Oulu |

Uuden Oulun talousjohtaja: Pienempiä liitoskuntia ei sorsita

Talousjohtaja Jukka Weisell arvioi Uuden Oulun Palvelumalli 2020 -selvityksen tuovan nopeampia säästöjä kuin varsinaisen palveluverkon karsimisen. Palveluverkon optimisäätöön saattaa hyvinkin mennä kymmenen vuotta.

Oulun kaupunginvaltuuston kokous 11.11.2012

Uuden Oulun talousjohtaja Jukka Weisell tyrmää uusien kaupunginvaltuutettujen arvostelun pienten liitoskuntien epäoikeudenmukaisesta kohtelusta kohtelusta budjettikäsittelyssä.

Vuodenvaihteeseen saakka myös Kiimingin kunnanjohtajan pallilla istuva Weisell arvioi, että eri liitoskuntien investoinnit jakautuvat väestöpohjaan suhteutettuna ainakin tänä vuonna hyvin tasapainoisesti.

- Kyyti on ollut kylmää kaikille osapuolille. Kanta-Oulun osaltakin esimerkiksi Hiukkavaara-suunnitelmia on karsittu selvästi. Itse asiassa Haukipudas ja Oulunsalo ovat saaneet yli keskiarvon. Haukiputaalle rakennetaan uutta koulua elinkaarimallia ja Oulunsalo sai jäähalliin lisämiljoonan. Niemenrannan osalta tilanne on selkeä, ja minusta on ihan oikein, että sitä katsotaan samalla kun uuden Oulun palveluverkkoa mietitään, linjaa Weisell.

Kiimingin Laivakankaan urheilualueen osalta Weisell harmittelee mahdollista valtionosuuksien menetystä.

- Mielellään olisi nähnyt että se olisi toteutunut. Jos kilpailutuksesta ei olisi valitettu, hanketta ei olisi koskaan kyseenalaistettu, toteaa talousjohtaja.

Tammikuun puolessa välissä Oulun kaupunginvaltuutetuille esiteltävä Palvelumalli 2020 on Weisellin mukaan nopeampi tie säästöihin kuin pelkän palveluverkon karsinta. Hän uskoo palveluverkkoa ja palvelujen tarjoamisen tapaa koskevan keskustelun käynnistyvän vasta asiaa käsittelevä tammikuun valtuustoseminaarin jälkeen.

Hän arvioi isoja palveluverkon muutoksia tehtäessä optimitilanteeseen pääsemisen kestävän helposti kymmenen vuotta tai vieläkin pidempään.

- Enemmän kuin palveluverkosta pitäisi puhua palvelumallista. Voi olla että toiminnallisella puolella saadaan nopeampia ja isompia tehostamistoimia tehtyä kuin fyysisen palveluverkon puolella, sanoo Weisell.

Maailma on talousjohtajan mukaan muuttunut ratkaisevasti siitä kun liitospäätöksiä tehtiin.

- On vain sopeuduttava siihen, että vaikka olisi kuinka ison talon poika, niin jos ei ole rahaa niin ei ole rahaa, kiteyttää Weisell.

Tuoreimmat aiheesta: Oulu

Pääuutiset

Kotimaa

Onko naapurisi hyvätuloisempi ja paremmin koulutettu kuin sinä? Tarkista tulokoneesta

Kerrostaloasuntoja Helsingissä heinäkuussa 2014.

Suomen hyvätuloisimmilla postinumeroalueilla asuu kaikkein koulutetuinta väkeä, selviää Ylen tulokoneesta. Suomessa on myös kymmeniä alueita, joilla ei asu yhtään tohtoria saati maisteria. Koneeseen on koottu jokaisen Suomen postinumeroalueen asukkaiden tulotiedot sekä koulutustiedot. Koneen avulla voit myös tarkastella, minkä verran asuinalueellasi asuu esimerkiksi työttömiä, opiskelijoita, työssäkäyviä tai eläkeläisiä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä