Luonto |

Tutkimusmatkailijat seilaavat jättimäisen roskapyörteen ytimeen

Tutkijoista ja ympäristönsuojelijoista koostuvan ryhmän on määrä purjehtia kesän aikana edestakaisin Tyynenmeren halki 50 päivässä. Matkan tarkoituksena on tutkia jättimäistä jätelauttaa, jota kutsutaan myös kahdeksanneksi mantereeksi.

Kartta
Roskapyörteen sijainti Kuva: YLE Uutiset Grafiikka; Lähde: Google Maps

Projekti Kaisei -niminen tutkimusmatka lähtee liikkeelle Yhdysvaltain San Franciscosta. Matkaa johtaa Kaisei-niminen tutkimusalus. Lisäksi matkaan lähtee kalastustroolari, jonka on määrä selvittää, kuinka jätettä voidaan kerätä vahingoittamatta eläimistöä. Ryhmä tutkii myös mahdollisuutta kierrättää jätteestä polttoainetta.

Tutkimusmatkan johtajan, luonnonsuojelija Doug Woodringin mukaan merimatkaa pyörteeseen voi verrata avaruusmatkaan, sillä jätelautasta tiedetään vielä hyvin vähän.

Miljoonien tonnien jätepuuro

Jätelautta on muodostunut 60 vuoden aikana Aasian ja Yhdysvaltain tuottamista jätteistä. Merivirran muodostama jätepyörre koostuu miljoonista tonneista muoviroskaa ja se sijaitsee Havaijin ja Yhdysvaltain rannikon välillä.

Puuromainen, hitaasti kiertyvä jätelautta kelluu aivan veden pinnan tuntumassa. Auringon lämmön vaikutuksesta muovinkappaleet ovat hajonneet pieniksi hiutaleiksi. Jätepuuro vaikuttaa erittäin haitallisesti merieläimistöön, sillä linnut, kalat ja muut eläimet luulevat muovihippusia planktoniksi.

- Kalojen syömät pienet muovinpalaset ovat kuin pieniä myrkkypommeja, tutkimusmatkan johtaja Woodring kuvaili uutistoimisto AFP:lle.

Lautan arvioidaan olevan kooltaan jopa kaksi kertaa Suomen kokoinen, eli yli 600 000 neliökilometriä. YK:n ympäristöohjelman mukaan Maapallon vesistöissä on viisi suurta jätepyörrettä, joista Tyynenmeren pyörre on suurin ja haitallisin.

Vaikka keino jätteen keräämiseksi keksittäisiin, pyörteen sijainti kansainvälisillä vesillä vaikeuttaa ongelman ratkaisemista. Woodringin mukaan minkään maan hallitus ei ole suoranaisesti vastuussa jätepyörteestä.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Luonto

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä