Terveys

Tutkimus: Liikenteen saasteet yhteydessä autismiin

Yhdysvaltalaistutkijat havaitsivat, että vilkkaiden teiden varsilla asuvilla lapsilla on kolme kertaa niin paljon autismia kuin puhtaan ilman alueilla.

Vauvaikäisen altistuminen liikenteen saasteille voi lisätä autismin vaaraa, kertoo tuore yhdysvaltalaistutkimus. Sen mukaan vilkkaasti liikennöidyllä alueella asuminen on uhkaksi alle vuoden ikäiselle lapselle ja myös jo sikiövaiheessa.

Etelä-Californian yliopiston tutkija Heather Volk sanoo, että pitkään on toki tiedetty ilmansaasteiden vaikuttavan keuhkoihin, mutta uusi tutkimus kertoo ensi kertaa, että vaikutuksia on myös aivoihin.

Archives of General Psychiatry -lehdessä julkaistujen tutkimustulosten mukaan lapsilla, jotka asuvat hyvin vilkkaasti liikennöidyillä alueilla, esiintyy autismia kolme kertaa enemmän kuin saasteettomilla alueilla elävillä.  

Volk ja hänen kollegansa olivat aiemmin havainneet vaikutuksen silloin, kun lasten koti oli vain satojen metrien päässä vilkkaasta tiestä. Uusien tutkimusten mukaan vaikutus ulottuu sitä laajemmalle.

Kaikki tutkijat eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita tuloksista. Uta Firth Lontoon yliopistosta sanoo Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa, että ollakseen uskottava tutkimuksen tulisi osoittaa, millä mekanismeilla saasteet aivoihin vaikuttavat.

Tuoreimmat aiheesta: Terveys

Pääuutiset

Kotimaa

Suurin osa lukioista vaatii tai suosittelee omaa kannettavaa – katso kuntasi lukion tilanne

Nuori mies käyttää tablettitietokonetta.

Suurin osa lukioista suosittelee tai jopa vaatii opiskelijoitaan hankkimaan oman kannettavan tietokoneen opintoja varten. Yle Uutiset kysyi asiaa lähes kolmelta sadalta lukiolta. Osassa lukioista kaikille opiskelijoille kustannetaan koneet omiksi, kun taas suurin osa lukiolaisista joutuu maksamaan sen omasta rahapussista. Osa ylioppilaskirjoituksista tehdään sähköisesti jo kahden vuoden päästä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä