Tiede |

Tukes: Led-valaistustuotteissa paljon puutteita

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on asettanut Suomessa yhden led-lampun myyntikieltoon. Tukes antoi myös toimituskiellon yhdelle led-lampulle ja -työmaavalaisimelle sekä huomautuksen kolmelle led-tuotteelle. Kiellot ja huomautukset annettiin sen jälkeen, kun EU:n markkinavalvontaviranomaiset huomasivat led-valaistustuotteissa runsaasti puutteita.

Yli kolmasosa viime vuonna testatuista led-tuotteista lähetti sallittua enemmän sähkömagneettisia häiriöitä, käy ilmi Tukesin ja 17 muun EU:n markkinaviranomaisen tekemissä testeissä.

Lisäksi lähes puolet tuotti sähköverkkoon ns. harmonisia virtoja, eli laitteen sähkönjakeluverkkoon tuottamia taajuustason vaihteluita yli valaistustuotteille sallitun määrän. Tukesin mukaan led-lamppujen harmonisille virroille ei ole vielä määritelty vaatimuksia, mutta testit osoittavat, että niitä olisi ryhdyttävä pikaisesti valmistelemaan.

Testatuista tuotteista alle viidennes täytti niille asetetut sähkömagneettisen yhteensopivuuden (EMC) vaatimukset eli sen, että sähkölaite toimii muiden samaan käyttöympäristöön tarkoitettujen laitteiden kanssa. EMC-häiriöt ilmenevät usein muiden sähkölaitteiden häiriöinä, kuten raitoina television kuvassa tai radion rätinänä.

Tukesin mukaan myös tuotteiden asiakirjoissa oli huomattavia puutteita. CE-merkintä ja vaatimustenmukaisuusvakuutus oli kunnossa vain noin 30 prosentilla tuotteista.

EU:n markkinavalvontaviranomaiset testasivat viime vuonna 168 led-valaistustuotetta, joista yli 90 oli valmistettu Kiinassa. Tukes testautti 13 Suomessa myynnissä ollutta led-lamppua ja -valaisinta.

Myyntikieltopäätöksen saaneita tuotteita ei saa myydä. Toimituskieltoon asetetut tuotteet saa sen sijaan myydä kaupoista loppuun, mutta uusia ei saa myydä ennen kuin niiden puutteet on korjattu.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Tiede

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä