Talous |

Työttömien ulkomaanmatkailu vapaammaksi

Työttömät saavat ensi keväästä lähtien matkustaa nykyistä vapaammin ulkomaille. Hallitus esittää, että laista kumottaisiin säännös, jonka mukaan työttömällä ei ole lähtökohtaisesti oikeutta työttömyysetuuteen ulkomaanmatkan ajalta.

Muutosta perustellaan sillä, että työnhakijan olinpaikalla ei ole entisenlaista merkitystä, koska yhteyttä voidaan pitää puhelimitse tai sähköisen palvelun kautta. Työ- ja elinkeinotoimiston seurantaa halutaan kohdistaa työllistymissuunnitelman toteuttamiseen eikä työnhakijan oleskelupaikkaan.

Hallitus esittää muutoksia myös työttömyysturvan seuraamusjärjestelmään. Työtön menettäisi etuutensa, jos hän kieltäytyy sellaisesta palvelusta, joka on mainittu hänen työllistymissuunnitelmassaan. Muusta palvelusta kieltäytyminen ei johtaisi etuuden menettämiseen.

Lakiesitys menee seuraavaksi eduskunnan käsiteltäväksi.

Kommentoi aihetta (30 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • veronmaksaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No hyvin menee työttömällä kun voi matkustella "miten huvittaa koska on vapaa"! Eipä ihme, että tässä saa maksaa palkkatuloveroa ja kustantaa näin työttömien lomat ulkomailla. Olisiko aika tarkastella sosiaalietuisuuksien maksuperusteita tässäkin massa.

 • aatu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hienoa nyt ne on huomannu että kännykät on keksitty,

  vieläkö sieltä työkkäristä saisi edes joskus mielekästä työtä.

 • Ihmeellistä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten rajoitus voi olla laillinen EU:n vapaan liikkuvuuden ja Suomen perustuslain näkökulmasta? Liikkuminen ja tavoitettavuus ovat kaksi ihan eri asiaa.

  Jos työttömät halutaan pitää narussa, miksi ei saman tien määrätä puhdetöitä työttömyystuen ehdoksi 4 päivää viikossa?

 • Lille

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vai vanhoilla säästöillä matkustelet työttömyytesi aikana ? Miksi sitten nostat yhteiskunnan, siis minun ja muiden tuloveroista maksettavia työttömyyskorvauksia? Elä omilla rahoillasi ja tuhlaa matkustamiseen vähemmän! Sinulle, joka alistetaan kursseille/koulutukseen päivärahan vastikkeeksi. Ota vastaan kädenojennus yhteiskunnalta ja hanki monipuolisempaa ammattitaitoa ja siten auta itseäsi työllistymään. Matkustamaan pääsee sitten tilipussista säästämällä.

 • Ei vapaata vangita....

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen ollut Kaksikymmentävuotta työttömänä ja matkustellut miten huvittaa koska olen Vapaa enkä ole tai ei ole koskaan edes tullut mieleen pyytää jonkun viranomaisen siunausta matkoilleni, jos Passi on kunnossa niin ei muuta kuin menoks.

 • Lille

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Passit kaniin työttömiltä ja risusavottaan koko sakki !

 • Menoksi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitäpä tuosta rajoittamaan, jos on rahaa niin antaa palaa vaan

  Eikä se työnteko niin herkkua aina ole jos ei työttömyyskään

 • Työttömän unelma

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minä olen työtön eikä minulla ole rahaa matkustella,enkä ymmärrä jos jollain on varaa sellaiseen.Kuukausittaiset paperit pitää toimittaa sosiaaliviranomaisille ja jos jotain puuttuu tai on jäänyt laittamatta ei rahaa tipu sieltäkään.

  Kuka siis kertoisi miten työtön pystyy matkustelemaan kauempana kuin kenties naapurikaupungissa pikaisilla päivän käynneillä alennuksia ja kirpputoritavaroita hakemassa ehtiäkseen yöksi kotiin,hotelliin kun ei raha riitä.Kuka siis matkustelee ja millä rahalla,minä vain kysyn!

 • Ei vapaata vangita....

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Älkää pelätkö, en minä teidän Verorahoilla matkustele.

 • liikkuvuus avartaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Työtön voisi tehdä jotain yleishyödyllista/ vaaehtoistyötä ulkomailla aivan yhtä hyvin kuin suomessakin, jos tämä sallitaisiin!!!

  Eli kyseinen lain muutos on tarpeellinen!

  Tällä hetkellä voit olla pois suomesta vain 10vuorokautta, jonka jälkeen olet karensissa jne. Koska passien perusteella kyllä tiedetään missä liikut, kuin myös jos vapaaehtoistyön haluaa mainita esim ansioluettelossa tms.

  Eli ei suomesta poissaolon tarvitse olla lomamatkailua, (johon tuskin työttömällä on varaakaan) vaan esim opiskelijoille tarjolla olevia mahdollisuuksia kasvaa vapaaehtoistyön jne myötä paremmaksi tulevaisuuden työntekijäksi niin kielellisesti kuin moraalisestikkin.

  Itselleni Wycliffellä olo oli hyvin kasvattavaa aikaa työskennellessäni siellä keittiöllä ja siivouksessa jne, asunto ja ruoka periaatteella kesän ajan samalla parannellessani englannintaitoja. Ja syksyllä kun palaa opiskelemaan, on intoakin taas enemmän, kuin jos kokee työttömänä turhautuvansa jossain opiskelijaboxissa. (Kaikilla kun ei ole rikkaita vanhempia auttamassa).

 • Oma suu on lähinnä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi täällä valittaa aina ne Verorahoista joiden verorahoilla ei luultavasti voisi edes lintujen talviruokintapaikkaa pitää yllä kuin kesäisin.

 • tehdaskaupungista

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olen 60v irtisanottu. Olin tilannut viikon matkan ennen irtisanomista, joten pidin sen. Työvoimatoimistossa kerrottiin, että 6 arkityöpäivää saa olla ulkomailla ilman että kassamaksuja vähennetään. Nyt on jouduttu olemaan vuosi kotona. Ahdistaa, etenkin kun työvoimatoimistossa sanottiin, etteivät he tule kutsumaan minua töihin ja täällä pitää olla, vaikka taloudellisesti voisin matkustaa etelään viikoksi tai pariksi.

 • nykyään työläinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En minäkään työttömänä ollessani kehunut työkkärissä matkoistani. Ei nuo siellä tienneet niistä mitään,kun muistin olla kertomatta myös naapureille. Olin sentään työttömänä 10 vuotta ja varmaan yhtä monta ulkomaan matkaa tuli tehtyä!

 • työtön nelikymppinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  työttömiä kytätään kuin jotain kriminaaleja erilaisilla rangaistuksilla ja toimenpiteillä. Niille jotka tämän systeemin ovat tähän pisteeseen saattaneet, ei ole tullut mieleen mitä se tekee työttömän itsetunnolle. Ihmisarvo viedään pois monella eri tapaa, hitaasti mutta varmasti. Pakotetaan kaikenlaisille päivähoitokursseille, harjoitteluille joita työtön itse ei useinkaan saa valita. Lopputuloksenako on sitten ihminen, joka uhkuu itsevarmuutta, työhaluja ja elämäniloa kun muuten sopiva työpaikka on tarjolla ja työnantaja valitsee sadasta ihmisestä? Vai onkohan kuitenkin niin, että henkilö ei tule valituksi, koska kaikki työvoimatoimintoa kohtaan kerääntynyt katkeruus alkaa näkyä jo olemuksessa ja ilmeessä?

  Täälläkin näkee kaikenlaisia loanheittoasenteita sinkoilevan työttömiä kohtaan. Miettikää edes hetki, miltä tuntuu olla työtön, ilman omaa syytä, ilman lomia ja kitkutella muutamalla satasella kuussa loppuelämä...

  Työttömän satunnainen matkailu on useimmilla kuitenkin maksiimissaan 20 euron miniristeily, eikä suinkaan 3 viikkoa balilla.

 • jeppe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mukavaa olla työttömänä eikä voittoa tuottavana ja kuluttavana yksikkönä pyramidihuijjausjärjestelmässä. Intiassakin voi elää helposti noilla rovoilla mitä antavat :)

 • Voi kateutta !

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onpa kateellista porukkaa, kun tulee tollasia kommentteja kuin"..miten voi työttömöllä olla varaa matkustella". Kuulkaahan nyt: On työttämiä ja on työttömiä, joilla ON varaa matkustella. Esim. jos on ollut 40 vuotta yhtämittaisesti töissä ja on nyt ns putkessa, josta pääsee vuoden sisällä eläkkeelle. Niin jos ei tuollaisesta työrupeamasta ole jotain jäänyt sukanvarteen, mitä nyt käyttäisi esim matkustamiseen, niin on ollut huonoa talaoudenhoitoa..Miksi siis meitä pitäisi rangaista, kun käytännössä ei yli 60-vuotias enää pääse töihin ja nyt voisi vapaasti matkustella OMILLA säästöillään. Tosi tervetullut uudistus, ei auta vaan meikäläistä, kun pääsen ensi keväänä eläkkeelle.

 • Ja menoksi...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Työttömien ulkomaanmatkailu vapaammaksi" lienee HARHAANJOHTAVA otsikko. Eipä kai matkustamista ole ennenkään kielletty?

  Oikeampi ostikko saattaisi olla "Työttömyyyskorvausta ulkomaanmatkailusta", sillä muutoshan tarkoittanee sitä, että työttömälle aletaan maksaa korvausta myös siitä ajasta, jonka hän omaksi iloksen viettää ulkomailla.

 • titicaca

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  jiihhaaaa, bolivia, here i come

 • Erkki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ""Työttömien ulkomaanmatkailu vapaammaksi" lienee HARHAANJOHTAVA otsikko. Eipä kai matkustamista ole ennenkään kielletty?"

  Nykyihmiselle kieltäminen on sama kuin vastikkeettoman rahanjaon lopettaminen. Aivan kuin karkkipäivän lopettaminen lapselta on natsismia ja laittomien lakkojen kritisointi luokkasotaa. Kyllä ne ajat muuttuvat.

 • antaa palaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos jään työttömäksi, ilmottaudun työvoimatoimistoon, hoidan liittoon tarvittavat paperit, varaan lennot ja lähden kaukomaille niin pitkäksi aikaa kun mahdollista, nostaen takasin maksamiani liiton maksuja ja veroja. muutaman kuukauden tai puol vuotta voi olla helposti ilman kyselyjä. Omia rahojani nostan takasin. Kun tulee aika palata, menen töihin. Kyllä Menen töihin, töitä riittää tekevälle, alle 40 vuotiaille ainakin, kun ei krantuksi rupea. vanhempana voi olla vaikeampaa.

 • Työtön

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ois kiva näin työttömänä päästä sinne Matti Nykäsen lomaparatiisiin, jota on mediassa niin kovasti esitelty. Ilmainen täyshoito valtion rahoilla.

  Ei olis mitään hätää, hotellihuone täydellä ylöspidolla. Ei nimittäin työtä tule, teki mitä teki..

 • Penninvenyttäjä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nimimerkki Työttömän unelma! Kaikilla niillä työttömillä, jotka ovat olleet työssä ennen työttömyyttä, on varaa matkustella. Jos on ollut koululainen tai opiskelija ennen työttömyyttä, niin sitten ei tietenkään ole rahaa yhtään mihinkään. Mutta jos on ollut vaikkapa lyhyenkin ajan työssä, niin kyllä siitä jää rahaa säästöön sen verran, että pääsee ainakin viikon reissulle jonnekin. Minä olen saanut jopa osa-aikatyöstä (24 tuntia viikossa töitä) niin paljon rahaa säästöön, että sillä jo matkustelisi, jos haluaisi. Ja olen yksin asuva aikuinen ihminen. Mutta jos ihmisellä ei ole taitoa hoitaa omaa talouttaan, niin sittenhän se raha varmaan katoaa jonnekin...

 • sean

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onhan se ihanaa arvostella ettei työtön saa matkustella missä ja milloin haluaa jos omilla menee, yhteyden ihmiseen (netti, puhelimet) saa nykyisin nopeasti ja hän on paikalla (Suomessa kotipaikkakunnalla) mistäpäin tätä palloa tahansa vuorokaudessa .... siis mitä ?

 • Työtön EVP

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nimimerkille "Lille" Et näytä oikein käsittävän. mitä työttömyys on ja miten työttömäksi joudutaan. Minäpä kerron kokemukseni perusteella. Tavallisesti syy on työpaikalla harjoitettava ikärasismi. Sinä jatkaisit ihmiseen kohdistettavaa rasismia vielä varastamalla häneltä passin. Samalla menisi identiteetti. Risusavotta on ideana mielenkiintoinen. Jokainen osaa työn. Kuka olisi työnantaja. Kuka maksaisi palkan. Paljonko se olisi. Työnantaja hoitaisi tietenkin työnantajan velvollisuudet, kuten vakuutukset, terveydenhoidon, sosiaalitilat, eläkemaksut jne.. Ei olisi aivan halpaa lystiä. Löytyykö halukkaita työnantajia ja työnjohtajia. Hommä täytyisi tietenkin olla kilpailukykyistä ja kannattavaa. Risupaketit täytyisi saada myyntiin hyvällä hinnalla.

 • VIVUTUSTA

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Työttömille laitettava elektroninen valvontapanta jossa myös pulssin ja hikoiluntunnistin, joka hälyttää Suomen valtion vaikeasti työllistyvien erityisvirastoon ERVV:hen.

  Työttömiä voidaan käyttää myös toisiaan vahtimaan jonkinlaisella porkkanarahalla tässäkö idea? vaikkapa uudeksi palveluteollisuudeksi ja tulee olemaan potentiaalia vaikkapa globaaliin franchising vivutukseen.

  NIM. "On työttömiä ja on työttömiä"

 • viiden vuoden tuomio

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hei ! Kun isä tuli sodasta rainaisena ja sai ostettua korpeen rintamiestilan ja kuoli 51vuotiaana.Minä olin 13votias siitä alkoi työura oli tehtävä maatalous ja metsätyöt ja yli 35vuotta kolmivuorotyötä päälle kun pantiin portit kiinni jouduimme" työttömysputkeen" 5 voudeksi kun minulla ei ole etes käydä Haaparannassa ilman jos en ilmoita työvälitykseen, en ole ollut päivääkään työttömänä ja olin suuri veronmaksaja kannatta teidän katehtia :)

 • viiden vuoden tuomio

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hei! Onneksi lähdin ajamaan ennen vaalia tätä lakimuutosta ja näyttää että ,voi vaikuttaa kun osaa ajaa oikeaa aikaa asiaa :)

 • Pee Ämm Vee

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Työnhakijaksi ilmoittautunut työtön on ensiksi tutkintatyötön. Jos hän ei täytä

  kaikkia työttömälle asetettuja velvollisuuksia häntä sanotaan mielipidetyöttö-

  mäksi ja säädettyjen sanktioiden seurauksena hänestä tulee sakkotyötön.

  Yhä useammasta tulee myös tulevaisuudessa elinkautistyötön.

  Uuden hallituksen esityksen mukaan voi tulevaisuudessa kuitenkin yletä

  luottotyöttömäksi, joten kaikkea toivoa ei vielä kannata menettää.

 • tar

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Noh, on se hyvä, että taas on käytetty aikaa (ja rahaa) näinkin tärkeään asiaan! Eihän kukaan olekaan työttömänä ollessaan sen takia matkustellut, että se on ollut "kiellettyä".

 • työtön56w

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä. Eihän työtönkään mikään vankilatuomiota kärsivä rikollinen ole. Rahat tosin eivät riitä matkusteluun kotimaassakaan mutta silti.

Tuoreimmat aiheesta: Talous

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä