Terveys |

Tuhansien muisti pettää jo työelämässä

Työuupumus, muistisairaus tai uniongelma voi saada muistin pätkimään. Aina ei taustalla olekaan etenevä muistisairaus kuten Alzheimerin tauti. Lääkärit kaipaavat uusia testejä, joilla voisi tunnistaa muistamattomuuden syitä.

Lääkäri keskustelee pöydän ääressä kahden henkilön kanssa.
Neurologi Juha Rinne keskustelee Pentti Perttulan ja Sirpa Alanivan kanssa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Suomessa on noin 7 000 muistihäiriöistä kärsivää työikäistä. Kahdella kolmasosalla muistioireiden taustalla on työuupumus, masennus tai uniongelma, kertoo Oulun yliopistossa tehty tuore tutkimus.

Muistipulmien syytä on vaikea selvittää. Tämän huomasi Taivassalon seurakunnassa suntion työtä tehnyt Pentti Perttula. Hänellä muisti pätki kirkollisten toimitusten yhteydessä. Virret menivät sekaisin, ja hautajaisjärjestelyjen yksityiskohdat unohtuivat.

- Kun joku asia kerrottiin minulle,  en enää muistanutkaan kahden viikon päästä, mitä oli sovittu.

Muisti ei parane vain juoksemalla

Muistihäiriön tunnistaminen vei aikaa. Aluksi Perttulalle suositeltiinkin liikuntaa - maratonjuoksua.

- Juoksin maratoneja  ympäri maailmaa. Minulle kertyi 83 - 84 maratonia - viimeinen oli Tukholmassa vuonna 2000.

Pentti Perttula haastattelukuvassa
Pentti Perttula selviää Alzheimerin taudistaan lääkityksen avulla. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Muisti ei kuitenkaan parantunut juoksemalla, vaan Perttula lähti selvittämään aktiivisesti muistiongelmien syitä. Aluksi Alzheimer-diagnoosi järkytti, ja Perttula hankki jopa arkun jo valmiiksi. Oikea lääkitys ja hyvä tukiverkko auttoivat eteenpäin.

Työikäiset uskaltavat kertoa muistipulmistaan

Työikäisten muistipulmat ovat tuttuja neurologi Juha Rinteelle. Muistihäiriöisiä työikäisiä on Varsinais-Suomessa jo lähes 1 000, ja ongelmat lisääntyvät kaiken aikaa.

- Yksi syy voi olla, että ongelmiin kiinnitetään tarkemmin huomiota. Toisaalta myös se, että työelämän vaatimukset ovat kasvaneet. Työ kuormittaa ihmisiä, meidän muistiaan ja tiedonkäsittelytoimintojaan. Sitä kautta nämä asiat tulevat ehkä herkemmin esiin kuin aikaisemmin, kertoo neurologi Rinne.

Jos unohtelusta tulee toistuvaa, tavarat alkavat olla hukassa ja aikaa menee asioiden varmistelemiseen, hälytyskellojen pitää soida. Mutta eikö aivoja pidäkin koetella ja pieni stressi pidä aivot virkeinä?

- Liika on liikaa. On hyvä käyttää aivoja, aivot saa virikkeitä ja pientä puuhastelua. Sitten jos se alkaa mennä liiallisuuksiin, elimistö ja ihminen alkavat uupua. Silloin on kyse ylikuormittumisesta. Se ei tietenkään ole mikään hyvä tilanne, selittää Rinne.

Alkoholi, stressi ja uupumus rassaavat muistia

Oulun yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan työikäisten muistipulmien taustalla on usein stressi, alkoholi, väsymys tai väärä lääkitys. Neurologit kaipaavat aiempaa parempia keinoja muistiongelmien selvittämiseen.

- Seulontatestit, jotka nykyään on kehitetty Alzheimerin taudin varhaiseksi toteamiseksi, ovat monille työikäisille liian helppoja. Tarvitsemme todella uusia, seulontatyyppisiä menetelmiä nimenomaan työikäisten muistipulmien varhaiseksi havaitsemiseksi.

Työpaikoilla huomiota muistipulmiin

Neurologi Juha Rinteen mielestä työyhteisön pitäisi hallita, miten töitä kannattaa tehdä.

Työyhteisöissä pitää ruveta auttamaan ja tukemaan muistihäiriöisen tilannetta.

– Pentti Perttula

- Jos ikää alkaa tulla enemmän ja oppiminen hidastuu, työtä voisi vähän jaksottaa ja rytmittää - tasoittaa sitä työn kuormittavuutta. Tällä vältyttäisiin tilanteilta, joissa uuvutaan liian suuren työtaakan alle, arvioi Rinne.

Muistiongelmien kanssa vuosia paininut Pentti Perttula kannustaa hakeutumaan muistitestiin ja ottamaan muistipulmat esille työpaikoilla.

- Ollaan niin läheisissä tekemisissä, että ajatellaan, että se on vaan tämmöistä. Tähän pitäisi saada parannus. Asia olisi herättävä näkemään työyhteisössä - tai oli se sitten mikä organisaatio tahansa. Siellä pitää ruveta auttamaan ja tukemaan muistihäiriöisen tilannetta, pohtii Pentti Perttula.

Kommentoi aihetta (5 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • J

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Metsolla muisti on ainakin alkanut pätkiä kun yt-neuvotteluja päätettäessä ei muistettu että ollaan jakamassa lisäosinkoja!

 • ihmeissään

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No mitä uutta siinä nyt on? Laitetaan alkoholia vielä enemmän jakoon... Ihan kun suomalaiset (tai koko muu maailma) ei myrkyttäisi itseään tarpeeksi. Järkevämpää päihdepolitiikkaa suomeen! (Mallia Hollannista, niinkuin olisi jo!) Pitääkö täällä lähteä itse politiikkaan mukaan??

 • Hupskeikkaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jopa on neurologilla "hurskaat toiveet". Ne eivat vaan ole tasta maailmasta. Tyopaikoilla ei muistamatonta henkiloa kauan katsella. Ensin uuvutetaan tyontekijat, joilla rupeaa muisti patkimaan. Ja sittenko tyonantajan rupeaisi jaksottamaan ja rytmittamaan muistamattoman tyota. Ja tyoyhteiso "tukemaan".

  Voi etta, mitka puheet.

 • Peg

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Missä menee normaalin unohtamisen raja, ottaen huomioon ihmisen rajallisuuden missä vaan asiassa. "Katsos vaan, kun unohdin", kuului jokin aikuisen toteamus, eikä siitä mitään sen erityisempää, ikään kuin unohtaminen olisi ollut täysin luonnollista. Sitten, ollessani alakoulussa, opetettiin että unohtaminen on sopimatonta, ja unohtamisesta tulee seuraamuksena jälki-istuntoa. Olin tietysti ihan ihmeissäni.

 • Ei hyvä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sairas on maailma.

Tuoreimmat aiheesta: Terveys

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä