Oulu |

Utajärvi houkuttelee lukiolaisia iPadeilla

Utajärven lukio aikoo hankkia oppilaille tablet-tietokoneet ja tarjoaa myös kurssikirjat lainaksi korvauksetta. Rehtori on huolissaan helppoja opintoja tarjoavan ammattikoulutuksen vetovoimasta, jota vahvistetaan mainoskampanjoilla.

Utajärven lukiolaisten tulevaa työkalua pitelevät rehtori Tapani Blomster (oik.) ja lukiolainen, opettajan sijainen Hannu-Pekka Kangas. Kuva: YLE
Utajärvi

Pienet lukiot yrittävät pysäyttää oppilaskadon yhä houkuttelevammilla tarjouksilla. Utajärven lukiolaiset odottavat innolla iPadeja, joilla ensi syksyn opinnot lähtevät käyntiin, jos opetushallitus suo.

Opetustekniikkaa kehitetään Utajärven 62 oppilaan lukiossa yhteistyössä opetushallituksen kanssa, jolta odotetaan 80 prosentin rahoitusta 106 000 euron hankintaan.

Sähköiset kirjat - keveämpi reppu

Opettajanhuoneessa uskotaan, että iPad muistetaan ottaa aamulla reppuun paremmin kuin koulukirjat.

Ensimmäisen vuoden lukiolainen Toni Valkonen sai jo täksi vuodeksi koulun kirjastosta lainaan kurssikirjat.

- Helpompihan se on aamulla nakata iPadi reppuun kuin kymmenen koulukirjaa, naurahtaa Toni Valkonen.

Hän arvioi, että houkutus pelata pelejä tai käydä Facebookissa oppitunnin aikana on suuri, mutta kaikkiaan laite lisää opiskelumotivaatiota.

Utajärvi aikaansa edellä

Oulujoen varrella sijaitseva pieni Utajärvi perusti ensimmäisenä Suomessa kunnallisen keskikoulun, ja mm. julistautui ensimmäisenä reilun kaupan kunnaksi.

Uusin idea iPadien hankkimisesta opiskelijoille on luontevaa, sillä uutta tekniikkaa osataan hyödyntää laajalti. Liitutaulujen paikalla on kosketusnäytöllisiä älytauluja, ja koulu oli ensimmäisenä kehittämässä etälukion video-opetuslaitteistoa.

Jatkossa etälukio tulee tablet-tietokoneisiin, ja esimerkiksi neljän japania opiskelevan lukiolaisen opiskelu helpottuu.

Oppilaskato huolestuttaa

Lukion rehtori Tapani Blomster paljastaa iPad -idean syvemmän taustan: Utajärvelläkin lukioon hakeutui ennen puolet, nyt enää 36 prosenttia ikäluokasta. Nuoriso päätyy helpontuntuiseen ja edulliseen ammattikoulutukseen.

- Uusia välineitä ja uusia opetuskäytäntöjä etsitään lukioihin ihan koko valtakunnassa. Tarkoitus on, että opiskelijoiden motivointi onnistuisi paremmin ja opiskelijoiden kiinnostus opiskeluun heräisi.

Kilpailutilanteessa ammattikoulutuksen kanssa lukio tuntuu usein vaativammalta vaihtoehdolta. Tapani Blomsterin mielestä olisi tärkeää, että lukio ei ainakaan tulisi kalliimmaksi kuin ammattikoulutus.

- Ammatilliset oppilaitokset ovat satsanneet viime aikoina markkinointiin runsaasti. Esimerkiksi Vaasassa 500 euroa oppilasta kohti, muistuttaa Tapani Blomster.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Tervareitti-lehti.

Kommentoi aihetta (13 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Martti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lukion rehtori puhuu "helpontuntuisesta ja edullisesta ammattikoulutuksesta". Taitaa olla niin, että amiksen kautta saa paremmin töitä kuin lukion kautta. Nuoret ovat älykkäitä, he toimivat niin, että pääsevät valmistuttuaan oikeasti töihin. Se on myös tärkeää Suomelle, että nuoret työllistyvät.

  Lukioon sitten houkutellaan väkeä tarvaralla ja leluilla, iPadeilla, eikä kerrota mitään tulevaisuuden mahdollisuuksista lukion jälkeen. Tämä on vääränlaista ajattelua ja koulutuspolitiikkaa rehtorilta.

 • vanhaviisas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Martti kirjoitti: "Lukioon sitten houkutellaan väkeä tarvaralla ja leluilla, iPadeilla, eikä kerrota mitään tulevaisuuden mahdollisuuksista lukion jälkeen. Tämä on vääränlaista ajattelua ja koulutuspolitiikkaa rehtorilta."

  Onko Martilta jäänyt yläkoulun opotunnit väliin? Jos, niin todettakoon, että hyvin suoritettu lukio johtaa amista huomattavasti helpommin yliopisto- ja korkeakouluopintoihin. Jos siis haluat lääkäriksi, lakimieheksi, insinööriksi, tutkijaksi etc., valitset lukion ja pyrit sen jälkeen haluamaasi korkeakouluun tai yliopistoon.

 • mistäsäästetään

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Markkinointiin 500 €/opiskelija. Jos koulupäiviä n. 200 niin tekee 2.5 €. Kouluruoan raaka-ainekustannukset ovat n. 0.60€/opiskelija/päivä, joten jonkun koulun kannattaisi kokeilla vaikkapa kouluruoan tason nostamista... Saattaisi puskaradio (tai sosiaaliset mediat) nostaa mainetta kummasti!

 • JuhaTeacher

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jokin tässä mättää. Hankinnan arvo olisi siis 106000 ja opiskelijoita 62. Hankinta on siis 1700 e/opiskelija! Näyttää koulu tarjoavan ruhtinaalliset tietoliikenneyhteydet opiskelijoilleen samalla. Onkohan tätä asiaa pohdittu yhtään pitemmälle? Miten opiskelua edistää se, että nuoret voivat yhä helpommin roikkua kaiket illat sosiaalisissa medioissa ja itse opiskeluun käytettävä aika supistuu. Tulisikohan asiaan hakea teknisiä ratkaisuja, joilla tästä projektista saataisiin oikeasti aikaiseksi parempia oppimistuloksia.

  Kyllä lukioiden pärjääminen pitää pohjautua sille, että siellä opitaan asiat niin hyvin, että jatko-opinnot takaavat työpaikan sitten valmistuttuaan. Realismia on vain se, että julkisen sektorin akateemiset työpaikat tulevat vähenemään koko ajan, ja jos meinaa työllistyä avoimella sektorilla, pitää olla tosi hyvä. Parempi kuin Kiinalainen "virkaveli". Monia töitä kun on niin helppo siirtää muualle. Ainut ala, joka taatusti kaipaa lisää työntekijöitä, on hoiva-ala ja siihen lukio on aivan väärä kouluttautumisreitti.

  Pienten kuntien lukioiden tilanne ei ole helppo ja ei se tule yhtään jatkossa helpottumaankaan, kun ikäluokat pienenevät. Eikä sitä helpota iPadien hankkiminen pätkääkään.

 • Marjut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä se lukio on nimenomaan helppo, ollut aina, tiedän sillä itsekkin sen läpäisin ihan laiskuuttaan lukematta. Ja nykyään, jopa ne kokeet saa tehtyä hajautettuna, ei edes samana keväänä. Liian helppoa sanon minä! Amislaiset sentään ymmärtävät ja osaavat jotain päällään ja käsillään, eikä edes ulkoa voi kaikkea opetella. Kävin siis myös amiksen ja jatkoin siitä opiskelua, lukio on turhat kolme vuotta.

 • Nzsu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos kaikki menisi amikseen, otetaan esimerkkinä rakennuspuoli, eikä kukaan mene lukion kautta yliopistoon arkkitehdiksi, niin kuka ne rakennussuunntelmat teille "oikean työn" raatajille tekee?

  Ei ainakaan amiksen älykkyydellä sellaisia väsätä.

 • hyvä Tapsa!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllähän jonkun paikkakunnan täytyy näyttää esimerkkiä ja innovaatiomenetelmiä oppilaiden houkuttelemisessa koulutuksen pariin. Mielestäni Utajärven lukion toimintatavat ovat ihailtavia, ja utajärvi nousee jälleen edelläkävijäksi lukionsa tulevaisuuden kehittämisessä. Hienoa työtä, toivottavasti muutkin lukiot tulevat teknologian kehityksen hyödyntämisessä opiskeluun utajärvisten perässä. muistuttaisin myös, että Suomi on teknologiamaa, jossa tarvitaan osaajia lukio-, ja korkeakoulutuspohjalta!

 • amiksessa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  kylla sieltä amiksesta pääsee just samallai sinne arkkitehdiksi!

 • Veikko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä 15-vuotias vielä tietää siitä mitä aikoo isona tehdä? Ainakin itselleni lukio oli hyvää aikaa pohtia sitä mitä elämältäni haluan ja samalla tuli opittua mm. kieliä. Ammatinvalinta selkiytyi sinä aikana, enkä todellakaan koe, että koulutus olisi mennyt hukkaan.

  Käsittääkseni niin Utajärvellä kuin muissakin pienissä maaseutukunnissa ongelmana on se, että parhaat oppilaat hakeutuvat suurien lähikaupunkien (kuten Oulun) lukioihin ja oman paikkakunnan lukio näivettyy oppilaskadon uhatessa. Siinä mielessä Ipadeilla houkuttelu on mielestäni perusteltua. Hyvä Utajärvi!

 • LÄHELTÄ SEURANNUT

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  LAITTAIS UTAJÄRVEN KUNTA NUOKIN RAHAT VANHUSTEN HOITOON!

  EI NUORET UTAJÄRVELLE JÄÄ VEROJA MAKSAMAAN! VANHAT JA SAIRAAT VAAN JA NIIDENKIN HOITO ALKAA OLEMAAN AIKA ALA-ARVOISTA.

 • ihmettelijä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaupan päällisenä tulee Applen musiikkikauppa, jota ilman ei iPadilla oleviin tiedostoihin pääse millään käsiksi, ellei satu omistamaan linux-tietokonetta.

  Miksi Apple? Miksei halvempi Android? Miksi aivopestään opiskelijoista ylihinnoiteltujen omenatuotteiden käyttäjiä.

 • kouluja on liikaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Meillä on lukioita ja ammattikorkeakouluja liikaa, koska näihin ei riitä enää

  koululaisia. Koulutus on nykyisin varsin vastuutonta ja koulut ovat enemmän

  opettajia varten kuin opetettavia. Valtion olisi pikaisesti syytä karsia kouluverk-

  koa vastaamaan sen todellista tarvetta vastaavaksi ja näin saada säästöjä

  aikaan karsimalla turhia koulutus kuluja.

 • Koulutusasiantuntija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On edesvastuutonta houkutella lukioihin sellaisia oppilaita, jotka eivät aio jatkaa korkeakouluihin. Ensin lukio ja sitten ammattikoulu on verovarojen ja nuorten ajan haaskausta.

Tuoreimmat aiheesta: Oulu

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä