Kotimaa |

Työttömyyden kasvu näkyy Kelan luukulla

Kelan tutkimusprofessori Olli Kangas kertoo, että Kelan etuuksia saavien ihmisten määrä on kasvanut viime vuosina. Esimerkiksi Nokian irtisanomiset Salossa näkyvät Kelan toimistossa.

Työttömyyden kasvu näkyy tietysti ennen kaikkea työttömyyskassoissa, mutta nopeasti myös Kelan tukia saavien ihmisten määrässä.

Radio Suomen Ajantasassa haastateltu Kelan tutkimusprofessori Olli Kangas kertoo, että Suomessa näyttäisi myös olevan aiempaa enemmän ihmisiä, jotka eivät ole työttömyyskassan jäseniä vaan putoavat suoraan peruspäivärahalle. Työmarkkinatukea  ja peruspäivärahaa saavien määrä on hänen mukaansa kasvanut neljän vuoden aikana 20 000:lla. Asumistukea saavien määrä on noussut noin 30 000 kotitaloudella.

- Toimeentulotuki on myös usein sellainen etu, joka tulee tähän työttömän tukipakettiin. Toimeentulotukea saavia oli neljä vuotta sitten runsas 300 000. Tällä hetkellä heitä on noin 400 000, Kangas kertoo.

Tutkijan näkökulmasta luvut eivät vielä tunnu tavattoman suurilta, esimerkiksi toimeentulotuen saajia pahimpina lamavuosina 90-luvulla oli jopa 600 000, mutta kehitys on huolestuttava, jos työttömyyden kasvu ja talouden ongelmat jatkuvat.

Työttömyys on suuri köyhyysriski

Työttömyydellä ja köyhyydellä on niin Suomessa kuin kansainvälisestikin selvä yhteys - työttömyys on suuri köyhyysriski.

Toimeentulovaikeudet tulevat siis Kankaan mukaan lisääntymään, mikäli viime aikojen yt-uutiset realisoituvat isoiksi irtisanomiksi. Työttömyyden kasvu ja työttömyyden pitkittyminen luonnollisesti myös pahentaa suomalaisten ikärakenteesta johtuvaa kestävyysvajeongelmaa.

- Keskeistä siis on, että meidän tulisi saada työttömyys alas ja työllisyys ylös, ja mielellään työllisyys lähelle niitä lukuja, joissa muissa Pohjoismaissa ollaan, Kangas pohtii.

Kangas pitää mielenkiintoisena, että vuoden 2008 lama aiheutti suuremman notkahduksen Suomen BKT:n kasvuun kuin monissa muissa maissa, mutta se ei realisoitunut työttömyysluvuissa.

- Ikään kuin taloudessa olisi silloin otettu "löysät pois", ja nyt kun uusi lama tulee päälle, meillä ei enää taloudessa olekaan niitä löysiä ja se näkyy nyt kasvavana  työttömyytenä. Toki on muistettava, että meidän työttömyysluvut ovat vielä suhteellisen maltillisia verrattuna moniin muihin Euroopan maihin, ja tämänkin vuoden kasvu on ollut vielä aika maltillinen.

Kangas ei usko, että 90-luvun kaltaista työttömyyden kasvua enää nähdään, mutta noin 10 prosentin tuntumaan työttömyys voi hänen mukaansa nousta. Tämä kuitenkin riippuu siitä, miten Eurooppa ja maailmantalous alkavat vetämään.

Keskustele uutisesta 215 kommenttia

Pitkäaikaistyöttömyys on noussut viime lokakuusta asti. Elokuussa yli vuoden työttömänä olleita oli jo 63 000. Miten maassamme suhtaudutaan pitkäaikaistyöttömiin? Millaisia syitä työttömyyteen on?

Siirry keskusteluun

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä