Terveys

Tutkimus: Liikenteen saasteet yhteydessä autismiin

Yhdysvaltalaistutkijat havaitsivat, että vilkkaiden teiden varsilla asuvilla lapsilla on kolme kertaa niin paljon autismia kuin puhtaan ilman alueilla.

Vauvaikäisen altistuminen liikenteen saasteille voi lisätä autismin vaaraa, kertoo tuore yhdysvaltalaistutkimus. Sen mukaan vilkkaasti liikennöidyllä alueella asuminen on uhkaksi alle vuoden ikäiselle lapselle ja myös jo sikiövaiheessa.

Etelä-Californian yliopiston tutkija Heather Volk sanoo, että pitkään on toki tiedetty ilmansaasteiden vaikuttavan keuhkoihin, mutta uusi tutkimus kertoo ensi kertaa, että vaikutuksia on myös aivoihin.

Archives of General Psychiatry -lehdessä julkaistujen tutkimustulosten mukaan lapsilla, jotka asuvat hyvin vilkkaasti liikennöidyillä alueilla, esiintyy autismia kolme kertaa enemmän kuin saasteettomilla alueilla elävillä.  

Volk ja hänen kollegansa olivat aiemmin havainneet vaikutuksen silloin, kun lasten koti oli vain satojen metrien päässä vilkkaasta tiestä. Uusien tutkimusten mukaan vaikutus ulottuu sitä laajemmalle.

Kaikki tutkijat eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita tuloksista. Uta Firth Lontoon yliopistosta sanoo Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa, että ollakseen uskottava tutkimuksen tulisi osoittaa, millä mekanismeilla saasteet aivoihin vaikuttavat.

Tuoreimmat aiheesta: Terveys

Pääuutiset

Kotimaa

Palomestari: Turmakoneesta jäi jäljelle romukasa, ei mitään tunnistettavaa

Sunnuntain tiedotustilaisuus onnettomuudesta.

Tapahtumat hetki hetkeltä

01.45

Luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen on muistanut lentoturmassa menehtyneitä, heidän omaisiaan ja turmasta järkyttyneitä Facebook-sivullaan rukouksella.

00.15

Tutkinnanjohtaja, komisario Pentti Lehtimäki kertoo, että lentoturmassa kuolleet siirretään yön aikana pois onnettomuuspaikalta. Heidän tunnistamisessaan tarvitaan DNA-tutkimuksia.

23.24

Pienkoneen putoamispaikalla ollut päivystävä palomestari kuvailee näkymää lohduttomaksi. Hänen mukaansa kone oli tuhoutunut tunnistamattomaan kuntoon.

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä