Ulkomaat

Ukrainan kohukappale hyväksyttiin euroviisuihin – Venäjän vastalauseista huolimatta

Eurovision laulukilpailuissa toukokuussa Tukholmassa kuullaan Ukrainan edustuskappaleena Jamalan biisi 1944, joka järjestäjien mukaan ei riko kilpailun sääntöjä.

Krimin tataari Jamala.
Krimin tataari Jamala edustaa Ukrainaa tämän vuoden euroviisuissa. Kuva: Inna Sokolovska / EPA

Susanna Jamaladinovan eli Jamalan esittämä kappale 1944 kertoo vuodesta 1944, jolloin Stalinin käskystä noin 240 000 tataaria pakotettiin muuttamaan kodeistaan Krimiltä.

Laulajattarella on lähituntuma aiheeseen. Hän on tataarien jälkeläinen. Jamalan isoäiti ja isoäidin viisi lasta olivat karkotettujen joukossa.

Jamala on itse säveltänyt kappaleen.

– Eurovision laulukilpailujen johtoryhmän puolesta Ukraina voi osallistua kisaan kappaleella 1944, vahvisti Genevessä kokousta pitänyt Eurovision laulukilpailujen johtoryhmä.

– Laulun otsikko ja sanat eivät sisällä poliittista sanomaa ja näin ollen kappale ei riko kilpailun sääntöjä, johtoryhmä lisäsi tiedotteessaan.

Venäjä on vastustanut kappaleen esittämistä Eurovision laulukilpailuissa, koska maan mukaan 1944 sisältää poliittisen viestin.

Venäläisviranomaiset ja poliitikot Krimillä ovat arvostelleet kappaleen nostavan esiin vanhaa historiaa. Arvostelijoiden mukaan kappale myös halveksii Venäjän päätöstä liittää Krimin niemimaa Venäjään maaliskuussa 2014.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Mikko Hyppönen.

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

USA:n vaalit

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä