Kulttuuri |

Tutkija: Pappien vanhat tekstit saamelaisista epäluotettavia

Lapin yliopiston väitöskirjatutkija Francis Joy tutkii shamanismia. Hän väittää, että pappien 1600- ja 1700-luvuilla kirjoittamat tekstit saamelaisista ovat erittäin epäluotettavia.

Francis Joy
Kuva: Lappi universitehtta

Lapin yliopisto Rovaniemellä julkaisee internetissä työntekijöidensä haastatteluita. Uusimmassa artikkelissa haastatellaan englantilaista Francis Joyta, joka on valmistelemassa väitöskirjaansa taiteen ja shamanismin suhteesta saamelaiskulttuurissa esihistoriasta 1600- ja 1700-lukujen kautta nyky-yhteiskuntaan.

Tutkija Francis Joy näkee, että saamelaisen kulttuurin historiankirjoituksessa on aukkoja, joiden välille hän on yrittänyt rakentaa siltaa.

Saamelaisten historia on Joyn mielestä ongelmallista senkin vuoksi, että se ei ole antropologien vaan pappien kirjoittamaa.

– Nämä 1600- ja 1700-luvuilla kirjoitetut tekstit ovat erittäin epäluotettavia. Ne ovat epäkunnioittavia ja kolonialistisia, ja sen aikaisesta kirkon agendasta.

Joy sanookin, että hänen tutkimuksensa pääasia on kuunnella nyt saamelaisia itseään, heidän kokemuksiaan ja näkökulmaansa omaan kulttuuriinsa ja historiaan.

Francis Joyn väitöskirja Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnassa on loppusuoralla. Akateemisten opintojensa lisäksi Joy on toiminut kehoterapeuttina ja rahoittanut sillä väitöstutkimuksensa.

Joyn haastattelun voi lukea kokonaisuudessaan Lapin yliopiston sivuilta.

Tuoreimmat aiheesta: Kulttuuri

Pääuutiset

Ulkomaat

Poliisijohtaja: Münchenin ampumisella ei yhteyttä pakolaisteemaan tai Isisiin

EU:n ja Saksan liput laskettiin puolitankoon Valtiopäivätalon edustalla Berliinissä.
Ulkomaat

Jos et ehtinyt lukea uutisia viikolla, kurkista ne tästä!

Turkki jatkoi toisinajattelijajahtiaan ja uhitteli ihmisoikeuksista huolestuneelle lännelle ilmoittamalla, että Turkki päättäisi itse kuolemanrangaistuksen mahdollisesta käyttöönotosta. Ranskassa Nizzan iskijällä epäillään olleen avustajia, Yhdysvalloissa republikaanit sovittelivat presidenttiehdokas Donald Trumpiin liittyviä riitojaan puoluekokouksessaan ja Suomi sai kovat päästötavoitteet EU:lta. Tässä keskeisiä poimintoja viikon varrelta.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä