Luonto |

Tutkimus: Lohi ei olekaan valtion kala, regaalioikeudelle ei perusteita

Tutkimuksen mukaan historiasta ei löydy perusteita sille, että lohen ja taimenen kalastusoikeus muun muassa Tornionjoessa kuuluu valtiolle. Kalastusoikeuden tulisi kuulua vesialueen omistajalle, niinkuin useimmissa muissakin vesistöissä.

Tornionjoesta pyydetty lohi.
Tornionjoesta pyydetty lohi. Kuva: Minna Aula / Yle

Lapin yliopiston tutkimuksen perusteella lohenkalastusoikeuden tulisi kuulua Tornionjoella vesialueen omistajille.

Valtion niinsanottua regaalioikeutta tutkinut Juha Joona toteaa tutkimuksessaan, että historiasta ei löydy juridista perustetta sille, että kalastusoikeus kuuluisi vesialueen omistajien asemesta kruunulle eli valtiolle.

Joona on tutkinut erityisesti Tornion-, Kemi-, Simo-, Ii- ja Oulujoen lohenkalastusoikeutta. Kalastusoikeus kuuluu nykyisin pääsääntöisesti vesialueen omistajalle, mutta Pohjanlahteen laskevat suuret lohijoet ovat tästä poikkeus.

Tuoreimmat aiheesta: Luonto

Pääuutiset

Ulkomaat

Poliisijohtaja: Münchenin ampumisella ei yhteyttä pakolaisteemaan tai Isisiin

EU:n ja Saksan liput laskettiin puolitankoon Valtiopäivätalon edustalla Berliinissä.
Ulkomaat

Jos et ehtinyt lukea uutisia viikolla, kurkista ne tästä!

Turkki jatkoi toisinajattelijajahtiaan ja uhitteli ihmisoikeuksista huolestuneelle lännelle ilmoittamalla, että Turkki päättäisi itse kuolemanrangaistuksen mahdollisesta käyttöönotosta. Ranskassa Nizzan iskijällä epäillään olleen avustajia, Yhdysvalloissa republikaanit sovittelivat presidenttiehdokas Donald Trumpiin liittyviä riitojaan puoluekokouksessaan ja Suomi sai kovat päästötavoitteet EU:lta. Tässä keskeisiä poimintoja viikon varrelta.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä