Ulkomaat |

Tutkija: Hyönteiset olisivat ekologinen vaihtoehto ihmisen ruokavalioon

Ruuan hinta maailmassa nousi viime vuoden lopulla uuteen ennätykseen. Hyönteiset voisivat korvata lihan ruokavaliossa, ehdottaa hollantilaisprofessori.

Video: median oletuskuva, musta laatikko
Video
Yliopiston kokeessa jauhomadoista valmistetut herkut maistuivat opiskelijoille hyvin.

Peltopinta-alan ja lihantuotannon kasvu eivät välttämättä pysy väestönkasvun vauhdissa. Hyönteisten syöminen on ekologinen ratkaisu, ehdottaa professori Arnold van Huis hollantilaisesta Wageningenin yliopistosta.

- Jos maailman väkiluku nousee kuudesta yhdeksään miljardiin, ja samalla ihmiset ovat entistä rikkaampia, he syövät enemmän lihaa. Tarvitsisimme toisen maapallon. Voimavarat eivät enää riitä, tarvitsemme uusia ratkaisuja.

Hyönteisten kasvattaminen ruuaksi olisi helppoa ja halpaa, ja hyönteiset ovat terveellisiä.

- Hyönteiset ovat ratkaisu, koska ne ovat ympäristöystävällisiä, ja ne muuttavat rehun lihaksi hyvin tehokkaasti.

Ongelma onkin asenteissa. Yliopiston ihmiskokeessa jauhomatoinen jälkiruoka kelpasi opiskelijoille, mutta ei sitä vielä ravintoloiden ruokalistoilta löydy.

Koska uusien ruokatottumusten opettelu voi olla haasteellista, hollantilainen yliopisto ja kokkikoulu yrittävät tehdä herkusta hiukan paremmin sulavaa. Hyönteisistä on kehitetty uusia reseptejä, ja jauhomadot sopivat hyvin vaikkapa piirakan täytteeksi.

- Valmistan kanaa yrttien kanssa, samoin paistettua kalaa, ja valmistan hyönteiset samalla tavalla. Niistä tulee oikein maukkaita, sanoo Henk van Gurp, Rijn Ijsselin kokkikoulun pääkokki.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä