Ulkomaat |

Vähemmistöt synnyttävät nyt USA:ssa enemmän kuin valkoinen enemmistö

Tilasto paljastaa käännekohdan Yhdysvaltain historiassa. Alle puolet vauvoista on eurooppalaislähtöistä syntyperää.

Lapset katselevat Valkoista taloa aidan takaa.
Lapset katselivat Valkoista taloa aidan takaa Washington D.C.:ssa toukokuussa 2012. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain väestönlaskennan torstaina julkaisema tilasto kertoo, että yli puolet maan vastasyntyneistä kuuluu johonkin vähemmistöön. Ensimmäistä kertaa tilastohistoriassa eurooppalaisperäisiä valkoihoisia syntyy vähemmän, uutisoivat amerikkalaiset tiedotusvälineet.

Väestönlaskennassa tarkkailtiin heinäkuun 2010 ja heinäkuun 2011 välistä ajanjaksoa. 50,4 prosenttia tuolloin syntyneistä kuului johonkin etniseen vähemmistöön. Kaksi vuotta aiemmin samalla ajanjaksolla osuus oli 48,6 prosenttia.

Sanomalehti Wall Street Journal kirjoittaa, että mustan presidentin, Barack Obaman valitseminen vuonna 2008 oli vertauskuvallinen muutos Yhdysvaltain kansan kasvoissa. Nyt muutos on myös tilastollinen tosiasia.

Sanomalehden haastattelema väestötieteilijä William Frey kertoo, että yli 50-vuotiaissa mustat ovat suurin vähemmistö. Nuoremmissa sukupolvissa puolestaan latinalaisamerikkalaiset ovat eurooppalaislähtöisten valkoihoisten jälkeen suurin väestönosa.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Talous

Miten kotimainen omistus pidetään 60 prosentissa? – Voimaosakeyhtiö SF vastaa

Fennovoiman rakentamislupahakemuksen yhteydessä olleessa Voimaosakeyhtiö SF:n kirjeessä vakuutetaan runsain sanoin, että yhtiön omistus Fennovoimasta on aina yli 60 prosenttia. Voimaosakeyhtiön toimitusjohtajan mukaan 60 prosenttia saadaan täyteen tarvittaessa uusilla toimijoilla. Hän ei spekuloi, pitääkö mukana olevien yritysten ja muiden toimijoiden joissain tilanteessa lisätä omistustaan.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä