Terveys |

Univaje herättää ruoanhimon

Lyhyet yöunet ja jatkuva univaje voivat tutkijoiden mukaan olla yksi syy liikasyömiseen. Tuoreet tulokset nimittäin viittaavat univajeisten aivojen reagoivan tavallista voimakkaammin ruokaan.

American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat kokeeseen, jossa kolmekymmentä normaalipainoista aikuista nukkui nelituntisia ja yhdeksäntuntisia yöunia kuusipäiväisten tutkimusjaksojen aikana. Jaksojen välissä oli pitempi tauko, jotta koehenkilöiden unirytmi ehti tasaantua.

Jaksojen päätteeksi tehdyt aivojen magneettikuvaukset osoittivat koehenkilöiden reagoivan ruokaan selvästi voimakkaammin, kun he olivat univajeisia. Univajeiset aivot myös aktivoituivat voimakkaammin alueilla, jotka liittyvät palkinnon odotukseen ja saamiseen.

Yöunien lyhentyminen on aiemmin yhdistetty lihomiseen väestötutkimuksissa ja viitteitä on myös univajeen ja ruokahalua lisäävien hormonien yhteydestä. Aivotutkimuksia aiheesta ei ole tehty tätä ennen.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Terveys

Pääuutiset

Politiikka

Tässä on Suomen uusi hallitus – joukossa muutama kokenut ja monta untuvikkoa

Economic Affairs Minister Olli Rehn, Agricilture and Environment Minister Kimmo Tiilikainen, Municipalities and Reform Minister Anu Vehviläinen, Prime Minister Juha Sipilä, Family and Social Services Minister Annika Saarikko, Transport and Communications Minister Anne Berner ja Family and Social Services Juha Rehula.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä