Lahti |

Työministeri Ihalainen: Nuorten ongelmat ovat elämänhallinnassa

Ministeri Lauri Ihalainen (sd.) myöntää, että on suuri riski, että opintojen keskeyttäjät tippuvat mustaan aukkoon. Syyllistäminen ei auta nuoria ja yritystenkin tulisi tuntea vastuunsa, pohtii ministeri.

Työministeri Lauri Ihalainen saapumassa hallituksen iltakouluun eduskunnassa.
Lauri Ihalainen Kuva: Yle

Lahdessa opintonsa kesken lopettavia nuoria on useita satoja. Työministeri Lauri Ihalainen myöntää, että on suuri riski, että nämä nuoret ovat niitä nuoria, jotka tippuvat mustaan aukkoon.

- Jos tilanne pitkittyy, niin oma elämäntilanne mutkistuu. Meillä on paljon nuoria, joiden alku ei ole koulutuksessa vaan elämänhallinnan taitojen opettelussa. Nyt pitäisi tukea heitä -  ja syyllistää hieman vähemmän, vaikka nuoren pitääkin ottaa itse vastuuta.

Lahdessa nuorisotyöttömyys jatkaa kasvuaan. Työmnisteri Ihalainen korostaa, että yhteiskuntatakuu tarvitsee toimiakseen tiivistä yhteistyötä kaupunkien, kuntien, eri toimijoiden ja kolmannen sektorin välillä.

- Täällä panostusta joudutaan tekemään mittavammin kuin muualla ja tähän pitää tarttua suurella tarmolla. Työnantajiin haluan vedota: meillä tulee joka vuosi 

Työnantajiin haluan vedota: meillä tulee joka vuosi työelämään 20 000 nuorta enemmän kuin toisesta päästä lähtee eläkkeelle.

työelämään 20 000 nuorta enemmän kuin toisesta päästä lähtee eläkkeelle. Työnantajien pitäisi nähdä tämä myös omien etujensa kannalta.

Lahti valtakunnan vaikempia alueita

Lahdessa haasteita on kaksi: sekä pitkittyvä työttömyys että nuorisotyöttömyys ovat keskiarvoa korkeammalla. Lahden seudulla haaste on valtakunnallisesti suurempi ja työtä täytyy Ihalaisen mukaan tehdä hartiavoimin.

- Lahden seudullakin kannattaa tarttua tilaisuuteen ja järjestää toisen asteen koulutuspaikkoja nuorille aikuisille, nyt kun sitä tuetaan valtiovallan puolesta rahallisesti.

 

Tuoreimmat aiheesta: Lahti

Pääuutiset

Kotimaa

Kaikki uhrit nuorehkoja, joukossa kaksi naista

Lippu puolitangossa Jämijärven kentällä.

Tapahtumat hetki hetkeltä

9.40

Onnettomuudesta selvisi hengissä kolme ihmistä. Heistä yksi on turmakoneen lentäjä. Heidän vammansa ovat lieviä, mutta he ovat edelleen tarkkailtavana Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

9.38

Onnettomuudessa sai surmansa kahdeksan nuorehkoa ihmistä. Heistä kaksi oli naisia. Uhrit olivat kotoisin useilta eri paikkakunnilta. Poliisi on jo toimittanut suruviestit uhrien omaisille.

9.05

Toimittajamme kuvaa koneesta mahdollisesti irronneiden osien etsimistä hyvin vaikeaksi, vaikka maasto alueella on helppokulkuista. Se on kuin etsisi neulaa heinäsuovasta, Ville Kolari kuvailee 12-metristä mäntymetsää, jonne kone putosi.

Lue lisää

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä