Ulkomaat |

Turkissa alkoi salaliitto-oikeudenkäynti asevoimien entistä komentajaa vastaan

Turkissa on alkanut oikeudenkäynti asevoimien entistä komentajaa kenraali Ilker Basbugia vastaan. Basbugia syytetään terroristiryhmän johtamisesta. Hänet pidätettiin tammikuussa epäiltynä yrityksestä kaataa maan hallitus.

Kenraali Ilker Basbug.
Kenraali Ilker Basbug. Kuva: Ates Tumer / EPA

Basbugin väitetään johtaneen Ergenekon-salaliittoa, joka syytösten mukaan tähtäsi islamilaistaustaisen AK-puolueen johtaman hallituksen syrjäyttämiseen.

Asevoimia vuosina 2008 - 2010 johtanut Basbug on korkea-arvoisin sadoista ihmisistä, joita syytetään salaliitosta.

Oikeudenkäynnit epäiltyjä vastaan järjestetään Silivrin vankilassa Istanbulin länsiipuolella, jossa Basbug on ollut tammikuun 6. päivän pidätyksestään asti. Vankilaan on rakennettu tapauksia varten kaksi oikeussalia.

Toisessa salissa käsitellän juttua, jossa armeijan väitetään suunnitelleen vuonna 2003 pommi-iskujen sarjaa hallituksen horjuttamiseksi.

Basbug yritti saada oikeudenkäyntinsä siirretyksi korkeimpaan oikeuteen, mutta tuomioistuin torjui pyynnön. Basbug on kiistänyt häntä vastaan esitetyt syytteet. Hänen asianajajansa sanoo, ettei oikeudenkäynnin kohteena ole vain Basbug, vaan myös Turkin asevoimat ja jopa valtio.

Turkin armeija on nähnyt perinteisesti itsensä maallisen valtion puolustajana ja suhtautunut epäluuloisesti vuonna 2002 valtaan nousseeseen islamistitaustaiseen pääministeri Tayyip Erdoganiin ja hänen AK-puolueeseensa. Erdogan itse vakuuttaa olevansa sitoutunut maalliseen poliittiseen järjestelmään.

Vuosina 1960 - 1980 turkin armeija teki kolme vallankaappausta ja painosti vuonna 1997 islamistisen pääministerin Necmettin Erbakanin eroamaan.

Erdoganin valtakaudella armeija on kuitenkin menettänyt vaikutusvaltaansa ja kaappaushankkeista on käynnistetty lukuisia tutkimuksia.

Huhtikuussa pääkaupungissa Ankarassa alkaa oikeudenkäynti vuoden 1980 vallankaappausta johtaneita kenraaleja vastaan.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä