Rovaniemi |

Ulkomaiset marjanpoimijat saapuvat kohta

Lappiin saapuu tänä kesänä enemmän ulkomaisia marjanpoimijoita kuin viime vuonna. Kolme marjanjalostusyhtiötä tuo Lappiin kaikkiaan yli 1 700 ulkomaista poimijaa, kun viime kesänä heitä oli puolisentoista tuhatta.

Thaimaalainen marjanpoimija.
Kuva: YLE
Lappi

Erityisesti thaimaalaisia poimijoita tulee nyt viime kesää enemmän, sillä vuosi sitten monen thaimaalaisen tulo tyssäsi viisuminsaantiongelmiin. Viime vuonna thai-poimijoita oli Lapissa noin 800, tänä vuonna yli 1 250.

Huippuaikoina pelkästään Korvatunturin Marjan emoyhtiö Riitan Herkku toi Lappiin tuhat thai-poimijaa vuodessa.

Kaikkiaan ulkomaisia poimijoita on tulossa vähän yli 200 enemmän kuin vuosi sitten.

Thai-poimijoita alkaa saapua Lappiin heinäkuun puolenvälin jälkeen ja varsinkin kuun toiseksi viimeisellä viikolla. Venäjänkielisistä maista poimijat saapuvat omilla autoillaan ja oman aikataulunsa mukaan, kun marjat kypsyvät.

Tämä kesä näyttää hyvältä

Marjayhtiöt aikovat panostaa siihen, että poiminta sujuu turvallisesti ja poimijat eivät herätä pahaa verta lappilaisissa, sanoo Korvatunturin Marjan paikallisjohtaja Jari Huttunen.

- Kaikki toiminta on poimijoiden kanssa pääpiirteittäin samoissa kuosissa kuin aikaisemminkin. Poimijoita koulutetaan ja perehdytetään marjanpoimintaan, paikallisiin tapoihin ja liikennekulttuuriin. Toivotaan, että kaikki menee hyvin niin kuin aikaisempinakin vuosina.

Metsämarjojen tilanne näyttää suhteellisen hyvältä, sanoo Huttunen.

- Mustikka on raakileella, ja puolukka kukkii jo. Niitten perusteella näyttää tulevan ihan kohtalainen sato.

Kommentoi aihetta (30 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • eläkeläisen kotitarvemarjat

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  joopa se joo, thaimaalaiset tuli ja poimi pihapiiristä koirankopin takaa kotitarvemarjat, mustikat. Pakettiautollinen niitä rantautui 50 m päähän.

 • lapin marjastaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä olemme surullisia myös täällä Enontekiön kairoilla ,emme kerenneet saada talveksi vitamiineja, kun metsät ja jänkät ovat täynnä ulkomaalaisia poimijoita jotka keräsivät raakoja hilloja varsineen. onko tämä oikein. On paljon eläkeläisiä jotka ei pääse kauas tienvarsilta. Muonio-Palojoensuu välill'ä oli monta autoa ihan talojen lähellä joten hyvästi marjat talojen läheltä. En mie ainakaan lähtis taimaahan poimimaan mitään marjoja kai sielläkin on hedelmiä ja marjoja tai jotain mistä saa elannon.

 • Juha Koskiniemi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Noniin. Tulin justhiin tiedustelureissulta ja on nyt ensi kaden tietoa eika lippisaijien nesteenpaari juttua. Otokset kahdelta suolta ja kolmelta suotyypilta Savukosken etela ja Pelkosenniemen pohjoisosalta. Avosuolla tai pustoisella suolla on nuppu aukeamaisillaan. Muutosvyohykkeella on nuppu vahan auennut. Ja korpihillassa on nuppu tiukasti kiinni. Hillaa on tulossa hyvin. Kylla menee ihan loppuviikkoonja, etta voi laittaa hillahumpan tunnelmaa nostamaan. Mina en paase hillahuumaan tana vuonna mutta kylla hillaa on ja nyt olis syyta alkaa valmistatumaan joka vain paasee. Sita on mukava hillasoppaa sitten ammentaa.

 • fair slavery

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei siitä marjakilosta paljon poimijalle käteen jää, suurempia ottajia ovat esimerkiksi öljy-yhtiöt(kerosiini ja bensa) ja lentoyhtiö...puhumattakaan koijareista, välittäjistä ja kotimaansa sutenööreistä ja rahanlainaajista(lentolippuun).

 • kyllä on taas vaikeata

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lappalaiset itkee ja valittaa, kuinka ne on ennen tehnyt työtä ja nyt marjanpoimijat tulevat viemään, muka ne viimeisenkin tienestin heiltä. Teidän pitää etsiä sitä oikeaa työtä, ei työ teidän luokse tule pelkällä ihmettelemisellä.

 • Erkki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Marjatulot verolle!

  Tai kaikille poimijoille pakollinen pomintakortti!

  Voisi maksaa 50 euroa vuodessa.

  Saisi valtio kaivattua lisätuloa sekin."

  Kyllä, tehdään kaikenlaisesta työstä mahdollisimman hankalaa Suomessa! Työnantajille työhönottomaksu 500e ja työntekijöille töihintulomaksu 1000e, saataisiin kunnolla verotuloja ja jaettua kakkua vähän solidaarisemmin!

 • teatraali

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kala- ja marjakateus ovat selkäydinreaktioita sieltä alkeellisimmasta ja metsäläisimmästä päästä. Ei järjen hiventä. Poimikoon marjat se, joka ehtii ja jaksaa, ja sillä siisti. Sinne jää poimimatta joka vuosi ihan tarpeeksi. Minä ostan marjat torilta ja kaupasta. Kiva, että joku ahkera poimii ne minulle, kun selkäni ei kykkimistä kestä.

 • Myötämieli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mukava saaha tänne Meltaukseenkin taas jotain elämää.

  Näiden "pikkuteiden juoppojen" örveltäminen alkaa jo tympäistä!

  Ystävällisiä ulkomaaneläviä, mikäs sen somempaa!

 • miksu-66

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos suomalainen ymmärtäisi missä pulassa ja puutteessa thai poimijat elävät niin eivät oikeasti vinkuisi mistään. Heille on kerätty kautta perheen/suvun rahaa että saavat hieman elantoa vuodeksi eteenpäin. Meillä suurin osa kuitenkin jää poimimatta joten turhaa on siihenkin vedota. Itse seuraan asiaa todella läheltä...olen kutsunut muutaman vaimon sukulaisen tänne...ovat onnesta soikeana...itse olen köyhä mutta köyhyys thaimaassa on mitä emme voi käsittää. Ja asiaan liittyen...koska olette heidän(marjanpoimijoiden) aiheuttaneen ongelmia täällä? Karhuista heitä pitää varoittaa...vuosi sitten menehtyi yksi poimija karhun ruoaksi...sitä kohtaloa en toivoisi kenellekään. Marjaisaa kesää kaikille!

 • generaattori

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  kun kerran metsästämiseen ja kalastamiseen tarvitaan kortti, niin miksi ei myös marjatukseen ja sienestykseen?

  sama ministeriö voisi asian hoitaa.

  minusta se olisi oikein ja reilua.

  voitaisiin siitä jokaisesta perheestä vapauttaa 2 alle 18 vuotiasta ( ranua sääntö) ja lisäksi yli 65 vuotiaat.

 • Karhuherra

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Karhu ei käy ihmisen kimppuun.

 • Vieras Veri Virkistää!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tervetuloa ja runsaita marjasaaliita Teille Te YSTÄVÄLLISET ja AHKERAT poimijat!

  Älkää välittäkö kateellisista eläkeläisistä!

  Niistä, jotka eivät metsäläissuuomalaiseen tapaan edes tervehdi muita kulkijoita.

  Hillojakin näyttää tulevan hyvin. Ainakin Meltauksen tienoille Ounasjoen itäpuolelle! Sinne missä marjapuhelin majailee...

 • TD

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kait oman metsän saa ansoittaa? Eikai se ole kiellettyä? Eli karhunrautoja

  täyteen.

 • vienohuttunen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sääliksi käy näitä hyvinvointivaltion riistämiä ihmisiä.

 • akkumulaattori

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Generaattorin idea hyvä, mutta eikö 'ranua-sääntö' vaatisi vähintään kuuden alle 18-vuotiaan vapauttamista marjakortin hankkimisesta ;) Sitten voisi olla jokamiehen oikeuksien tarkistamisen paikkakin niin, että aina kuutta mamua tai ulkomaalaista kohti marjaseurueessa pitäisi olla vähintään yksi persu.

 • susiherra

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Karhuherralle, joka ilmeisesti on ottanut elämäntyökseen karvakuonojen suojelun ja poromiesten vihaamisen tiedoksi, että käy ihmisen kimppuun. Yleensä se väistää, mutta pentuja suojeleva emo käy päälle tappamisen meinigillä. Tiedän, kun tutun rajamiehen karhu tappoi lenkkipolulle Ruokolahdella vuosikymmen sitten. Tavallista se ei ole, mutta mahdollista, niin että sen yksisilmäisen lässytyksen voisi jo lopettaa.

 • Karhuherra

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Todella harvoin käy pedot ihmisen päälle. Turha sillä on petovihaa lietsoa.

  Riski on mitätömän pieni.

  Rattijuopon kanssa kolarointi on paljon todennäköisempi tapa kuolla tai vammautua. Kuin myös hirvi- tai porokolari.

  Porotaloutta en vihaa. Sen hyväksyn kyllä.

  Erioikeuksiin suhtaudun aina varauksella. Niitä on luotu porotalouteen aivan liian paljon.

  Pahin kaikista on tämä yleinen laiduntamisoikeus. Se sortaa perustuslain vastaisesti ykityisomaisuuden suojaa.

  Kieltämättä näen mahdollisuutena nämä ns. suurpetomme. Niiden markkina-arvo pitäisi vain laajemmin tajuta elikkä ymmärtää. Tulevat sukupolvet varmaan. Nyt on vallalla vielä sukupolvi, jonka isät olivat maanviljelijöitä tms.

  Mitä tulee yksisilmäiseen lässytykseen, minusta sitä harjoittaa vain ns. porotalous. Tästäkin kirjoituksesta, "susiherra", luulisi sun sen huomaavan! Göbels mustapaitoineen voisi tulla tälle vuosisadalle!

 • Juha Koskiniemi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Sen verran olen saanut tiedustelutietoja kahdelta luotettavalta taholta, etta ei ole viela Hillasato kypsynyt. Loppuvikosta voi odottaa soitten pohjoispaahan poimittavia. Menen itte tarkastamaan ylihuomenna, etta saadaan taysi varmuus. Itte en kylla paase hillahuumaan tana vuonna, kun sai jo viikosta onaa lomaa taistella. Ei ne ymmarra etelan tyonantajat ollenkaan jos hillanpimintaan lomia kyselee.

 • AKS

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On tämä touhua. Lapin inehmot elävät muun Suomen elätettävänä, ja sitten vielä kateellisina katselevat baareista kun työmyyrät tulevat ja poimivat Lapin marjat. Hävetkää Lapin ihmiset!

 • Kaiken elänyt kaiken tietää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eipä siitä ole kauaa kun lappilaiset elivät köyhyydessä ja kurjuudessa ilman hyvinvointivaltion avustuksia. Silloin oli jokaiselle työtä, mutta ei aina palkanmaksua. Sama kohtalo odottaa edessä. Silloin lapin köyhät itkevät marjojen perään jotka muut poimivat.

 • Ihmettelen, marjanpoimija minäkin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tällä palstalla näyttää olevan jo näiden ulkomaalaisten halpatyövoiman tänne rahtaajien lobbarit paikalla. Vai onko marjanpoimijoista muillekin iloa ja minkälaista?

 • Karhuherra

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Ihmettelen, marjanpoimija minäkin"-nimimerkille:

  Älykkäimmat ihmiset ovat huomanneet, kuinka paljon hyvää nämä ulkomaiset poimijat mukanaan tuovat.

  Mitä pahaa siinä on, jos iloiset ja ystävällisiset ihmiset meidän tärkeälle teollisuudelle raaka-ainetta poimivat!

  Ei näistä Lapin eläkeläisistä ja työttömistä kaljankittaajista siihen ole!

  Vapaaehtoisesti he sieltä tänne tulevat. Ei kukaan pakota. Olen useampaa jututtanut. Oletkos sinä vaivautunut asiaan perehtymään omakohtaisesti?

 • Harmaa talous

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos aikaisempia vuosia pidetään mittana, niin ei ole mennyt hyvin. Marjasopimus, jonka marjafirmojen toimitusjohtajat ovat allekirjoittaneet, velvoittaa mm. ulkomaalaiset poimijat kylien ulkopuolelle. Näinhän ei ole tapahtunut, vaan tilanne on jatkunut ihan samanlaisena kuin ennen sopimusta. Thaipoimijat ainakin tekevät pitkää päivää saadakseen tilin loppujen lopuksi plussan puolelle. Nyt onkin hyvä seurata, jos näitä vielä kyliin ohjataan, kuinka pitkä se päivä on??? Meneekö ihmiskaupan puolelle. Taloudellinen riskihän on edelleen poimijalla.

  Nyt kun eri valtion instanssit seuraavat ihmiskauppa tilannetta marjanpoimuussa, itse ainakin aion ilmoittaa viranomaisille, jos päivälle tulee liikaa pituutta. Että tiedoksi vain marjafirmat!

 • Jokamies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "TD" et kyllä saa ansoittaa omaa etkä kenenkään muunkaan metsää karhunraudoilla tai millään muullakaan. Jos sellaiseen ansaan joku kävelee, niin istut leivättömän pöydän ääressä, ennen kuin ehdit kissaa sanoa.

  Sitäpaitsi karhunpyynti alkaa vasta elokuussa ja sitä saa harrastaa vain luvan perästä. Ja ansapyynti on ollut kiellettyä jo pitkään.

 • Aslakki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vaan kyllä ainakin meijän kairoilla riittää poimittavaa niin kotimaisille kuin ulkolaisillekin marjastajille.

  Onhan se aika lapsellista, että jotkut "kyläyhdistykset" yrittävät jopa rajoittaa jokamiehen oikeuksia ulkolaisten poimijoitten pelossa. Selvää kateutta, sanon minä. Ja joka vuosi jääpi miljoona tonnia marjoja vielä metsään mätänemäänkin.

  Miun metsään sopivat kyllä kaikenmaalaiset poimijat, kunhan ovat rehellisiä ja ahkeria.

 • poimija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Muualta tuotavien poimijoiden puolesta puhujathan täällä tuntuvat narisevan ja valittavan. Ja haukkuvan työttömät ja eläkeläiset juopoiksi ja laiskoiksi, lappilaiset muun Suomen eläteiksi. Hävetkää itse, jos osaatte! Juuri te taidatte olla niitä varsinaisia laiskureita, jotka istutte kesäterasseilla siideripöhnässä ja keruutatte marjanne vaikka aasialaisilla orjilla.

 • opladii

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kun ei tuotaisi näitä ulkomaista orjatyövoimaa pitäisi kotimaisille poimijoille maksaa kunnon poimijahinta.

  2 euron tuntipalkka on ihmiskauppaa.

  Kaiken lisäksi organisoitu poiminta ei kuulu jokamiehen oikeuden piiriin, sillä bisnestä ei voi tehdä luvatta toisen omistamalla maalla.

 • Tasapuoli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Marjatulot verolle!

  Tai kaikille poimijoille pakollinen pomintakortti!

  Voisi maksaa 50 euroa vuodessa.

  Saisi valtio kaivattua lisätuloa sekin.

 • on se kumma

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kohta viedään risutkin metsästä! Kuka on luvannut ulkomaalaiset marjanpoimijat yksityismaille repimään varvutkin maasta?

 • kaikille riittää jos halua on

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Oikein puhuttu, Karhuherra!

  Täällä tosiaan valittavat ne kateellisimmat ja ahneimmat, jotka kyllä kykenevät metsään, mutta eivät soisi mitään kenellekään muulle, samoin kuin "terassillaistujat" (ei pidä yleistää koskemaan kaikkia, itse kukinhan tässä mielellään terassilla istuui).

  Jotenkin muistuu vain mieleen se kerrallinen ilmoitus, että muuan nimeltämainitsemanton yhdistys ottaa vastaan marjalahjoituksia...

  Vaikka miten koittaisi olla ymmärtäväinen niin tässä kohden sanat riitä eivät riitä kertomaan – ainakaan näin julkisesti....?#&%

Tuoreimmat aiheesta: Rovaniemi

Pääuutiset

Ulkomaat

Voimakas maanjäristys Keski-Italiassa – "Puolet kaupungista menetetty"

romahtanut talo
Talous

Vaalirahakohussa ryvettyneellä Nuorisosäätiöllä ja sen johdolla vaiettuja kiinteistöbisneksiä

Nuorisosäätiön Aki Haaro ja Perttu Maskonen.

Keskustataustaisessa Nuorisosäätiössä käy puhuri. Säätiöstä on alettu nopeasti luoda myös kovan rahan rakennuttajaa, vaikka sen tarkoitus on edistää nuorten edullista asumista. Vaalirahakohun jälkeen yleishyödyllinen säätiö on siirtynyt tukevasti keskustanuorten entisen johtokaksikon Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen haltuun. Kerkeän kaksikon nimet yhdistyvät myös Nuorisosäätiön liepeillä toimivaan, vaiettuun kiinteistösijoitusyhtiöön, käy ilmi Ylen laajasta selvityksestä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä