Lahti |

Tutkija: Miesomaishoitaja stressaa naista vähemmän

Miesomaishoitajat stressaantuvat työssään selvästi naisomaishoitajia vähemmän. Lahtelainen geriatri ja tutkija Minna Raivio arvioi, että taustalla on monia syitä. Omaishoitajaksi ryhtyvä mies saattaa ottaa samalla ensi kertaa kokonaisvastuun myös kodin asioiden hoidosta.

Kuva: YLE

Lahtelaisen tutkijan ja geriatrin Minna Raivion sekä tutkimusryhmän työstä selviää, että miesomaishoitajat kokevat emotionaalista stressiä alle puolet naisomaishoitajien kokemasta henkisestä paineesta.

Tutkimuksessa haastateltiin yli kolmeasataa pariskuntaa. Haastateltavien keski-ikä oli 77 vuotta. Tutkijalääkäri Minna Raivio sanoo, että stressin kokemisen eroihin voi olla useita syitä.

- Valmiita vastauksia meillä ei ole. Voi olla, että miesten psyykkinen rakennekin on erilainen ja he osaavat ottaa asiat haasteina, jotka hoidetaan eikä niistä ahdistuta.

- Toisaalta naisilla on vuosikymmenten huolehtimisen tausta takana. Saattaa myös olla, että sosiaalinen palvelujärjestelmä tarjoaa miehille helpommin apua. Sitä en kyllä ole havainnut käytännön työssä, miettii Raivio.

Tiedolla voidaan parantaa omaishoitajien tukea

Lisäämällä tukea voitaisiin omaishoitajien kotona jaksamisen aikaa pidentää.- Varsinkin emotionaalisen tuen antamisella voitaisiin pitkittää kotona annettavaa hoitoa. Sitä meidän pitäisi Suomessa kehittää, tutkija Minna Raivio painottaa.

- Antamalla varoja enemmän omaishoitajien tukemiseen voitaisiin säästää laitoshoidon kustannuksissa. Omaishoitajat itse toivovat eniten esimerkiksi kunnan myöntämää rahallista tukea, siivousapua, fysioterapiaa sairastuneelle muistipotilaalle kotiin sekä kotimiespalvelua. Kotimies voisi lomittaa omaishoitajan pariksi tunniksi vaikkapa ruokakaupassa käyntiä varten.Erittäin selvä ero miesten ja naisten kokeman stressin välillä oli Minna Raiviolle yllätys.

- Käytännön lääkärin työssäni olen tehnyt saman havainnon. Yllättävää on se, että tutkimusmenetelmät vahvistavat havainnon näin selvästi. Kyllä tulos antaa lisäpontta perheiden tukemisen suunnitteluun.- Naisilla on vuosikymmenten huolehtimisen tausta takana. Saattaa myös olla, että sosiaalinen palvelujärjestelmä tarjoaa miehille helpommin apua. Sitä en kyllä ole havainnut käytännön työssä, kertoo Raivio.Muistisairaan taival on pitkä luopumisen tieKun läheinen saa diagnoosin, merkitsee se omaiselle isoa järkytystä. Esimerkiksi diagnoosi muistisairaudesta on läheiselle tavallaan jo ensimmäinen kuolema.

- Erityisesti muistisairaan omaishoitaja kokee kolme erillistä kuolemaa. Toinen on se, kun omaishoitaja joutuu luopumaan omasta rakkaasta hoidettavastaan ja antamaan hänet laitokseen hoidettavaksi. Kolmas kuolema on sitten se lopullinen kuolema.

Muistisairaan omaishoitaja joutuu luopumaan hoidettavastaan vähitellen koko ajan.

- Tie on psyykkisesti hyvin raskas. On hyvin eri asia kasvattaa esimerkiksi lasta, kun uuden oppimisesta saa jatkuvasti positiivista palautetta, tutkija ja geriatri Minna Raivio kiteyttää.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Lahti

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä