Osallistu |

Tutkimusehdotukset jotka hävisivät Pekka Himaselle

Suora linja julkaisee Valtioneuvoston kanslian saamat vastaukset tiedusteluun, jossa kysyttiin eri tahojen kiinnostusta osallistua tulevaisuusselonteon tekemiseen. Lopulta selonteko tilattiin Pekka Himasen yritykseltä noin 700 000 euron hintaan ilman kilpailutusta.

Pekka Himanen
Pekka Himanen Kestävän kasvun ja hyvinvoinnin foorumin lehdistötilaisuudessa Helsingissä marraskuussa 2012. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Valtioneuvoston kanslia pyysi lokakuussa 2011 mm. eri tutkimuslaitoksilta, yliopistoilta ja konsulttifirmoilta kiinnostusta osallistua tulevaisuusselonteon laadintaan sekä arviota kustannuksista. Samalla pyydettiin eri tahojen vinkkejä siihen, miten selonteko pitäisi tehdä.

Valtioneuvoston kanslia sai 35 vastausta.

Voit ladata Valtioneuvoston kanslian lähettämän tietopyynnön tästä (pdf) ja kaikki siihen tulleet vastaukset tästä (zip). Osassa vastauksia on jätetty pois VNK:n näkemyksen mukaan salassapidettäviä kohtia (esim. Itä-Suomen yliopiston muita tutkimussuunnitelmia).

Voit myös ladata saadut vastaukset yksittäin pdf-tiedostomuodossa alta:

 1. Accenture Oy
 2. Demos Helsinki
 3. Eläketurvakeskus
 4. Envision
 5. ETLA
 6. Gaia Group Oy
 7. Helsingin yliopisto
 8. IIASA
 9. Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden laitos / Pajunen
 10. Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden laitos / Turtiainen
 11. Kela
 12. Kuluttajatutkimuskeskus
 13. Limor Oy
 14. NAG Partners Oy
 15. Palkansaajien tutkimuslaitos
 16. Pellervon taloustutkimus PTT
 17. PwC
 18. Pöyry Management Consulting Oy
 19. Ramboll
 20. Sitra
 21. Sofos Oy (Pekka Himasen yritys)
 22. Suomen Akatemia
 23. SYKE
 24. Symbioosi Partners Oy
 25. Taloustutkimus Oy
 26. Tampereen yliopisto, School of Management
 27. Tampereen yliopisto, yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö
 28. Tekes
 29. THL
 30. Turun yliopisto, Tulevaisuuden tutkimuskeskus
 31. Työterveyslaitos
 32. Vaasan yliopisto (1)
 33. Vaasan yliopisto, julkisjohtamisen oppiaine (2)
 34. VATT
 35. Åbo Akademi

Pekka Himasen tutkimus on herättänyt paljon keskustelua ensin Talouselämän uutisoitua viime kesänä tutkimuksen kovasta hinnasta. Uudestaan Himasen tutkimushanke nousi julkiseen kesksusteluun, kun Long Play kaiveli hankkeen ja Himasen taustoja syvemmälle.

Suora linja julkaisee nämä asiakirjat kaikkien saataville ja vapaasti käytettäväksi. Asiakirjat ovat lain mukaan julkisia, emmekä havainneet niissä mitään, mikä lain mukaan estäisi niiden julkaisemisen sellaisenaan.

Emme ole vielä itsekään tutustuneet niihin kuin pintapuolisesti. Mikäli havaitset jotain kertomisen arvoista, voit kertoa siitä tämän artikkelin kommenteissa. Huomaathan, että emme voi hyväksyä omalla nimellä julkaistuja kommetteja, koska emme pysty varmistamaan kirjoittajan henkilöllisyyttä.

Mikäli haluat antaa meille juttuvinkkejä asiaan liittyen, voit olla meihin yhteydessä sähköpostitse: jarno.liski@yle.fi ja suoralinja@yle.fi tai Twitterissä: @jliski sekä @suoralinja.

Yleistä keskustelua Twitterissä on käyty hashtagilla #himanen.

Kommentoi aihetta (84 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • sokrateen oppipoika

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tällaisia muistikuvia lukion filosofian oppikirjasta:

  Viisas, lat. Sofos. Sofistit (eng. sophists) olivat ennen Sokratesta vaikuttaneita filosofeja. Yleisesti ottaen he olivat opettajina muille sekä pyrkivät voittamaan väittelyitä, vaikka eivät välttämättä edes olisi olleet oikeassa; pyrkivät vain päihittämään vastustajansa. He myivät palvelujansa käytännössä parhaiten tarjoavalle. Se mikä heidän palveluksistaan teki arveluttavaa, oli heidän eettiset arvot. Sokrateen mukaan he pyrkivät osoittamaan olevansa oikeassa vaikka eivät välttämättä sitä olleet, sekä he opettivat ihmisiä rahasta olemaan hyviä väittelyissä.

  Muutama vuosi aikaa mutta jotenkin tuolla tavalla pääpiirteittäin kirjassa kerrottiin.

  • aloittelija

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Ei mikään turha kaveri tämä sokrateen oppipoika. Nätisti laitettu.

  • täältäkin tulee filosofi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Filosofian opiskelijana katson myös, että Himasen kirjoitelma ei ole filosofiaa eikä tiedettä, vaan nimenomaan sofismia, sisällötöntä sananpyörittelyä, jonka tarkoitus on osoittaa näennäistä viisautta, sekä vaikealukuisella ja vaikeasti seurattavalla, tyhjällä sanailulla ja mitäänsanomattomuudella asettua etäälle lukijasta, ja siten myös kritiikin tavoittamattomiin. Asiayhteyden huomioiden kirjoitelman tarkoitus on myös palvella rahaa, eli sofismin määritelmä täyttyy tämän työn kohdalla täydellisesti. Filosofian alkuajatus ja kantava voima on vastustaa tuollaista sofismia.

   Itse asiassa kirjoitelma ei ole sanallisestikaan näppärä, vaan erittäin kankea ja sekava. Se ei tempaa mukaansa, kuten taidokas retoriikka. Edes sofismin taidonnäytteenä se ei ole kovin onnistunut, ellei sitten arvioida pelkästään tekijänsä saamaa rahallista voittoa, joka tietysti on vertaansa vailla.

  • tavis

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mielestäni Himasen Sininen kirja on kansantajuisesti ja hyvin kirjoitettu, ja sisältää erittäin hyviä ehdotuksia. Terveyden vaaliminen sairauden hoidon sijasta on kannatettava tavoite, samoin työurien pidentäminen työhyvinvointia parantamalla - ei pakottamalla. Hienoja tavoitteita, joiden toivoisi siirtyvän käytännön toimenpiteiksi.

  • korpifilosofi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Himasen kirja on 700 000 € hintainen uusliberalismin mainoskampanja. Katainen kaveriltaan tilasi ja näin tiesi mitä johtopäätöksiä "tutkimusraportti" tulee sisältämään.

   Itse asiassa me tarvittaisiin tutkimus joka kriittisesti arvioisi uusliberalismia: löytyykö sille perusteluja vai ei, plussat ja miinukset, nousu kukoistus ja tuho. Mitä voimme virheistämme oppia.

  • opinnäytettäkö tässä haetaan?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   valitettavasti useista tutkimusehdotuksista on jätetty julkaisematta niin iso osa pois, että niistä saa vain tyypillisen markkinointidokumentin kuvan esimerkiksi Accenturen "tarjouksesta".

   Suurta kummastusta herättää minussa se, että Himasen selvitys kestää kolme vuotta - tosi pitkä! Tuossa ajassa on jo moni lähtökohta tulevaisuuden menestymiselle muuttunut!

   Ei tuollaisia aikatauluja tänä päivänä pidä hyväksyä - käsittämätöntä ymmärtämättömyyttä valtioneuvoston kanslialta.

   Sanon vielä tämän, pitkään liike-elämän johtopaikoilla olleena, että kovin koulumaiselta touhulta näyttää. Ei ihme, että poliitikkojen päätökset ovat useimmiten jälkijättöistä jälkiviisastelua eikä ennakoivaa.

  • huihaiälyohoi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Juuri näin jäljessä tulevat poliitikkomme, jotka ovat olevinaan kaikkien alojen asiantuntijoita.

  • Hyvä korpifilosofi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olen kanssasi täysin samaa mieltä tämän nk uusliberalismin erittelyn tarpeesta. Eiköhän me tässä nyt koko ns kehittyneessä maailmassa tarvota korvia myöten tämän tosi vapaan markkinatalouden kurimuksessa. Tässä nyt nähdään rahan vapaan tahdon toteutumisen tulokset. Säätelemätön mellastus rajallisilla markkinoilla ei voi tuottaa mitään muuta kuin kaaosta vai?

 • Wfalen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No enpä olisi kaivannut noilta muiltakaan mitään. Erityisesti "tehdään ne valtion projektit jotka joku muu tekisi yhtä hyvin 10x halvemmalla" accenturelta.

  • Kehittämistulokset näkyviin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kannattaisi laittaa verorahat kehittämisprojektien ja -hankkeiden todellisten ns. saavutettujen tulosten tutkimiseen ennemmin, kuin utopistisiin tulevaisuuden visioihin...

  • jms

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "10x halvemmalla" Eli paljonko maksaa silloin? V: Ei ainakaan se 10-osa Himasen projektista...

  • KATAISEN PIIKKIN

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   EI MUUTA KUIN LASKU KATAISEN MAKSETTAVAKSI OMASTA PUSSISTA !

 • Kari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi ei kukaan kysynyt Multa. Mä olisin tehnyt maksutta, koska tulevaisuudesta ei ole paljon kerrottavaa, näin verorahat olisi suunnattu Nuorten pahoinvoinnin estämiseen, mieluiten.

  • huihaiälyohoi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Nuorten pahoinvointi estyy kun säästävät energiajuomiin ja kaljaan käyttämänsä rahat terveellisempiin harrastuksiin. Kotikasvatus oikea sellainen auttaa myös pahoinvointiin.

  • Kari

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Mutta, se ei valitettavasti toimi käytännössä eli ogelma on kuiteski totta.

 • Boris

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voisivat tehdä saman Heidi Hautalan tapauksessa.

  Ainakin minua kiinnostaisi tietää, miksi remonttimies salaa henkilöllisyytensä ja kuka käski hänen lykätä Hautalasta ilmoittamista. Mutta mediaa nämä taustat eivät näköjään kiinnosta.

  Ja keitä kaikkia tsetseeni- ja oligarkiataustaisia Heidi Hautala on viime vuosina tiettävästi tavannut.

  Ja mitä kautta Hautala ja Nekrasov alkujaan tuntevat.

  • Jan

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Remonttimiehen, tai pääurakoitsijan kuten Hautala häntä kutsuu, nimi löytyy julkisesta ja julkaistusta oikeuden päätöksestä. Hän ei ole julkisuuden henkilö ja siksi nimi ei ole tärkeä tieto. Tuskin remonttimiestä kukaan on käskenyt tekemään mitään - joku on voinut kehottaa ja pyytää tekemään jotain.

  • @kummallista

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Niinpä! Kummallista että Hautala asiasta media vaikenee..ja tämä Himasjuttu askarruttaa hyvin paljon..ei luotettavaa

  • Intresseissä eroa?

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kolmenkympin työnantajakulut vs. 700.000 euroa. Tunnustettu synti, tarkka selonteko asiasta ja aito katumus vs. vaikeneminen ja synnintunnon puute.

  • n00b

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   ...Ai että media vaikenee "Hautala-asiasta"? Kumma kyllä minulle on tullut kovasti päinvastainen mielikuva viime viikkoina, eivät ip-lehtien etusivun lööpit vastaa ainakaan minun käsitystäni vaikenemisesta. Etenkin kun toisessa tapauksessa on kyse muutaman satasen kämmistä ja toisessa tapauksessa 700000 kämmistä.

  • vaihtoon

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kumpaakaan ei voi hyväksyä - on hirvittävän väärin kun asioita salassa pidetään ja isoista asioista päätetään. Aivan sama oli iso tai pienempi kämmi ei luottamusta kansalta heru.

 • Paha mieli tuli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kävin läpi joitakin noista listan dokumenteista ja tuli paha mieli. Nyt kun pystyy vertailemaan muiden vastauksia työhön valitun tekijän vastaukseen, ei voi olla hämmästelemättä sitä ohituskaistaa, jota pitkin työ on tekijälleen mennyt. Valintakriteerit olisi nyt hyvä saada täsmällisinä tietoon.

  Hämmentävää on myös Suomen Akatemian ja Sitran löytyminen listalta. Nämä tahothan näköjään kelpasivat rahoittajiksi hankkeeseen, jonka tekemisestä he itse olivat kiinnostuneet. Eikös tämä ole hieman kummallista?

  Ylelle kiitos vertailuaineiston nähtäväksi tuomisesta.

 • H.Matti K.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Venäjän keisarilla Nikolai II:lla oli professori Grigori Rasputin, Suomen tasavallan presidentin puolisolla Gerda Rydillä professori Aino Kassinen ja Suomen tasavallan pääministerillä Jyrki Kataisella professori Pekka Himanen.

 • Einari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suosittelen kaikille, etenkin Kataiselle käyttämään tulevissa selvityksissä puppulausegeneraattoria. ( http://puppulausegeneraattori.fi/ )

  Olen itse käyttänyt sitä työssäni selvityksiin mm. valtionvirastoihin ja Sitralle.

  Hyvin ne on aina kelvanneet, ohessa esimerkkilause mietittäväksi kaikille suurille filosofeille.. "Arkielämä on opettanut meille, että globalisoituva liiketalous ratkaisee ongelmia tutkittaessa asianosaisiin kohdistuvia ongelmia."

 • Tutkija-konsultti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On hieman harhaanjohtavaa pitää tuota varsinaisena kilpailuna. VNK:n tietopyynnössä käytännössä kysytään minkälainen projekti tästä pitäisi ylipäätään tehdä ja mikä voisi olla sille sopiva hintalappu. Siksi vastaukset ovat niin erimitallisia. Se että yksi niistä on valittu jo tuossa vaiheessa voittajaksi ei ole tietopyynnön mukaista toimintaa.

 • Näin sitä pitää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pisti positiivisessa mielessä silmään jutun luoma tunnelma. Kiitän Jarno Liskiä oppikirjamaisen hyvästä artikkelin kirjoittamisesta. Tekstissä kerrassaan erinomainen henki. Työteliäs, avoin ja vilpitön. "Tässä faktaa miten asioita on tapahtunut, tehkää itse johtopäätökset".

 • Ennalta sovittu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kun lukee Sofos Oy:n vastausta, niin siitähän jo näkee, että tekijä on valittu etukäteen. Homma on sen mukaan jo silloin laitettu liikkeelle ja siitä eteenpäin aikataulutettu loppuun saakka. Ilmeisesti muilta on vaan kerätty tietoa, jota Himanen voi omassa tutkimuksessaan käyttää sitten hyväksi. Näyttää kyllä Kataisen kannalta erittäin rumalta!

  • Ohto

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Näyttäisi siltä, että Sofos on myyty iskulauseella "kansainvälinen huippuryhmä". Sitä ei ole muilla (noin nopeasti katsoen).

 • kettunen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Iso Hatun Nosto toimittajille jotka ovat ihan oikeasti käärineet hihat ja alkaneet tonkimaan mitä sieltä kasan alta löytyy. Harvoin enää näkee kunnon taustoihin sukeltamista, ja se on ihmeellistä kun nykyisin se on helpompaa kuin koskaan aikaisemmin. Ihan mielettömän iso kiitos että tutkitte tätä asiaa ja toivottavasti jatkoa seuraa! Media on se jonka on paljastettava jos virkakoneisto köhii, koska se virkakoneisto on huono paljastamaan omaa tehottomuuttaan ja virheitään.

  • Lääketeollisuus

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Seuraavaksi lääketeollisuus ! Meille keksitään, tuotetaan ja myydään lääkkeitä, joita emme tarvitsisi ja sellaisia, joista olisi hyötyä 10 vuoden päästä kukaan ei kehitä. Jollain tavalla pitäisi noista pitkäaikaisista linjauksista valtion tasolla päättää, eikä jättää meidän henkeä matkkinavoimien riepoteltavaksi. Esim. kunnon budgetti jollekin instanssille, joka kehittää uutta lääkettä niille, joille ei kohta vanhat antibiootit tepsi. Säästää lastenlastemme henkiä tulevaisuudessa. Pian koko aasia tarvitsee noita pillereitä ja mielettömän suuret markkinat. Ne tulee myöhemmin. Tarvitsee kiikarit, jos tekee markkinointi laskennat.

 • tutkijaABC

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielenkiintoista, että esimerkiksi Helsingin yliopisto arvioi tutkimuksen kustannukseksi noin 23 000 euroa.

  • Isokallo

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kataisen ottaessa kuudennetta niskalenkkiä (Kyproksen vuoro), ei nämä kavereiden kanssa sovitut jutut saa mediassa tuulta siipien alle. Sitä paitsi näissä sopupeleissä käytetyt sadat-tuhannet eurot ovat mitättömän pieniin Suomen maksamiin mijardeihin, joten kiinnostus näihin nappikauppoihin entisestään vähenee.

   Suomen ongelma ei ole Katainen tai Kokoomus, vaan Stockmanin kanta-asiakaskorteilla varustetut naiset ja muut wanna-be porvarit, joilta puuttuu kapasiteetti käsitellä mutkikkaita asioita. Nämä itsensä paremmiksi luokittelevat vuodesta toiseen antavat äänensä Kataisille ja Stubeille, jotka sitten tätä hölmöläismeininkiä ylläpitävät.

   Itse olen meidän taloudessa tehty linjauksen, että jos äänestää Kataista tai muita Kokoomus-pellejä, saa sitten itse maksaa laskunsa - suosittelen.

  • virtanen

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Jyrki-boyn rahan jakamisessa ei ole mitään tolkkua. "Tekisin kaiken samoin uudestaan", oli Jyrkin vastaus. Tähän verrattuna Hautalan tekemiset ovat promille luokkaa.

  • ekonoomi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Suomen maksamiin mijardeihin", siis korjaus : Suomen antamiin miljarditakauksiin.

   Iso ero asioissa ainakin tässä vaiheessa. Mitä tulee tähän selvitykseen, Himasella kyllä ollut vahva tukijoukko, tälläinen tutkimus tärkeä, sisältö ratkaisee ei hinta, Sofos menee hyvin heti asiaan, itse olisin tilannut myös.

 • Aikataulu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  VN pyytää vastauksia tietopyyntöönsä 18.11. klo 16 mennessä. Voittaneen tahon vastaus määräaikaan mennessä oli tiedoston päiväyksen perusteella yksi sivu eli tiedoston/dokumentin ensimmäinen sivu, jossa todetaan täydennyksen tulevan 25.11. Saivatko kaikki muutkin organisaatiot täydentää vastauksiaan?

 • joopajoopajoo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Seuraava tietokilpailutyyppinen mielipidekysymys:

  Mikä mainituista on vähiten puolueellinen tai ajaa vähiten jotain agendaa?

  Ymmärrän kyllä jos ette ehdi vastata tämän vuoden aikana ...

 • Filosofi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos Jarmo Liskille ja Ylelle, että tutkivan journalismin kautta Suomessa on vielä mahdollisuus vaikuttaa. Lukekaapa Himasen "Sininen kirja", niin huomaatte miten ala-akateemisesti se on tehty. Yksi ko raportin lauseen esimerkki: Ikääntyminen on elämänvaihe, jossa saadaan vähemmän lapsia ja on enemmän vapaa-aikaa. Näin juuri itseään professoriksi kutsuva Himanen filosofoi. Päätelmä olisi hieman parempi, jos hän olisi maininnut myös, että ikääntyvät ihmiset käyvät useammin yöllä kusella kuin heitä nuoremmat. Kirja on täynnä samanlaisia itsestäänselvyyyksiä.

  On erittäin ikävä, että tulevaisuuden suuret tutkijat ja tutkimuslaitokset jäivät Kataselta ja muilta vastuunkantajilta "huomaamatta." Tämä tarkoittaa sitä, että tulevaisuuden selonteko on vielä tekemättä. Sitä tarvitaan, joten eiköhän rahaa liikene joillekin listassa mainituille tahoille. Himanen voi Kataisen kanssa nauttia jäännöseristä (jääneestä tutkimusrahasta) vaikkapa Helsingin yössä Espalandilla. Kuitenkin kunnioittaen..

 • eläkeläinenxy

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pääministeri Katainen ohitti kilpailulainsäädännön tilatessaan tutkimuksen Himaselta. Mielestäni tämä oli suurempi moka ja kansan vähättelyä kuin Heidi Hautalan muutaman satasen maksut työntekijälle.

  Kilpailuvirasto on ollut ihan hiljaa tästä kilpailuttamisen laiminlyönnistä. Pääministeri asemansa vuoksi nuijia maahan kilpailulainsäädännön vaatimukset.. Kilpailuvirasto puuttuu mitättömiin asioihin tai tekee palvelluksen jollekin taholle kuten tuoreessa Valion tuotteiden alihinnoittelusta.Suomalainen ostaja joutui maksumieheksi Valion maitotaloustuotteiden hinnan nostossa, jota Kilpailuvirasto vaati suurella sakolla!

  Miksi kilpailulainsäädäntö koske myös pääministeri Kataista?

 • anoeetos

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mukavasti näyttää talvet kuluvan Epsanjan ja Kalifornian lämmössä...mitä saisivatkaan aikaan Lapin lumilla hiihdellessä ? ;-)

 • aki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tutkimus annettiin nuorelle eikä perinteisesti vanhoille taistolaisille professoreille. Tästä nousi kohu ja näitä vanhoja professoreita nousi median avustamana esiin kuin sieniä sateella.

 • AlanDorgin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tyoskentelin aikoinaan Suomessa yhdessa konsulttiyrityksessa. Tallaisen casen lahestymistapa on se etta mietitaan mita tilaaja haluaa, sen jalkeen rakennetaan yksinkertainen runko joka johtaa 'oikeaan' lopputulokseen ja lopuksi rakennetaan rungon ymparille hemmetisti kaikkea huttua joka hukuttaa tarinan yksinkertaisuuden. Himanen myi hienosti talla kaavalla hyvantahtoiselle holmolle huttua 700.000 eurolla... siis onko Himanen vaarassa vai ostaja ?

  • eläkeläinenxy

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Olen seurannut konsulttifirmojen toimintaa kunnassa. Vanhat johdon tutut saavat konsulttisopimuksen, joka on sitten itsestään selvyyksiä täynä. Yksi konsultti johdon pyynnöstä ohjeisti minua kirjoittamaan artikkeleita lehtiin. Olin jo vuosia tenhyt 48 juttua/vuosi julkaistua asiatekstiä. Samoin toimin järjestöjen kanssa vilkkaasti, mutta lopetin liian yrittämisen, kun konsultti neuvoi ottamaan yhteyksiä eri järjestöihin. Kaupunginjohtajan tuttu konsultti siis lähinnä ärsytti ja halventi asiantuntijakaardin kuntakentässä.

   Toinen esimerkki konsulttitoiminnasta työhyvinvoinnin edistämisestä ärsytti henkilökunnan "mitä tahaanasa kirjoitettavilla lappusilla", joiden mukaan konsultti teki ryhmät, joilla ei ollut mitään tietoa mitä konsultti halusi tai tavoitteli. Kysyin suoraan kosultilta kuka palkkasi ja mitä varten. Kaupunginsihteeri oli palkannut tämän henkilön, joka ei kertonut henkilökunnalle edes mitä varten hän kasasi kaikki työntekijät yhteen lappujen kirjoittamiseen.Susi tuli!

  • AlanDorgin

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Lisaksi naiden 'tuttujen' konsulttien kanssa on tapana toimia niin etta projektit on aina jatkoa edelliselle projektille joten mitaan kilpailuttamista ei tarvita. Usein kuuntelijat tietaa enemman kuin puhujat. Tyoaikaa ja rahaa tuhlaantuu.

 • Jeps

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Selasin erittäin pikaisesti muutamia sivuja läpi parista dokumentista hintoja etsiessäni. Sitra sanoo, että VNK:n mukaan hanke kustantaisi 300 000 - 400 000 euroa. Himasen tutkimus tuplasti! Ja oliko se tuplasti parempi?

 • Karma

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Kallista ei saa halvalla" on uusi keksimäni kansanviisaus, hei olen siis filosofi.

  Jos Sofoksen hakemusteksti on Himasen laatima / hyväksymä niin haluaisin passittaa hänet ja avustavan porukan kirjallisenilmaisutaidon- ja kielioppikurssille. Tuollaisia ympäripyöreitä mutta vaikeaselkoisia lauseita siis kutsutaan filosofiaksi? Odotukseni tämän projektin lopputuotoksen selkokielisyydestä ja ennen kaikkea "raportin" arvosta ovat hyvin pienet.

  Himanen on muuten mahtava mies kun hänen kirjoituksia on julkaistu Amerikan ja Aasian kielilläkin ("Professori Pekka Himanen on kansainvälisesti tunnetuimpia informaatioajan tutkijoita, jonka aihetta käsitteleviä kirjoja on käännetty yli 20 kielelle Amerikasta Aasiaan").

  Verrattuna muutamaan toiseen avaamaani hakemukseen silmiinpistävää oli erot budjeteissa sekä projektin aikajanassa. Toinen keksimäni motto on "koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa turhan työn tekoa". Olenkohan jo ministeriainesta?

 • Markku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Himanen on osannut laittaa paperiinsa poliitikkoja miellyttäviä asioita, esim. "huippufoorumi" ja muutakin näkyvää tiedotusta, jossa Kataiselle saattaa avautua mahdollisuus paistatella päivää julkisuudessa.

  Himanen myös käyttää paljon termejä ja lauseita, joista poliitikot eivät ymmärrä yhtään mitään, niinpä Katainenkin arvelee Himasen olevan poikkeuksellisen älykäs!

 • Dr. Referee

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aamukahvia juodessani (vastuu siirtyy kuulijalle) katsoin nopeasti läpi yliopistojen ja Suomen Akatemian tekemät ehdotukset:

  Himasen ehdotus, jonka luin kokonaan aiemmin, erottui näistä jopa edukseen. Longplayn artikkelissa kritisoitiin lähdeviitteiden ja tutkimuskysymysten puuttumista (mikä on vakava puute tutkimussuunnitelmassa), mutta Sofos maalailee jopa enemmän varsinaista hanketta kuin useimmat katsomani muut dokumentit. Kansainvälistä ulottuvuutta ei myöskään nostettu muissa lukemissani hakemuksissa selvästi esille.

  Hakemusten kirjoitustyyli liittyy varmasti tietopyynnön luonteeseen, joka ei kannustanut kirjoittamaan varsinaista tutkimussuunnitelmaa.

  Tutkimussuunnitelmana Sofoksen tekele oli erittäin huono, mutta se erottui edukseen muista katsomistani, jotka tyytyivät vain vastaamaan VNK:n esittämiin kysymyksiin. (Poikkeuksena Tutu.)

 • pilkkokaa tutkimus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kun on näin leväperäisestä filosofoinnista kysymys, olisi ollut parempi pilkkoja miljoona euroa vaikka kolmeen osaa ja antaa sama tehtävä useammalle taholle. Näistä sitten on mukava katsoa erilasia teorioita tulevaisuudesta ja väitellä mikä vastaa eniten totuutta. Kansan pitää olla itse mukana päättämässä mihin meidän identiteetti ollaan viemässä, jos haluaa, että tunnemme olevamme osa tätä suomi maillia. Nyt viedään kuin härkää sarvista.

 • Himassa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Himanen ei kauheen tarkasti esittele mitä hän aikoo tutkia.

 • Himassa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Väärä tieto luin vaan ensimmäisen sivun.

 • himassa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaksi asiaa pitää selvittää.Minkälaista tutkimusta ja mikä hinta.Näillä pääse aika pitkälle.

 • H.T

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä tässä vahvasti vaikuttaa siltä,että Himaselle tutkimuksen tekeminen haluttiin ohjata.Taisi olla Jyrki Kataisen sana ja mielipide painaa asiassa.

 • Julkisten hankintojen parissa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Työskentelen julkisten hankintojen parissa ja puhtaasti juridisessa mielessä tästä ei saa sellaista prosessivirhettä, jossa voisi osoittaa pääministerin rikkoneen voimassa olevaa lainsäädäntöä. Mutta onhan se samalla fakta, että tässä on toimittu vastoin hankintalainsäädännön ja myös normaalin tutkimusrahoituksen periaatteiden vastaisesti. Tutkimushaut perustuu kilpailuun, hankintalaki perustuu kilpailuun. Tässä on törkeällä tavalla etukäteen sovittu työ ja sivuutettu huomattava määrä kiinnostuneita ammattitaitoisia tutkijoita, joille on teetetty turhaa työtä vastailla kyselyyn, jonka jo julkaisuhetkellä on tiedetty olevan huuhaakysely. Vain terve kilpailu ja prosessien läpinäkyvyys takaa parhaat tekijät ja parhaan tuloksen.

  • Lilli

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Tässä on törkeällä tavalla etukäteen sovittu työ ja sivuutettu huomattava määrä kiinnostuneita ammattitaitoisia tutkijoita, joille on teetetty turhaa työtä vastailla kyselyyn, jonka jo julkaisuhetkellä on tiedetty olevan huuhaakysely."

   Siinäpä se. Se mikä pistää vihaksi. Melkein yhtä paljon kuin tämä:

   http://yle.fi/uutiset/tutkimuksen_poliittinen_ohjaus_kiristyy/6513384

 • demokratiassa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  pitäisi saada äänestää siitä, kuka suunnittelee meidän tulevaisuuden identiteetin ja mikä sen hinta on. Mieluiten pohtisin sitä myös itse.

 • korpifilosofi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä se hyvinvointivaltio1.0 oli juuri se, missä ennalta ehkäistiin. Tätä 1.0:aa alettiin pilaamaan 1990-luvun laman jälkeen, sieltä lamasta ei koskaan noustu, 20 vuotta on yhteiskunnassa ollut lamavaihde päällä. Himasen raportissa sivulla 37 arvioidaan tätä 1990-luvun laman aiheuttamaa pysyvästi vammaista hyvinvointivaltiota, tahallaan jätettiin lamavaihde päälle, uusliberalismi oli juuri voittanut Kylmän sodan.

  Sivulla 40 on valtio ja yhteiskunta -termien kanssa pelleilyä. Ihan sama onko se termi hyvinvointivaltio vai ei. Ei kukaan ole niin tyhmä että luulee että hyvinvointivaltiossa vain valtio voi hyvin, no uusliberalisti on niin tyhmä että juuttuu nimeen.

  "Tässä kohtaa on hyvä olla käsitteellisesti erittäin tarkka:" Ihan turhaa löpinää.

  Kyllä noissa kohdissa paistaa läpi että minkälaisten silmälasien läpi on hyvinvointivaltiota tarkasteltu. Rikkinäistä hyvinvointivaltiota on pidetty 1.0:na

 • korpifilosofi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Koko 1990-luvun lama taitaa olla unohdettu Sinisessä kirjassa. Ei tainneet ulkomaalaiset jäsenet tietää koko lamasta.

  Sivulla 33 Hyvinvointivaltion 1.0 historiallinen kehitys-kappaleessa ohitetaan 1990-luvun lama täysin. Ihan varmasti olisi pitänyt mainita, se tuhosi hyvinvointivaltiota reippaasti, sitten Himanen&co haukkuvat tätä 1990-luvun laman tuhoamaa hyvinvointivaltiota.

 • gilgames

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Arvaustiedettä parhaasta päästä. Kristallipallo tietää paremmin ja mutu-tuntumallakin pääsee jo pitkälle. Väärit arvatut voi selitellä myöhemmin, kun sitä ja tätä ei osattu ennakoida. Sinisiä ja punaisia kirjoja on väsätty aina.

 • Huru-ukko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Luin itse Himasen "Sinisen kirjan" ja olen sitä mieltä että se oli todella opettavainen tarina siitä kuinka puppua generoidaan. Siinä oli uhrattu noin 150 sivua seuraavan lauseen sanomiseen:

  "Jos olisi joku kestävä energian lähde, joka mahdollistaisi kestävän talouden ja kestävän hyvinvoinnin, meillä kaikilla olisi kestävästi tosi hyvä olla."

  Valitettavasti mitään kestävää energianlähdettä ei ole eikä tule vaikka kuinka toivottaisiin ja tutkittaisiin. Ja vaikka tulisikin, jossain vaiheessa loppuisi tila, koska ihmispopulaatio turpoaa kuin pullataikina niin kauan kuin se on mitenkään mahdollista.

  Hyvinvointi ei myöskään ole koskaan kestävää, joten siitä pitää osata nauttia niin kauan kuin se kestää.

  • Lilli

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   "Valitettavasti mitään kestävää energianlähdettä ei ole eikä tule vaikka kuinka toivottaisiin ja tutkittaisiin."

   Onhan meillä: Jumala.

   That of God in every man.

   Pistäkää töpselinne seinään!

  • Nevariori

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Aurinko on vissiinkin aika kestävä? Jos sen jäljellä olevan eliniän suhteuttaa esimerkiksi ihmisikään. Ellen väärin muista, muutama prosentti maapalloon kohdistuvasta säteilystä riittäisi kattamaan koko ihmiskunnan energiantarpeen.

  • Raindog

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Kiitos, Huru-ukko. Kaikki totuudet ovat yksinkertaisia. Yksinkertainen totuus on, että halvan öljyn aika on ohi. Siksi talouskriisi jatkuu jatkumistaan.

 • Valtakunnanoikeuteen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tapaus Katainen, olisi jo aikoja sitten, pitänyt siirtää rikostutkintaan. Tuollaisia asioita kuuluisi käsitellä Valtakunnanoikeudessa, eikä mediaviihteenä. Kyse on vieraille valloille työskentelevästä henkilöstä, joka tekee tulosta veropakolaiseliitille, valtion eli kansan kustannuksella. Onko niiden salaisten Bilderberg-kokousten palkkioita tutkittu ? Onko Suomessa niin hampaaton ja kynnetön, isojen talousrikosten tutkinta, että sen puolueellisuus estää oikeuden toteutumisen ? Ovathan ne yhteydessä Euroopan laajimpiin ympäristökatastrofeihin, kuten Talvivaara, joten kiirettä pitäisi tutkijoilla jo olla ja noin iso asiantuntijajoukko vastapuolena, voisi itsekin nostella niitä syytteitä.

 • yksinkertaista

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kun olisi toimittu normaalisti yleisten ostosääntöjen mukaan,ei olisi tullut mitään ongelmaa. Tarvekartoitus, tarjouspyyntö, tarjous, päätös siitä, mikä vastaa parhaiten asetettua tavoitetta, ostopäätös ja sitten vain laskun maksu maksuehtojen mukaan. Miksi Suomen niin sanotut huiput ei tajua yksinkertaisia periaatteita. Jos ei noudata sääntöjä, ei ole tarvetta myöskään vastuuvapauden myöntämiselle.

 • hetkonen...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ...muistelen, että alussa kun tämä vyyhti alkoi paljastua, joku (en muista kuka) väitti pokkana mediassa, ettei Valtioneuvoston kanslian Hilmaan laittamaan pyyntöön vastannut kukaan muu kuin Pekka Himasen yritys, joten ei ollut mitään kilpailutettavaa... Nyt ne muut on sitten löytynyt pöytälaatikosta ilmeisesti.

 • Korruptio-Suomiko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tässä asiassa ei ole mitään tolkkua enää. Himasen tuotosta ei kilpailutettu ollenkaan. Kilpailuttamisen puutetta juuri tutkitaan oikeuskanslerin toimesta. Toinen tutkittava seikka on itse tuotoksen sisältö ja sen tarpeellisuus muiden kuin valtioneuvoston (Katainen) käyttöön. Jos kilpailutus tehtiin, missä päätös kilpailun voittajan valinnasta on?

  Pitääkö media nyt huolen siitä, että saamme todellisen selvityksen siitä miksi ja mitä varten Himaselle maksettiin 700 000€ valtion kassasta? Himasen tuottama Sininen Kirja on huijaus, jossa tietoisesti tai tyhmyyttä (valtioneuvosto, Katainen) on maksettu ei-mistään.

 • Kansalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kataiselle on valta mennyt päähän. Hän on ajamassa vain omaa ja kaveriensa etua sekä Suomea liittovaltioon. Mitkään säännöt ja lait ei tunnu häntä koskevan.Puhuu kuin papukaija ja uskoo itse höpinänsä. Jos hän saa jatkaa niin Suomi niminen valtio on kohta historiaa.

 • ple

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  kansalle voi syöttää mitä xxx tahansa ja katainenhan sen tietää. Siksi on hyvä, että joku sen tekee.

 • Pieni huomio

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sofoksen hakemuksessa oli hyvää vain nuo yhteistyökumppanit. Täytyy vain toivoa, että siltä saralta saadaan vielä jotain vastinetta veronmaksajien rahoille.

  Olennaisestihan sofoksen hakemuksessa vain sanotaan, että analysoidaan ja vertaillaan kestävän kasvun malleja käyttäen apuna eri tapauksia (cases)(, jotka eivät muuten ole esimerkkejä kestävistä talouksista).

  Erityisen kiintoisaa oli kuitenkin hakemuksen loppupuolella oleva virke: "Koko 7 hengen lennot eri puolilta maailmaa BUSINESS-luokassa plus hotelit plus kokoontumiskulut tekevät jo yhteensä 50.000 euroa per vuosittainen kokoontuminen". Siinä on aika kalliista tapaamisesta kyse.

 • Axel

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tulevaisuusselonteoista pitäisi tehdä pysyvä osa hallitusohjelmia, mutta niin, että päämääränä on laatia selonteko seuraavan hallituksen käyttöön - siis tukemaan hallitusohjelmaa 4 vuoden päähän. Ja joku roti tuohon instituutioiden häpäisemiseen tulisi saada myös. Ensin hehkutetaan maailman parasta koulutusta, tutkimusta ja kehitystä ja tarvittaessa "todella kovaa kamaa" palkataan kansainvälisen tason huippuryhmä ohi kaikkien kehuttujen laitosten.

  Näinhän minäkin teen: heti maasta pois muutettuani alan vuolaasti kehua Suomea.

 • Raindog

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomessa näyttää olevan aika monta tyhjänpäiväistä visiopuppua suoltavaa "asiantuntijaa". Mistä niille kaikille riittää rahaa?

 • hjk

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Todella typerä teko Kataiselta,luulee että saa tehä mitä haluaa ja niinhän se saakin koska eduskunta täynnä saman laisia sutkeja, veron kiertäjiä,oman edun tavoittlioita,Asiat painetaan Villasella.

 • Valtakunnanoikeuteen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Korruptiossa rypevät äärioikeistolaispoliitikot, jokaikinen suoraan Valtakunnanoikeuteen lakia lukemaan.

 • Kumitonttu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sitran omassa vastauksessa 18.11 he paljastavat suunnittelevansa ALUSTAVASTI projektin toteuttamista yhdessä Tekesin ja Suomen Akatemian kanssa YHTEENSÄ 300-400.000 kustannuksella. Himanen puolestaan jo tuossa vaiheessa 18.11 tietää voivansa toteuttaa projektin yhdessä kaikkien kolmen tahon kanssa.

 • Kohtuullinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En viitsi kaikkea lukea. Asia on niin härski, ettei kiinnosta.

  Osaisi moni tehdä riittävän hyvän: positiivisuutta, arvoja ja luovuutta, ripaus muuta myönteistä, siitä se selonteko tulisi. - Varmaan olisi tallessa joku entinen työ, jota voisi soveltaa ja mukailla, jolloin aikaa ei menisi paljoakaan sen kasaamiseen. - Hintaa muutama satanen plus tarveaineet.

  Miten tällaista voi tapahtua. Ei pitäisi maksaa laskua lainkaan.

 • Kokoomus maksattaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kataisen vahva ohjaus tässä asiassa viittaa siihen, että kokoomuspuolue on teettänyt Himasella töitä ja maksattaa nyt valtion varoista Himasen laskun.

 • Tuuli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikö noita terveyteen ja työssäpysymiseen ole antaneet muutkin kommenteja.Turhan kallis tulevaisuuden suunnittelu.Kansan verorahoistako on annettu,vai Kataisen omasta pussista.

 • 200 vastan yksi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Siis eduskunnan 200 aivoa ei vastaa yhtä filosofia. Onko niin että eduskunnassa istuu väärät aivot kun asiat menee pieleen. Kaikki vaihtoon ja filosofit sisään. Onneksi edes yksi ajattelee !

  • Onneksi

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Meille taviksille on kuitenkin hyvä, että on 199 meidän valitsemaamme edustajaa, jotka ajattelevat meidän tavisten puolesta ja parhaaksi maamme asioita joka päivä tässä ja nyt. Ja siis vain yksi himanen, joka höpertää mukamas tulevaisuuden tietämisessä? Häntä uskokoon ken tahtoo, perässähiihtäjiä löytyy tuollaisille aina, "vääriä kuninkaita" on ollut iät ajat.

   Himasen tulevaisuuskin vaihtuu meneisyyteen, eikä kukaan kysy, oliko hän oikeassa. So what?

 • jooseppi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tässä varmaankin hyväveliverkosto toimi, että tilataan häneltä tämä raportti, maksoi mitä maksoi.

  Eikä sillä väliä onko se tomiva tai ei.

  Kyllä hallitus asettaa näitä asiantuntija komiteoita tuhka tiheään, eikä välttämättä ota niitä käytäntöön.

  Kyllä veronmaksajien raha on halpaa.

 • Kvalifi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pekka Himanen on hieno mies. Se ei kuitenkaan selitä sitä miksi tutkimus tilattiin häneltä.

  Nämä valtion kilpailutukset eivät ole aina paras ratkaisu kun halutaan laatua. Jos ollaan tilaamassa konkreettisesti saman merkkistä tuotetta eri myyjiltä on kilpailutus ainoa hyväksyttävä malli. Myös samankaltaisten tuotteiden kohdalla (esim. toimistokalusteet) voi kilpailutuksenkin vielä ymmärtää kunhan oleellisimmat ominaisuudet valituistakin löytyvät.

  Mutta tutkimus ei ole standardituote. Varsinkaan tämän laatuisessa tuotteessa pitää voida valita vakuuttavin. Sitä paitsi tuo 700t hinta ei ole suhteutettuna työhön mikään hävytön määrä. Millä rahalla nuo muut firmat olisi sen tehneet? Ja mikä olisi ollut lopputulos?

  Entä miten valtion laitokset voisivat edes hintaa perustella? Kuukausipalkkaiset virkamiehetkö jollain muodollisella koulutuksella tutkimuksen kyhäisivät? En väitä huonoksikaan, mutta Himasen revohkaan verrattuna he ovat vain virkamiehiä.

 • Halpa ei ole hyvää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä asia on niin tämän typerän kilpailutus homman kanssa niin että miksi halvin olisi paras? Kyllä asioissa ja abstrakteissa asioissa, taiteessa, filosofiassa tai luovilla aloilla ei voi maksaa vain halvinta, siihen kuuluu niin paljon muutakin. On eriasia tilata lautaa ruuveja, perunoita tai bensaa kunnalle tai valtiolle, ne ovat kaikki samanlaisia. Taide, mielipide, filosofia ja luovat aloista suurinosa ovat henkilövetoisia tai yrityksen erikoisosaamisen asiantuntijoita. Heiltä tilataan sitä mistä he ovat tunnettuja, osaavat tai ovat erikoistuneita. Ei aivotyötä ja luovuutta voi kilpailuttaa. Sitä paitsi oli se homma miten tahansa niin yritys tinkii halvasta tarjouksesta aina jollain tavalla; märät villat laitetaan seinään kun urakka kusee tai perunat tilataan romaniasta vaikka naapuripellolla kasvaa puhdasta kotimaista.

Tuoreimmat aiheesta: Osallistu

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä