Terveys |

Tutkimus: Monet suomalaiset myöntävät käyttäneensä rauhoittavia lääkkeitä joskus väärin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan noin 50 000 - 100 000 ihmisellä lääkkeiden väärinkäyttö on ollut toistuvampaa. Tutkimus perustuu 2000-luvulla tehtyihin väestökyselyihin.

Seitsemän prosenttia suomalaisista on käyttänyt lääkkeitä väärin joskus elämänsä aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tuore tutkimus.

Tutkimuksen mukaan seitsemän prosenttia suomalaisista kertoi joskus käyttäneensä unilääkkeitä, rauhoittavia lääkkeitä tai kipulääkkeitä ei-lääkinnälliseen tarkoitukseen. Lääkkeitä on voitu käyttää esimerkiksi ilman lääkärin määräystä tai tavallista isompina annoksina.

Noin 50 000 - 100 000 ihmistä on käyttänyt lääkkeitä väärin toistuvammin, kertoo THL:n tutkimus.

Lääkkeiden väärinkäyttö oli tutkimuksen mukaan yhteydessä muiden päihteiden käyttöön. Yleisimpänä syynä lääkkeiden käyttöön oli nukkumisen helpottaminen.

Tutkimus perustuu 2000-luvulla tehtyihin väestökyseilyihin, joissa 15-69-vuotiaat suomalaiset vastasivat päihteiden käyttöön liittyviin kysymyksiin.

Tuoreimmat aiheesta: Terveys

Pääuutiset

Ulkomaat

Helsingin Etyk 1975: Kommunismi kärsi tappion, Kekkosta jännitti kovasti

”Rautaesirippua oli tarkoitus raottaa, ei repäistä auki”, sanoo diplomaatti Jaakko Iloniemi Etykin huippukokouksesta. Mutta toisin kävi. Neuvostoliitto teki länsimaille myönnytyksiä, jotka myöhemmin kävivät sille kalliiksi. Presidentti Urho Kekkonen oli jämäkkä puheenjohtaja, mutta sisäpiirin mukaan hänen roolinsa oli vähäisempi kuin aikoinaan hehkutettiin. Ety-kokouksesta on tänä kesänä kulunut 40 vuotta.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä