Jyväskylä |

Tuhka vaurioitti ilmavoimien Hornet-hävittäjiä

Pohjois-Suomessa harjoituslennolla olleista Hornet-hävittäjistä on löydetty vakavia vaurioita, kertoo ilmavoimat. Koneet lensivät torstaiaamuna Pohjois-Suomessa, jolloin ilmatila vielä oli yleisessä käytössä. Koneiden tutkimisen jälkeen todettiin, että jo lyhytkestoinen lentäminen tuhkapölyssä voi aiheuttaa merkittäviä vaurioita koneen moottorille.

Ilmavoimien Hawk- näytteenottokone nousi ilmaan Lentosotakoulusta Kauhavalta ja laskeutui Pirkkalaan. Kuva: Ilmavoimat
Keski-Suomi

Islannissa purkautuvan tulivuoren ilmakehään sinkoama tuhka vaikeuttaa lentoliikennettä laajalti Euroopassa. Raskaita hiukkasia sisältävä tuhkapöly saapui eilen aamun aikana Pohjois-Suomen ilmatilaan, josta pöly on levinnyt kohti etelää.

Ilmavoimat on tutkinut torstain ja perjantain aikana lentäneitä Lapin Lennoston F-18 Hornet hävittäjiä.

- Eilen aamulla viisi Lapin Lennoston Hornetia lensi kaartotaisteluharjoitusta Pohjois-Suomessa. Koneiden laskeuduttua kolmen hävittäjän moottorien imuaukoista löytyi perunajauhomaista pölyä. Myöhemmin päivällä tuhkapölyä löytyi myös Ilmasotakoulun Vinka-alkeiskoulukoneista, jotka palasivat koulutuslennolta Jyväskylän pohjoispuolelta, toteaa Ilmavoimien esikuntapäällikkö, prikaatikenraali Lauri Puranen.

Ilmavoimista kerrotaan, että yhden Hornetin toinen moottori on tähystetty fiberoskooppikameralla. Kuvien perusteella on havaittu, että jo lyhytkestoinen lentäminen tuhkapölyssä saattaa aiheuttaa merkittäviä vauriota lentokoneen moottorille.

Kuvat osoittavat moottorin sisään kertyneen tuhkan sulaneen polttokammion lämmössä, noin 1000 asteen kuumuudessa.

Koneet tutkitaan läpikotaisin

Sulavan tuhkan aiheuttama jäähdytysilmakanavia tukkiva vaikutus johtaa moottorin osien ylikuumenemiseen ja materiaalin heikkenemiseen. Materiaalin heikkeneminen taas aiheuttaa riskin moottorin pyörivien osien säröytymiseen ja pahimmassa tapauksessa osien irtoamiseen ja moottorin tuhoutumiseen.

Tuhka-altistuksen saaneet Hornetit tarkastetaan perusteellisesti. Ainakin osa moottoreista joudutaan irrottamaan ja toimittamaan jatkotutkimuksiin Patrian moottorihuoltoon, joka sijaitsee Linnavuoressa Nokialla.

Moottorit, joissa havaitaan merkkejä tuhkapölyn vaikutuksesta puretaan vaurioiden laajuuden määrittämiseksi. Samalla selvitetään esimerkiksi onko tuhka tukkinut jäähdytysilmakanavia.

Ilmavoimat on keskeyttänyt kaikki koulutus- ja harjoituslentonsa toistaiseksi. Operatiiviset tehtävät hoidetaan normaalisti.

- Virka-apu muille viranomaisille sekä alueelliseen koskemattomuuteen liittyvät tehtävät hoidetaan normaalisti tuhkapölystä riippumatta, kertoo Puranen.

Virka-apua annetaan tarvittaessa

Ilmavoimien Hawk-näytteenottokone on avustanut siviiliviranomaisia Suomen ilmatilan käyttörajoitusten määrittelyssä. Kone mittaa ilman partikkelipitoisuuksia siviiliviranomaisen pyynnöstä.

Ilmavoimien tiedotuspäällikkö Joni Malkamäki Ilmavoimien Esikunnasta Tikkakoskelta kertoo, että Ilmavoimien koneet ovat edelleen valmiina antamaan virka-apua, mikäli sitä tarvitaan.

Ensimmäinen näytteenottolento suoritettiin eilen kello 17 jälkeen ja toinen noin kello 22 aikoihin. Ilmavoimien Hawk-näytteenottokone lähti suorittaman tehtäväänsä Lentosotakoulusta Kauhavalta ja laskeutui Pirkkalaan.

Näytteenottokone lentää eri korkeuksilla ja kerää säiliön suodattimeen hiukkasnäytteitä. Koneen tultua laskuun näytesäiliöt toimitetaan tutkittavaksi Puolustusvoimien Teknilliseen Tutkimuslaitokseen Lakialaan. Tulos valmistuu noin kahdessa tunnissa, jonka jälkeen se toimitetaan Finavialle.

Tarvittaessa lentäjät raportoivat myös silmin nähtävistä havainnoista reaaliajassa. Näytteenottokonetta operoi Kauhavan Lentosotakoulun henkilöstö.

- Taustalla on liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tekemä virka-apupyyntö Finavialle, joka puolestaan kääntyi asiassa Ilmavoimien puoleen, kertoo prikaatikenraali Lauri Puranen.

Päätöksen ilmatilan ja lentokenttien sulkemisesta ja avaamisesta tekee siviiliviranomainen.

Kommentoi aihetta (18 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Anon

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "sotalelut". Jos tiesit tuhkasta etukäteen, miksi et soittanut ja varoittanut ilmavoimia? Vai oletatko että heillä on kristallipallo josta voi nähdä tulevaisuuteen?

 • Puoltaa koelentoja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihmiset hei! Lukekaa ensin aiemmat kommentit ennen kuin meette kirjoittamaan tänne kaikkea mikä ei pidä paikkaansa. Esim. joku kirjoittaa että miksi ne koelennot lennetään Horneteilla ja sitten joku korjaa että nehän lennetään Hawkeilla. Ja sitten hetken kuluttua joku taas kirjoittaa miksi ne lennot lennetään Horneteilla, miksi ne pitää tuhota ja niin edelleen. Eihän nyt kukaan halua tuhota kalliita koneita, jotta voitaisiin kiskoa lisää rahaa meiltä muilta kansalaisilta. Ja ihan hyvä että noita koelentoja tehdään. Ajatelkaapa jos vaikka tuohon Helsingin ydinkeskustaan tippuisi Finnairin Airbus 340: Koneessa 200-300 matkustajaa + kaikki siinä koneen putoamiskohdan lähellä kuolisivat. Sen sijaan annetaan vaikka tuohtakkin ne Hornetit, ei ne korvaa niiden ihmisten henkiä jotka kuolee jos maahan alkaa putoilemaan isoja matkustajakoneita. Järki käteen ihmiset...

 • Hihhuloija.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nimimerkki Rauha:

  "Tuhkaa on lennellyt ennenkin. Nyt vain ei haluta päästää lentokoneita ilmaan, koska niille tuhka on vaarallista. Ei ihmisille eikä keuhkoille."

  Joo eipä tuhka tiettykään ole ihmiselle vaarallista ;).. tai keuhkoille.. eipÄ!

  Check elokuva 2012.. eihän tähän tarvita enää kuin paska tuuri ja toinen tulivuori vaikkapa .. kreikkaan tms.

 • Tuloksista

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  EIkös näitten lentojen tulokset voisi kertoa samantien netissä?

  Eihän tässä enää tsernobyl-aikaa eletä, vai eletäänkö? Muualla kun on jo kerrottu että allergikkojen ja astamaatikkojen kantsii pysytellä sisällä jos tulee oireita ja täällä on yhä turvallista käydä ulkosalla.

 • Rauha

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nimimerkki Tukoksista:

  Lentokoneen vauriot ovat eri asia kuin haitat ihmisille. Ja tässähän niitä tietoja juuri annetaan, saman tien.

  Kaltaisesti hihhuloijat vain pelästyvät kaikesta. Siksi ei kannata viranomaisten liioitella asiaa. Ulkona on ihan turvallista käydä. Tämä ei ole maailmanloppu, vaan tulivuorenpurkaus. Tuhkaa on lennellyt ennenkin. Nyt vain ei haluta päästää lentokoneita ilmaan, koska niille tuhka on vaarallista. Ei ihmisille eikä keuhkoille.

  Siis: rauha maassa.

 • Jupe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Se mitä on tai ei ole viiden tai kymmenen kilometrin korkeudessa ei paljoa allergikkoihin vaikuta.

  "Lisää aiheesta" kohdassa jutun alla on ainakin kirjoitushetkellä erillinen juttu sitten hengitysilman laadusta

 • p-ena

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sabe: Hawkeillahan ne näytteet otetaan

 • Oikea Sabe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tulivuori tuottaa rauhaa: samaan aikaan virka-apua tarvitaan paljon ja koneilla voi lentää vain kerran, minkä jälkeen pitääkin sitten uusia moottorit! Päästään hetkessä eroon sotapoikien tappoleluista.

  Nyt olisi taas potkurikoneille käyttöä..

 • sotalelut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lennosto aiheutti jälleen veronmaksajille tarpeettoman laskun lentämällä

  tuhkapilvissä. Sotakoneita rikotaan tahallaan, koska puolutusvoimissa sitä

  vastuuta ei ole kenellekään, vaan toiminta on pikku poikein tasolla.

 • sissi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  - Onko ilmapuolustuksessamme tuhkaluukun kokoinen aukko?

 • Annemarika

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onhan se nyt parempi, että puolustusvoimien koneet suorittavat tutkimus- ja tarkastuslentoja selvittääkseen "tuhka-tilanteen" ilmakehässä, saatikka että ilmaan laitettaisiin täysinäinen Finnairin matkustuskone ja katsottaisiin, että pysyykö ilmassa vai eikö pysy... :-o

 • Diamondman

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikös tuo olisi erinomainen puolustusase pienelle maalle, kuten Suomelle.

  Kun hyökkäävä naapuri, kuten Ruotsi :) meinaa saavuttaa ilmaherruuden, tarpeeksi tuhkaa ilmaan, niin johan saadaaan puntit tasaisemmaksi.

  Siitä vaan Nokian insinöörit ja Aalto-yliopiston nerot miettimään, miten tuhkaa generoidaan paljon ja halvalla....

 • Realisti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Totuushan on se ettei tässä enää kukaan lennä enää minnekään. Purkaus näet kestää yli kaksi vuotta ja siinä ajassa pieni nyrkkipaja nimeltä Finnair ehtii mennä konkurssiin 20 kertaa.

 • Siviili

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näytteet otetaan Hawk suihkukoneella, ei Hornetilla. Potkurikone ei nouse tarpeeksi korkealle (12 km). Kyllä nuo pojat varmasti tietävät, mitä tekevät.

 • Ferdinand von Assenbach

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jumankauta! Oli ankara poru kun lentäjät tai kenttähenkilöstö oli lakossa eikä voitu lentää. Media rummutti maan olevan katastrofin partaalla taloudellisesti. Nyt kun tuhkaluukku on auki niin ei ole mitään katastrofia, vaikka ei lennetä lainkaan. Toivottavasti tuhka pysyy taivaalla pitkään ettei tarvi sitä ujellusta kuunnella. Maan talous ei ole lentoliikenteestä kiinni. Kävelköön rikkaat määränpäihinsä, tai menköön bussilla.

 • Maalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Armeijan palveluksessa niitä kaheleita riittää , lähteä nyt särkemään tahallaan lentokoneita vaikka hyvin tiedettiin mitä seuraa jos tuolla tuhkakerroksessa ajelee.

  ILMAVOIMIEN komentaja laitettakoon maksamaan omasta kukkarosta vauriot ,niinkuin aikoinaan automiehenä ollessa meille ,suurella äänellä ilmoitettiin kolari tilanteen seuraamukset. Kalliita on kenraalien lelut . Johan tuota ois voinut käydä potkurikoneella tuolla yläkrérrassa pörräämässä jos tarvitsee.

 • Kirves

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nimimerkki Realistihan selvästi tietää. Vaikka purkaus kestäisikin kaksi vuotta, ei se vuori tuhkaa syökse koko aikaa, vaan vain vähän aikaa purkauksen alussa. Ei se laava lentoja kummemmin haittaa. Ja kun jääkuori on rikki, ei jään alle voi muodostua niin suurta painetta, että syntyisi uutta räjähdysmäistä purkausta. Toinen asia on sitten jos Katla purkautuu.

  Niin ja ei se lentäjälakko tmv. vaikuta niin paljoa talouteen, kuin vaikkapa ahtaajalakko. Enemmän sitä kriisä kuulutettiin tuon lakon kanssa. En tiedä mitä lehtiä Ferdinand von Assenbach on lukenut. Ja sanotaan, että erona tässä tilanteessa on se lakkoon verrattuna, että KUKAAN ei voi lentää Euroopassa.

 • Sabe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kallista hupia ottaa Horneteilla noita näytteitä..

Tuoreimmat aiheesta: Jyväskylä

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä