Kotimaa |

Työsuojeluun on otettu tavallista enemmän yhteyttä

Työsuojeluviranomaisille on viime aikoina tullut tavallista enemmän kyselyjä työpaikkojen ristiriita-tilanteista. Muun muassa Auto- ja kuljetusalan ammattiliiton AKT:n mahdollisen kiusaamistapauksen uskotaan rohkaisseen ihmisiä yhteydenottoihin. Viranomaiset muistuttavat, että kiusaamiset tulee käsitellä lähtökohtaisesti työpaikalla.

Kuva lehdestä, jossa lukee: "Epäasiallinen kohtelu".
Kuva: YLE

Työsuojeluviranomaisten puhelin on pirissyt tavallista enemmän viime aikoina ympäri Suomen. Esimerkiksi Etelä-Suomen työsuojelussa yhteydenottoja on ollut noin neljännes tavallista enemmän.

- Sellaiset yhteydenotot ovat lisääntyneet, joissa on koettu vääryyttä työpaikalla, mutta asioita ei ole ratkaistu oikealla tavalla - eli sillä tavalla kuin meidän valvomien lakien mukaan pitäisi tehdä, kertoo Etelä-Suomen työsuojelualueen tarkastaja Ari Toivoniemi.

Uutta on se, että työntekijät ovat kyselleet myös jo vanhentuneista asioista, jotka ovat jääneet vaivaamaan.

- On ollut jonkinlainen ristiriitatilanne, ja työntekijät ovat jääneet epätietoisuuteen, että olisiko sittenkin ollut jotain tehtävissä. He haluavat nyt vastausta avoimeen ajatukseensa, sanoo Itä-Suomen alueen työsuojelun ylitarkastaja Eini Hyttinen.

Kyselypiikin taustalla uskotaan olevan julkisuudessa viime aikoina käsitellyt työpaikkojen kiusaamistapausepäilyt kuten AKT. Moni asiakas on suoraan sanonut, että työnantajat ottaisivat tapauksista oppia.

- Joku asiakas on suoraan sanonut, että tapaus saisi työpaikat heräämään. Eivät heikon työmotivaation omaavat työntekijät voi olla tuottoisia. Mikäli ristiriitatilanteita ei selvitetä ajoissa tai annetaan niiden jatkua pitkään, siitä seuraa sairauspoissaoloja tai muita laiminlyöntejä, Hyttinen sanoo.

Tiedossa ei ole, kuinka moni työsuojelusta apua hakenut aikoo viedä asiaansa eteenpäin. Viranomaiset toivovat, että esimiehet ja työterveyshuolto tähdentävät tehtäväänsä työpaikkojen ristiriitatilanteissa.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä