Terveys |

Tutkimus: Monet suomalaiset myöntävät käyttäneensä rauhoittavia lääkkeitä joskus väärin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan noin 50 000 - 100 000 ihmisellä lääkkeiden väärinkäyttö on ollut toistuvampaa. Tutkimus perustuu 2000-luvulla tehtyihin väestökyselyihin.

Seitsemän prosenttia suomalaisista on käyttänyt lääkkeitä väärin joskus elämänsä aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tuore tutkimus.

Tutkimuksen mukaan seitsemän prosenttia suomalaisista kertoi joskus käyttäneensä unilääkkeitä, rauhoittavia lääkkeitä tai kipulääkkeitä ei-lääkinnälliseen tarkoitukseen. Lääkkeitä on voitu käyttää esimerkiksi ilman lääkärin määräystä tai tavallista isompina annoksina.

Noin 50 000 - 100 000 ihmistä on käyttänyt lääkkeitä väärin toistuvammin, kertoo THL:n tutkimus.

Lääkkeiden väärinkäyttö oli tutkimuksen mukaan yhteydessä muiden päihteiden käyttöön. Yleisimpänä syynä lääkkeiden käyttöön oli nukkumisen helpottaminen.

Tutkimus perustuu 2000-luvulla tehtyihin väestökyseilyihin, joissa 15-69-vuotiaat suomalaiset vastasivat päihteiden käyttöön liittyviin kysymyksiin.

Tuoreimmat aiheesta: Terveys

Pääuutiset

Kotimaa

Suurin osa lukioista vaatii tai suosittelee omaa kannettavaa – katso kuntasi lukion tilanne

Nuori mies käyttää tablettitietokonetta.

Suurin osa lukioista suosittelee tai jopa vaatii opiskelijoitaan hankkimaan oman kannettavan tietokoneen opintoja varten. Yle Uutiset kysyi asiaa lähes kolmelta sadalta lukiolta. Osassa lukioista kaikille opiskelijoille kustannetaan koneet omiksi, kun taas suurin osa lukiolaisista joutuu maksamaan sen omasta rahapussista. Osa ylioppilaskirjoituksista tehdään sähköisesti jo kahden vuoden päästä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä