Tiede

Tutkijat nujersivat tappajaviruksen lääkecocktaililla

Lääkeyhdistelmä antaa lisäaikaa pahimman tunnetun ebolaviruksen parantamiseen. Muutoin virus tappaa yhdeksän kymmenestä tartunnan saaneista.

Tutkijat ovat onnistuneet parantamaan koe-eläinten ebolatartunnan lääkeyhdistelmällä, joka antaa toivoa myös ihmisten ebolan nujertamisesta. Rajuin ebola tappaa 90 prosenttia tartunnan saaneista. Siihen tunnetaan ennestään vain lääkkeitä, jotka pitää nauttia välittömästi tartunnan jälkeen.

Kanadalaisessa tutkimuksessa apinoiden ebolatartunta kyettiin parantamaan kolmen lääkkeen yhdistelmällä, vaikka tartunnasta oli vuorokausi tai jopa pitempi aika. Nykyisin käytössä oleva lääkitys antaa armonaikaa yhden ainoan tunnin.

Kanadan kansallisessa mikrobiologialaboratoriossa Winnipegissä tartutettiin jaavanmakakeihin tappavimpia tunnettuja ebolaviruksia, zairenviruksia, joita tavataan Kongon demokraattisesta tasavallasta ja Gabonista. Henkiin jäivät kaikki neljä apinaa, jotka saivat lääkityksen vuorokauden sisällä, sekä kaksi niistä neljästä, jotka lääkittiin kahden vuorokauden aikana.

Mikrobiologi Gary Kobingerin mukaan lääke hidasti viruksen lisääntymistä apinoiden elimistössä, kunnes niiden oma immuunijärjestelmä ehti käynnistyä kunnolla ja tuhosi virukset.

Brittiläisen Oxfordin yliopiston tutkija Thomas Bowden kommentoi tuloksia erittäin lupaaviksi. Niistä on vain muutama askel ihmisten hoitamiseen, Bowden uskoo. 

Kalifornialaisen La Jollan tutkimusinstituutin immunologi Dennis Burton ei ole yhtä vakuuttunut tuloksista. Vaikka ne ovat kannustavia, lääkkeistä ei ole enää ole hyötyä, kun ihminen saa ensioireet eli tajuaa sairastuneensa, Burton kommentoi tiedelehti Naturessa. Ebolan itämisaika on 2 - 21 vuorokautta.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu Sciente Translatational Medicine -lehdessä. 

Tuoreimmat aiheesta: Tiede

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä