaksi tuntia ennen poliisipiirityksen alkua aamuyöllä. Televisiokanavan mukaan soittaja oli rauhallinen ja kohtelias. Soittaja antoi yksityiskohtaisia tietoja surmista. Poliisi on vahvistanut, että soitto oli aito.

18:12 Merah on myöntänyt syyllisyytensä sekä kolmen sotilaan tappoon että neljän ihmisen tappoon juutalaisella koululla, kertoo Molins. Hän sanoo toimineensa yksin.

17:56 Ampuja Merah aikoo antautua myöhemmin tänä iltana, sanoo syyttäjä.

17:52 Ampujan käyttämä videokamera on löytynyt, sanoo syyttäjä. Kamera löytyi ampujan ystävälleen antamasta laukusta. Poliisi on kuulustellut ystävää sekä epäillyn äitiä ja veljeä.

17:50 Syyttäjä Molins kertoo, että ampuja aikoi tappaa vielä sotilaan ja kaksi poliisia.

17:47 Molins vahvistaa, että epäilty on al-Qaidan jäsen. Hän on ollut koulutuksessa Pakistanin Waziristanissa ja Afganistanissa. Yhdysvaltain armeija lennätti hänet Ranskaan, sen jälkeen kun afgaanipoliisi oli pidättänyt hänet. Hän sairasti hepatiitti-A:ta.

17:40 Pariisin syyttäjä Francois Molins kertoo suorassa tiedotustilaisuudessa, että poliisit kävivät läpi 7 miljoonaa puhelua, 700 internetyhteyttä, lähes 600 IP-osoitetta ja kuulustelivat noin 200 ihmistä. Epäillyn jäljille päästiin hänen käyttämänsä IP-osoitteen avulla. Osoite johti epäillyn äidin tietokoneelle.

17:33 "Ranskalaissotilas tuntee kuoleman ja tietää, kuinka katsoa sitä kasvoihin. Meidän miestemme kuolema ei ollut kuolema, johon he olivat valmistautuneet. Se ei ollut kuolema taistelukentällä vaan terroristinen teloitus", Sarkozy sanoi.

17:19 Tapetut sotilaat ovat terroristisen teloituksen uhreja, sanoi Sarkozy hautajaispuheessaan tukikohdassa. Sarkozyn mukaan tappaja halusi pakottaa Ranskan polvilleen mutta epäonnistui siinä.

16:56 Kolmen surmatun sotilaan hautajaisseremonia on alkanut Montaubanin laskuvarjojoukkojen tukikohdassa.. Kaksi sotilasta ammuttiin Montaubanissa torstaina ja yksi Toulousessa tiistaina. Hautajaisiin osallistuu mm. Sarkozy, sisäministeri Guéant ja muita ranskalaispoliitikkoja sekä sotilasjohtoa.

16:37 Toulousen juutalaisyhteisön johtajan mukaan Sarkozy oli kertonut, että Merah oli suunnitellut uusia iskuja, joiden oli määrä tapahtua keskiviikkona. Suunniteltujen iskujen kohdetta ei kerrottu.

15:49 Merahin toisen veljen autosta löytyi räjähteitä, poliisilähteet vahvistavat. Alustavassa tutkinnassa veli oli myös salafistisen ideologian kannattaja. Räjähteiden laatua ei ole vahvistettu, kertoo Le Monde.

15:29 Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy saapuu lähelle piirityspaikkaa, kertoo uutistoimisto AFP. Sarkozyn on määrä tavata operaatiota johtava poliisi ja uskonnollisia johtajia.

14:09 Poliisi on saanut jälleen keskusteluyhteyden epäiltyyn, kertoo Le Monde.

13:14 Ampuja oli tuomittu kolmeksi vuodeksi vankeuteen Kandaharissa Afganistanissa pommien valmistuksesta ja pommien asettamisesta alueelle vuonna 2007, kertoo vankilanjohtaja uutistoimisto Reutersille. Mohamed Merah pakeni vankilasta vuonna 2008 Taliban-kapinallisten vankilahyökkäyksessä.

13:10 Toulousista tulleiden tietojen mukaan Mohamed Merah on peltiseppä.

12:50 Rakennuksen asukkaat on evakuoitu, ilmeisesti rakennuksen katon kautta, kertoo nimimerkki soren_seelow mikroblogi Twitterissä Le Monden verkkosivuilla. Asukkaat on viety turvaan kasarmiin.

12.28 Presidentti Nicolas Sarkozy sanoo, ettei terroriteoilla kyetä jakamaan Ranskaa.

12.25 Asukkaita on alettu evakuoida poliisin piirittämästä talosta, ranskalaismedia kertoo. Rakennus on viisikerroksinen.

11.55 Piiritetty mies on lopettanut puhumisen poliisin kanssa, kertoo sisäministeri. Aiemmissa neuvotteluissa mies lupasi antautua myöhemmin keskiviikkona. Ministeri Guéantin mukaan viranomaiset ovat tarkkailleet epäiltyä vuosia, mutta mikään ei viirtannut siihen, että hän valmistelisi rikosta.

11:51 Sisäministeri Guéantin mukaan epäillyllä on takanaan kymmenisen rikosta, joista jotkut olivat väkivaltarikoksia. Epäilty radikalisoitui Salafi-ideologiaa tukevassa ryhmässä, kertoo Le Monde.

11:47 Sisäministeri Guéant ilmoittaa, että epäillyn äiti ja hänen kaksi veljeään sekä kaksi siskoaan on pidätetty.

11:25 Sud-Ouest -median mukaan skootteritappajaksi itsensä esitellyt mies soitti France 24 - uutismedian toimittajalle viime yönä ilmoittaen, että oli taltioinut kaiken tapahtuneen ja aikoi esittää nauhoituksen internetissä. Poliisin rikostutkijat ottivat ilmoituksen vakavasti.

11:21 Tilanteessa epäillyn rakennuksessa ei ole tapahtunut muutoksia. Kaasunjakelu on katkaistu alueella varmuuden vuoksi, kertoo nimimerkki soren_seelow mikroblogi Twitterissä Le Monde -sanomalehden verkkosivuilla.

11:16 Ranskan muslimien neuvoston CFCM:n johtajan Mohammed Mouassuin mukaan Ranskan muslimit ovat tuohtuneita siitä, että ampuja on vedonnut islamin uskoon.

11:02 Poliisin tapahtumapaikalla räjäyttämä auto kuului epäillylle, kertoo ranskalainen Le Figaro -lehti. Auton sisältä löytyi aseita, muun muassa konepistooli.

10:45 Bussi saapuu tapahtumapaikalle, mahdollisesti evakuoimaan rakennuksessa olevia asukkaita, kertoo BFMTV-uutismedia.

10:37 Merahin pidätetyn veljen hallusta löydettiin puuteriräjähdettä, kertoo Europe 1 -media. Puuteriräjähde koostuu nauloista tai rautaromusta mahdollisimman suuren vahingon aiheuttamiseksi. Puuteriräjähdettä on käytetty islamistien iskuissa Ranskassa viisitoista vuotta sitten.

10:33 Poliisi on tunnistanut pääepäillyn Mohamed Merahiksi. Mies on Ranskan kansalainen, jolla on algerialaiset sukujuuret, kertovat ranskalainen Le Figaro -lehti ja uutistoimisto AFP.

10:27 France3 Midi-Pyrenees -media kertoo, että räjähdys aiheutui siitä, että poliisin pomminpurkuryhmä neutralisoi lähellä olevan ajoneuvon varotoimena.

10:13 Paikan päällä kuultiin räjähdys, kertovat ranskalainen Le Figaro -lehti ja uutistoimisto AFP.

10:05 Ranskan sisäministeri Claude Guéant ilmoittaa poliisin tavoite olevan ottaa epäilty kiinni elävänä, kertoo Le Figaro -lehti.

9:59 Sisäministeri Guéantin mukaan pääepäilty on kertonut poliisille antautuvansa iltapäivällä. Sisäministeri kertoi myös epäillyn luovuttaneen Colt 45 -käsiaseensa poliisille ikkunasta. Poliisin mukaan miehellä on kuitenkin muita aseita, kuten kiväärejä ja käsiaseita, Le Figarossa kerrotaan.

9:56 Le Figaron mukaan sisäministeri Guéant kertoi, että epäilty tunnistettiin maanantai-iltapäivän Toulousen kouluammuskelun jälkeen.

9:45 Kahta veljestä epäillään Toulousen ja Mountauban'ssa ammuskeuista, kertoo Ranskan BFMTV-uutismedia.

9:20 Poliisi ilmoitti epäillyn olevan poliisille entuudestaan tuttu pikkurikoksistaan, kertoo Le Figaro.

8:35 Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on yhä Pariisissa. Presidenttiä pidetään tilanteen tasalla joka hetki.

8:20 Poliisi ottaa käyttöön infrapunaskannerin epäillyn talon edessä paikallistaakseen epäillyn rakennuksen sisällä, kertoo Le Figaro.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä