A-studio |

Turvallisuusasiantuntija: Nykytilanne vakava, myös perheet uhkailun kohteena

Ylen A-studiossa keskusteltiin tiistaina muuttuneesta turvallisuusilmapiiristä, muun muassa poliitikkojen uhkailusta. KRP:n rikosylitarkastaja Sanna Palo kehottaa ilmoittamaan uhkauksista matalalla kynnyksellä poliisille.

Jari Stolt, Sanna Palo ja Emma Kari.
Turvallisuusasiantuntija Jari Stolt, kansanedustaja Emma Kari ja rikosylitarkastaja Sanna Palo. Kuva: Yle

Vartiointiyrityksen turvallisuusasiantuntija Jari Stolt kertoo, että uhkailun sävy on koventunut ja uhkaukset kohdistuvat nykyään paljon poliitikkoihin, yritysjohtoon ja virkamiehiin.

– Ainakin meillä on havaintona, että yhä enemmän uhkailun kohteeksi otetaan perhe ja lapset, hän sanoi Ylen A-studiossa tiistaina.

Stolt pitää nykytilannetta vakavana.

– Uusi trendi on, että ihmiset lähettävät uhkauksia omalla nimellään. Silloin tulee jo mieleen, että olemmeko tilanteessa, että he kokevat, että heillä ei ole mitään menetettävää. Sen näen huonona merkkinä.

Uhkailun kohteeksi joutuneen kansanedustaja Emma Karin (vihr.) mukaan viesteissä näkyy sama piirre.

– Viesteissä tuntuu olevan se sama toistuva piirre, että ihan kuin on unohdettaisiin, että vastaanottaja on oikea ihminen.

KRP: Internet vaikuttanut muutokseen

Rikosylitarkastaja Sanna Palo Keskusrikospoliisista kertoo, että erityisesti internet on vaikuttanut muutokseen uhkailussa.

– Internetissä on niin helppo tutustua uusiin ihmisiin, löytää erilaisia hengenheimolaisia mitä oudoimmillekin ajatuksille.

Myös Stolt huomauttaa, että kun nykypäivänä netillä varustettu kännykkä kulkee mukana kaikkialla, on helppo löytää ihmisten yhteystietoja ja lähettää uhkaus hetken mielijohteesta.

Palo kehottaa ilmoittamaan poliisille matalalla kynnyksellä uhkailusta.

– Tällaista ei pidä suvaita, vaan pitää hyvin pienellä kynnyksellä tehdä rikosilmoitus tai jos on akuutti tilanne, on hätänumero oikea väylä saattaa asia viranomaisten hoidettavaksi kiireellisesti.

– Myös jos asia ei koske itseä, jos näkee internetissä jotain tällaista, niin on hyvin helppo anonyymisti nettivinkin kautta laittaa tietoa poliisille.

Tuoreimmat aiheesta: A-studio

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Mikko Hyppönen.

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

USA:n vaalit

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä