Kotimaa |

Uudenvuoden muistio

Uusivuosi aiheuttaa tänä vuonna tavallista vähemmän aikataulumuutoksia, sillä juhlan aatto osuu lauantaille ja vuoden ensimmäinen päivä on sunnuntai.

Kuva: YLE

Kaupat saavat lain mukaan pitää ovensa avoinna uudenvuodenaattona lauantaina kello 7-18. Uudenvuodenpäivänä sunnuntaina kaupat ovat kiinni. Laki ei koske haja-asutusalueiden kauppoja, autokauppaa, kioskeja eikä huoltamokauppaa. Myös rajakaupalla on erikoislupia.

Ilotulitteita saa ampua uudenvuodenaaton ja -päivän eli lauantain ja sunnuntain välisenä aikana kello 18-02. Ilotulitteiden käyttö päihtyneenä ja ilman suojalaseja on kielletty lailla. Lain rikkomisesta voi vakavien vammojen lisäksi seurata sakkorangaistus. Ilotulitteiden käyttö on kielletty myös alaikäisiltä.

Alkot ovat uutenavuotena auki tavallisen lauantain tapaan. Kaikissa myymälöissä voi asioida normaaleiden aukioloaikojen mukaisesti. Useimmissa myymälöissä voi asioida kello 9-18, mutta muun muassa jotkin maaseudulla sijaitsevat myymälät ja esimerkiksi Maarianhaminan Alko Ahvenanmaalla ovat avoinna 9-16.

Postin lauantaisin palvelevat toimipisteet ovat avoinna normaalisti. Tavallisesti myös sunnuntaisin palveleva Helsingin pääposti on uudenvuodenpäivänä suljettu. Kauppojen ja muiden liikeyritysten yhteydessä sijaitsevat Postin myyntipisteet palvelevat omien aukioloaikojensa mukaan.

Junien kaukoliikenteessä on uudenvuodenaattona ja -päivänä muutamia poikkeuksia. Vuodenvaihteen vuoroista on peruttu Suomen ja Venäjän välisiä vuoroja. Lisäksi lauantaina pohjoisen ja etelän välisiä junavuoroja on vähemmän kuin normaali viikonloppuna. Tampereen ja Turun välille on lauantaille lisätty yksi ylimääräinen vuoro. Tiedot peruutetuista junavuoroista löytyvät VR:n verkkosivuilta.

Linja-autoliikenteessä on vuodenvaihteessa useita poikkeuksia. Aikataulumuutokset voi tarkistaa matkahuollon verkkosivuilta. Aikatauluhakuun kannattaa syöttää tarkka lähtöpäivä, jotta hakupalvelu osaa huomioida myös mahdollisen poikkeusliikenteen. Pikavuorojen aikataulut löytyvät myös YLE:n teksti-tv:n sivulta 440.

Paikallisliikenteessä on myös aikataulupoikkeuksia uudenvuoden aikana. Muutokset kannattaa tarkistaa erikseen kunkin kunnan paikallisliikenteen osalta.

Pankkien aukioloaikoihin uudellavuodella ei ole vaikutusta, koska vuodenvaihde osuu viikonlopulle.

Operaatio Lumihiutale turvaa autoilijoiden matkaa myös vuodenvaihteen juhlapäivinä. Autoliiton järjestämän kampanjan aikana lähes 200 vapaaehtoista varmistavat, että teknisiin ongelmiin joutuneet autoilijat saavat nopeasti apua, pääsevät pois pakkasesta ja voivat jatkaa matkaansa.

Valtakunnallinen kriisipuhelin palvelee lauantaina kello 15-06 ja sunnuntaina kello 15-22. Valtakunnallinen kriisipuhelin tarjoaa välitöntä keskusteluapua kriiseissä oleville ja heidän läheisilleen. Puhelimessa vastaavat sekä kriisityöntekijät että koulutetut vapaaehtoiset tukihenkilöt.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä