Terveys |

Tutkimus kertoo: Syö pähkinöitä, niin hoikistut ja elät pitkään

Tutkimustulosten mukaan pähkinät ovat terveellisiä eivätkä lihota, vaikka niissä on runsaasti rasvaa ja energiaa.

Hasselpähkinöitä.
Kuva: Maija Tuunila / Yle

Päivittäinen pähkinöiden syöminen voi johtaa pitempään ja terveempään elämään. Näin vihjaa yhdysvaltalainen tutkimus, joka on julkaistu New England Journal of Medicine -lehdessä.

Havainnot perustuvat 16 000 naisen ja 11 000 miehen 30-vuotiseen seurantaan. Tulosten mukaan päivittäin pähkinöitä syövät välttyivät kuolemalta seurannan aikana noin viidenneksen todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka eivät syöneet lainkaan pähkinöitä.

Samanlainen ilmiö todettiin myös osallistujilla, jotka nauttivat pähkinöitä muutaman kerran viikossa tai harvemmin, mutta yhteys oli heikompi. Kokonaisuutena pähkinöitä syövien kuolleisuus oli seurannan aikana seitsemän prosenttia alhaisempi kuin osallistujien, joiden ruokavalioon pähkinät eivät kuuluneet.

Pähkinöitä nauttivat välttyivät etenkin sydäntautien aiheuttamilta kuolemilta. Myös syöpäkuolemat sekä hengityssairauksien aiheuttamat kuolemat olivat heillä harvinaisempia.

Tutkijat pitävät tuloksiaan merkittävinä: vaikka pähkinät ja niiden monet eri ainesosat on tiedetty terveellisiksi tätäkin ennen, niiden vaikutus kuolleisuuteen on jäänyt vähälle huomiolle.

Tulokset viittaavat myös siihen, etteivät pähkinöitä säännöllisesti syövät ole sen lihavampia kuin muutkaan. Pähkinöiden ystävät olivat päinvastoin hieman muita hoikempia.

Tuoreimmat aiheesta: Terveys

Pääuutiset

Kotimaa

Ilmailuliikenteen katsastaja: "Kone niin hyvin tehty kuin sen voi tehdä"

OH-XDZ -tunnuksinen keltainen lentokone laskeutumassa.

Tapahtumat hetki hetkeltä

12.34

Kaksi eilisestä Jämijärven lento-onnettomuudesta selvinnyttä henkilöä kotiutuvat Tampereen yliopistollisesta sairaalasta tänään päivällä, tiedottaa TAYS.

12.22

Jämijärven lento-onnettomuuden uhreja ja onnettomuudessa loukkaantuneita sekä heidän omaisiaan muistetaan rukoushetkessä tiistaina 22.4. klo 12 Helsingin tuomiokirkossa. Rukoushetki on kaikille avoin. 

11.22

Sisäministerin saamien tietojen mukaan pelastustyöt sujuivat onnettomuudessa toivotulla tavalla, sisäministeri sanoo tiedotteessaan.

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä