Ulkomaat |

Turkin laajalevikkisin sanomalehti viranomaisten haltuun – poliisi käytti kyynelkaasua ja vesitykkejä

Turkin poliisi on käyttänyt kyynelkaasua ja vesitykkejä mielenosoittajia vastaan sanomalehti Zamanin toimituksen edustalla, kertoo uutistoimisto Reuters.

Fethullah Gülenin kannattajia osoittamassa mieltään Zaman-lehden edustalla 4. 3. 2016. Turkin hallitus on ottanut haltuunsa oppositiota kannattavan sanomalehden.
Fethullah Gülenin kannattajia osoittamassa mieltään Zaman-lehden edustalla 4. 3. 2016. Turkin hallitus on ottanut haltuunsa oppositiota kannattavan sanomalehden. Kuva: EPA/SEDAT SUNA

Sadat ihmiset kerääntyivät perjantai-iltana Istanbulissa hallitusta arvostelleen Zaman-sanomalehden edustalle. Aiemmin päivällä oikeusistuin määräsi viranomaiset ottamaan lehden haltuunsa, mutta mitään syytä päätökselle ei kerrottu julkisuuteen.

Twitterissä julkaistuilla videoilla näkyy, kuinka poliisi rynnäköi sisään toimitukseen, ja käytti  kyynelkaasua sekä vesitykkejä rakennuksen ulkopuolella seisovaa väkijoukkoa kohti.

Lehden epäillään linkittyvän läheisesti islamiin nojaavaan Hizmet-liikkeeseen, jonka kärkihahmo on Yhdysvalloissa asuva uskonoppinut Fethullah Gülen. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan pelkää, että hänen entinen liittolaisensa Gülen pyrkii kaatamaan Turkin nykyhallinnon.

Zamanin englanninkielisen lehden päätoimittaja Sevgi Akarcesme kertoo uutistoimisto Reutersille, että sanomalehden joutuminen viranomaisten hallintaan tarkoittaa ”käytännössä loppua lehdistön vapaudelle Turkissa”.

Zaman on Turkin laajalevikkisin sanomalehti.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Helsinki

Selvitysryhmä: HUSLABin neulasekaannuksen syynä inhimillinen erehdys – Kukaan ei sairastunut

Syyt siihen, miksi HUSLAB:ssa käytettiin keväällä neuloja kahteen kertaan, on nyt tutkittu. Syynä oli inhimillinen virhe. Lisäksi keikkatyöntekijää ei ollut perehdytetty tarpeeksi hyvin, ja käytettyjä turvaneuloja käsiteltiin väärin. Käytetyn neulan sai suoneensa 19 ihmistä, joista 18 on todettu ensimmäisessä seurannassa terveeksi. Yksi ei ole suostunut seurantaan.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä