Kotimaa |

Työryhmä: Tutkimuslaitoskenttä täysin uusiksi

Valtion tutkimuslaitokset ja tutkimusrahoitus pitää uusia kokonaan vuodesta 2014 alkaen. Yhdistämisten piirissä on pitkälle yli kymmenen tutkimuslaitosta.

Tutkimus- ja innovaationeuvoston asettama asiantuntijaryhmä esittää useiden tutkimuslaitosten yhdistämistä toiminnallisesti ja rakenteellisesti. Osa laitoksista pitäisi ehdotuksen pohjalta yhdistää Helsingin yliopistoon.

Asiantuntijaryhmän tavoitteena on vahvistaa tutkimuksen tieteidenvälisyyttä ja monitieteellisyyttä.

Työryhmä haluaa yhdistää muun muassa Ilmatieteen laitoksen ja Suomen Ympäristökeskuksen.

Maa- ja elintarviketalouteen liittyvät laitoksen taas koottaisiin Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus- ja kehittämiskeskukseksi. Siihen kuuluisivat Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, Metsäntutkimuslaitos ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.

Lisäksi Kuluttajatutkimuskeskus ja Oikeuspoliittinen tutkimuskeskus yhdistettäisiin Helsingin yliopistoon.

Mullistuksen ulkopuolelle jäisivät Elintarviketurvallisuusvirasto, Kotimaisten kielten keskus, Säteilyturvakeskus ja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus.

Myös rahoitus uusiksi

Laitosmyllerryksen lisäksi kolmen asiantuntijan ryhmä haluaa muuttaa myös tutkimusrahoituksen.

Nykyisen tieteellisen tutkimuksen ja innovaatioiden rinnalle pitäisi perustaa strategisen tutkimuksen rahoitusväline.

Uuden kokonaisuuden avulla pitäisi rahoittaa yhteiskunnan merkittäviin haasteisiin ja ongelmiin liittyvää ongelmakeskeistä tutkimusta. Sen ohjauksesta vastaisi Suomen Akatemiaan perustettava strategisen tutkimuksen neuvosto.

Strategisen tutkimusrahoituksen määrän pitäisi olla vuonna 2016 noin 200 miljoonaa euroa.

Asiantuntijaryhmään kuuluivat valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteeri Timo Lankinen ja toimitusjohtaja Christine Hagström-Näsi ja professori Sixten Korkman.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä