Ulkomaat |

Tutkijoiden hätähuuto: Ilmastonmuutos happamoittaa meret

Maailman 150 johtavaa merentutkijaa on laatinut yhteisen julistuksen, jossa he tuovat ilmi huolensa ilmastonmuutoksen vaikutuksista merivesiin.

Merimaisema, aallot iskeytyvät rantakiviin.
Kuva: YLE/Derrick Frilund

Hiilidioksidin lisääntyminen ilmakehässä muuttaa meriveden happamemmaksi, mikä on tuhoisaa monille merieliöille. "Monacon julistuksessaan" tutkijat toteavat, että meren pH-arvot muuttuvat nyt sata kertaa nopeammin kuin luonnollinen muutosnopeus olisi.

Tutkijat vetoavat poliittisiin päättäjiin, että hiilidioksidipäästöt saataisiin nopeasti kuriin. Tutkijat arvioivat, että jos päästöt jatkuvat nykyisellään, vaikutukset esimerkiksi kalakantoihin voivat olla dramaattiset jo muutaman vuosikymmenen kuluessa.

Merieliöiden ravintoketju häiriintyisi oleellisesti. Ensimmäisenä vaikutukset näkyisivät koralliriutoilla. Veden happamoituminen heikentää esimerkiksi planktonin kuoren rakennetta. Plankton on lukuisien merieläinten pääasiallista ravintoa ja sen määrän väheneminen vaikuttaisi olennaisesti merten biodiversiteettiin.

Happamoitumisilmiö heikentäisi myös miljoonien ihmisten ravinnonsaantia.

Kommentoi aihetta (4 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Sepi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Osatotuus?

  On hämmästyttävää, kuinka ilmastokeskustelu käsittelee vain hiilidioksidia eikä lainkaan vettä, jota kuitenkin syntyy yleensä samassa yhteydessä kuin hiilidioksidiakin. Otan esimerkiksi kaikkein yksinkertaisimman hiilivedyn, metaanin ( esimerkki voisi koskea myös bensiiniä, naftaa, jne). Kun metaanin molekyyli palaa syntyy yksi molekyyli hiilidioksidia ja kaksi molekyyliä vettä.

  Syntyy siis sellaista vettä, jota maapallolla ei ennestään ole. Se jää lisävetenä veden kiertokulkuun. Ei siis ihme, että sateet, tulvat ja hämäryys (pilvet) lisääntyvät.[...]

 • IM ei ole helppo ymmärtää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olet oikeassa. Mutta nyt sinulle pitäisi valjeta kuinka pienistä ainemääristä hiilidioksidissa on kyse. Vaikka ilmakehässä on enemmän hiilidioksidia ja vettä, kuten päättelit, vesimäärät ovat hyvin pieniä verrattuna valtamerien vesimäärään . 100 miljoonaa kuutiokilometriä.

 • Mann

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Valtamerien happamoituminen on SE kiistämätön todiste ihmisen aiheuttamasta ympärstömuutoksesta.

  YLE on alkanut huomioimaan happamoitumista uutisoinnissaan ja kysymyksessä onkin ehkä vakavin melko lyhyellä (20-40 vuotta) tähtäimellä tapahtuvasta merten ekosysteemiä uhkaavasta muutoksesta. Aihe suorastaan huutaa huomiota.

  Tutkijat ovat ennustaneet, että 98% koralleista menehtyy vuoteen 2050 mennessä jos happamoituminen jatkuu. 25% valtamerien kalakannasta on riippuvainen koralleista ja 500 miljoonaa ihmistä saa elantonsa koralliriuttojen kalakannoista.

  Toinen ihmisen aiheuttama happamoitumista edistävä mekanismi liikakalastus.[...] Kuurankaiset kalat tasoittavat valtamerien ph arvoa kiteyttämällä suolojen mukana veteen kalsiumia. Nämä kalakannat ovat vastikää todettu merkittävimmäksi yksittäiseksi valtamerien ph arvoja tasoittavaksi tekijäksi.

 • Sepi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En kirjoittanut ilmakehässä olevasta vedestä, vaan maan vesikierrossa - josta ilmakehä ja valtameret ovat osa - olevasta vedestä. Sen lisääntyminen, jota on jatkunut tulen keksimisestä saakka, on jäänyt hiilidioksidin rinnalla hämmästyttävän vähälle huomiolle.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Kotimaa

Tiesitkö? Suomi antaa toimeentulotukea ulkomaalaisille, jotka jäävät maahan ilman lupaa

Turvapaikanhakijoita.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä