Internet |

Tulevaisuuden oppilaitos kulkee opiskelijan taskussa

Pian opiskelijat kuljettavat kouluaan mukanaan, kun verkossa rakennetaan itselle opintokokonaisuus. Opiskelijat ryhmäytyvät sosiaalisessa mediassa, jota eivät kahlitse ajan ja maantieteen rajat. Opettajaakin tarvitaan vielä, mutta atk-luokkaa ei.

Audio: Nainen selaa tablettitietokonetta
Audio

Yli puolet suomalaisista käyttää Facebookia. Mutta kun siitä tulee osa opiskelua, meneekö kaikki pieleen?

Some-kouluttaja Harto Pönkä tietää, että oppilaitoksissa eletään aikamoisessa tilanteessa, kun opetussuunnitelmat takavuosilta kertovat verkon hyötykäytön olevan tiedonhankintaa.

Nykyään suuri osa verkossa vietetystä ajasta vietetään sosiaalisessa mediassa. Somen hyötykäyttö voi olla opiskelijoillekin uutta.

- Ajatus siitä, että vapaa-ajalla tutut palvelut voisivat olla hyötykäytössä oppimisessa, tulevaisuuden työelämässä ja tiedonvälittämisessä, ei ole selvää nuorillekaan, vaikka vapaa-ajalla oltaisiin aktiivikäyttäjiä. Jos on vaikka wiki- tai blogiluento tai Facebook-ryhmä, niin se voi olla uutta. Toisaalta, kun palvelut ovat tuttuja vapaa-ajalta, kynnys niiden hyötykäyttöön on matala, Pönkä pohtii.

Enemmän, paremmin, lisää

Pönkä uskoo, että nyt on omaksumisen aika.

- Oppilaitokset ja yhteisöt ovat somen käyttämisessä pari askelta jäljessä. Uskon, että lähitulevaisuudessa sekä sovelluksia, että laitteita käytetään aiempaa järkevämmin, kypsemmin ja laajemmin.

Opettajille omalta mukavuusalueelta lähteminen on suuri askel. Kun ei ole koetta, jonka arvosanalla kuitataan oppimistulos vaan arvioitavana jotain ihan muuta.

- Oppiminen on tiedon rakentamista. Lopputulosta edeltää prosessi, jolla siihen on päädytty. On tärkeää, miten tieto on omaksuttu ja pureskeltu. Mitä ajatuksia se on herättänyt itsessä. Parhaiten tämä toteutuu ryhmässä tekemällä sekä keskustelemalla ja siihen sosiaalisen median välineet antavat entistä laajemmat mahdollisuudet.

Verkossa opiskelukaverit voivat olla toisella puolella maapalloa, samoin kuin opettaja kaukana opiskelijoista. Visio onkin, että "jokainen on oma koulunsa" ja opiskellaan

Oppilaitokset ja yhteisöt ovat somen käyttämisessä pari askelta jäljessä. Uskon, että lähitulevaisuudessa sekä sovelluksia, että laitteita käytetään aiempaa järkevämmin, kypsemmin ja laajemmin.

omilla laitteilla sekä sovelluksilla.

- On tietysti pidettävä huolta siitä, ettei tämä eriarvoista opiskelijoita vaan kaikilla on mahdollisuus saada vaadittavat laitteet. Samoin on tärkeää, että löytyy tukea, opettajia opettamaan laitteiden ja sovellusten käyttöön, ellei ole omaksunut teknologiaa.

Opettajat avainpaikoilla

Opettajalta toimintatavan muutos vaatii sen, että ottaa uuden ympäristön haltuun. Kyse on opettamisen ja oppimisen kehittämisestä.

- Aluksi se vaatii perehtymistä. Voi herätä myös kysymyksiä, tarvitseeko minun. Johtaminen ja koordinointi ovat tärkeäitä, Pönkä muistuttaa.

Teknologian hyötykäytön osaaminen on avain sekä tulevaisuuden opiskelu- että työelämään. Työelämässä sosiaalisen median osaaminen ja verkostoitujat ovat valttia.

Jokaiselle tulisi varmistaa teknologinen osaaminen, valmistuipa mihin ammattiin tahansa. Henkilökohtainen oppimispolku voi löytyä omasta taskusta.

Tuoreimmat aiheesta: Internet

Pääuutiset

Ulkomaat

Lentotragedia: Poliisi kantanut laatikoittain todistusaineistoa perämiehen kodista

Poliiseja Montabaurissa sijaitsevan talon ulkopuolella. Turmakoneen perämies ilmeisesti asui talossa.

Tapahtumat hetki hetkeltä

klo 21.01

Valkoisen talon mukaan lentotragedia ei liity terrorismiin.

klo 19.55

Turma on saanut lentoyhtiöitä muuttamaan käytäntöjään. Mm. Easyjetin ohjaamossa on jatkossa oltava aina kaksi miehistön jäsentä. Lue lisää.

19.48

Saksalainen Passauer Neue Presse -lehti on haastatellut perämiehen tuttavaa, jonka mukaan perämies oli epätasapainoinen ja joutunut myös keskeyttämään pilottikoulutuksensa puoleksi vuodeksi psyykkisistä syistä. Tuttavan mukaan perämiehen haaveena oli aina ollut päästä lentäjäksi. Turmaa tutkivat viranomaiset eivät ole vielä julkaisseet virallisia tietoja perämiehen terveydentilasta.

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä