Ulkomaat

Tutkijat: Brasiliassa zikavirusta saattaa levittää toinenkin hyönteislaji

Laboratoriossa tutkittu hyönteinen on Brasiliassa 20 kertaa yleisempi kuin keltakuumehyttynen. Tutkijat kuitenkin painottavat, että tutkimuksia on jatkettava.

Suojapukuihin pukeutuneita henkilöitä kapealla kujalla.
Kaupungin työntekijät torjuvat zikavirusta levittäviä hyttysiä São Paulossa Brasiliassa 4. helmikuuta. Kuva: Sebastiao Moreira / EPA

Brasiliassa zikavirusta saattaa levittää toinenkin hyönteislaji aiemmin todetun keltakuumehyttysen, Aedes aegypti lisäksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Brasilialaistutkijat ovat pystyneet tartuttamaan zikaviruksen laboratoriotesteissä keltakuumehyttystä tavallisempaan ja yleisempään Culex quinquefasciatus hyttyseen, joten he pelkäävät zikaviruksen saattavan levitä myös niiden kautta. Tämä Culex quinquefasciatus -hyttynen on Brasiliassa 20 kertaa keltakuumehyttystä yleisempi. Tutkijat kuitenkin painottavat, että tarvitaan lisää tutkimusta asiasta.

Terveysviranomaisten mukaan keltakuumehyttysen on arvioitu olevan pääasiassa vastuussa zikainfektiotartunnoista ihmisiin. Myös samaan Aedes-hyttysiin kuuluvan tiikerihyttysen on todettu kantavan keltakuumehyttystä pienempiä määriä zikavirusta.

Muualla on ollut todisteita myös muiden hyttysten yhteydestä zikavirukseen. Esimerkiksi Afrikassa virusta kantaa yli 20 hyttystä, mutta vielä on epäselvää, levittävätkö ne tautia ihmisiin.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä