Kotimaa

Uudenkaupungin soijatehdas soijaa vaille valmis

Kesäkuussa 2014 konkurssiin mennyt Uudenkaupungin soijatehdas aloittaa jälleen toiminnan helmikuun alussa. Tarkoituksena on takoa 150 miljoonan euron liikevaihtoa.

Uudenkaupungin soijatehdas ja toimitusjohtaja
Nordic Soyan toimitusjohtaja Kim Kronstedt ja Uudenkaupungin soijatehdas. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Uudenkaupungin uudella soijatehtaalla eletään juuri nyt kiireistä aikaa. Tehtaan pitäisi käynnistyä maanantaina helmikuun 1. päivä, mutta tehtaalle tuleva soijaraaka-aine ei ole vielä saapunut Uuteenkaupunkiin.

– Ensimmäinen soijapapuerä on tullut Pohjois-Amerikasta. Se on nyt Euroopassa, ja sitä lastataan pienempiin laivoihin. Papujen pitäisi saapua Uutenkaupunkiin ensi maanantaina, sanoo Uudenkaupungin soijatehtaan eli Nordic Soyan toimitusjohtaja Kim Kronstedt.

Valmista on kun H-hetki koittaa

Tehtaalle on palkattu 65 työntekijää, jotka ovat valmistelleet laitosta H-hetkeä varten.

– Olemme käyneet läpi tehtaan tuotantolinjastoa ja tehneet tarvittavia muutoksia. Olemme valmiina käynnistämään toiminnan heti helmikuun alussa, Kim Kronstedt sanoo.

Tehtaan uusi omistaja, salolainen kiinteistöneuvos Jorma J. Nieminen uskoo, että tehtaan liikevaihto nousee 150 miljoonaan euroon. Täydellä kapasiteetilla tehdas prosessoi 200 000 tonnia soijapapua.

– Me teemme nyt ensimmäisessä vaiheessa soijarouhetta kotimaisen rehuteollisuuden käyttöön ja soijaöljyä vientiin, sanoo toimitusjohtaja Kim Kronstedt.

Kronstedt arvioi, että tänä vuonna tehtaalla päästään 70 prosenttiin maksimikapasiteetista.

Laajennus on mahdollista

Uudenkaupungin satama ja väylien syväykset eivät riitä soijatehtaan tarpeisiin, kun tulevaisuudessa soijalaivat tulevat suoraan Amerikasta.

– Ne laivat eivät pääse Uudenkaupungin satamaan. On vielä auki, minkä sataman kanssa täällä länsirannikolla tehdään sopimus näistä isommista laivoista, Kim Kronstedt kertoo.

Uusi omistaja haluaa ensin nähdä miten tämä laitos käynnistyy ja tuottaa.

– Kim Kronstedt

Uudenkaupungin tehtaan toimintaa on myös mahdollista laajentaa, mutta toistaiseksi asiasta ei ole vielä tehty suunnitelmia.

– Minä luulen, että uusi omistaja haluaa ensin nähdä, miten tämä laitos käynnistyy ja tuottaa. Sitten hän päättää, haluaako hän laajentaa, Kim Kronstedt sanoo.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Mikko Hyppönen.

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

USA:n vaalit

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä