Vaaliuutiset |

Vaalien mainontaan ennätysmäärä rahaa

Vaalien mainontaan on käytetty ennätysmäärä rahaa. Puolueilta kuluu kampanjointiin miljoonia euroja ja yksittäisiltä ehdokkailtakin kymmeniä tuhansia. Eduskuntapuolueet ovat voineet nyt ensimmäistä kertaa kattaa menojaan ylimääräisen vaalituen avulla.

Sanomalehden lukijat ovat viime viikot saaneet etsiä luettavaa sivut vallanneilta vaalimainoksilta. Yleisradion Lauantaiseurassa vieraillut Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen vahvistaa lukijan tuntemukset todeksi.

- Ainakin silmämääräisesti katsottuna kaikilla vaalimainonta on noussut ja meillä nousu on ollut 35 prosenttia luokkaa, jos tilannetta verrataan neljän vuoden takaisiin vaaleihin. Näyttää, että vaalikampanjat ovat kallistuneet ja siitä tulee osa mediamyynnin kautta muun muassa sanomalehdille.

Myös Nelosella mainostulot ovat kasvaneet edellisvaaleista. Suurin osa kanavan mainonnasta on valtakunnallista puoluemainontaa.

Puolueista suurin vaalikampanjabudjetti on Keskustalla, 1,5 miljoonaa euroa. Kokoomus kampanjoi miljoonalla eurolla, SDP on varannut 900 000 euroa, mutta lauantaina arveltiin että se tuskin riittää. Leijonan osan vie nimenomaa tv-, lehti- ja ulkomainonta. Yksi eduskuntapuolueiden tulonlähde on ensimmäistä kertaa jaettava ylimääräinen eduskuntavaalituki, jota maksetaan varsinaisen puoluetuen lisäksi. 2,4 miljoonaa euroa jakautuu istuvien kansanedustajien määrän mukaan. Siten eniten saavat Keskusta, SDP ja Kokoomus. Myös ehdokkaiden oma mainonta on paisunut ja samalla myös vaalibudjetti. Läpi päässeiden rahankäyttö selviää muutaman kuukauden päästä, kun he antavat oikeusministeriölle ilmoituksen vaalirahoituksestaan. YLE Uutiset

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä